starn 01.10.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Tak to ta sama firma,co nie zmienia faktu że dla kogoś kto chce sam zamontować sobie pompe ciepła to ten model jest wręcz do tego stworzony. O tym jest ten wątek.Niemniej nie mnie oceniać kłopoty opisane pod linkami,ja jako instalator nie mam takich kłopotów z zakupem pewnie dlatego że, pompy zamawiam przez dużego dystrybutora ONNINEN z którym Nateo ma podpisaną umowę o dystrybucji ,i jak się domyślam z dużym muszą się liczyć.Nie chcę tutaj bronić NATEO ,ale być może miał wpływ na taki obrót spraw fakt że przenosili tym czasie produkcje z Wałbrzycha do większego zakładu w Żarowie.Najlepiej było by poczytać wyjaśnienia drugiej strony wtedy dopiero można sobie wyrobić jakiś pogląd na sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faceone 13.10.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Oszczędzam więc w ciągu roku prawie 200zł. Koszt kompletnej instalacji solarnej : kolektory, podgrzewacz, grupa pompowa, naczynie wzbiorcze, rurociągi i montaż to ok. 10 tys. zł. Koszt ten jak widać zwracałby się długo (min. 5 lat bez uwzględnienia np. odsetek od kredytu). Chyba 50 lat a nie 5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.10.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Oszczędzam więc w ciągu roku prawie 200zł. Koszt kompletnej instalacji solarnej : kolektory, podgrzewacz, grupa pompowa, naczynie wzbiorcze, rurociągi i montaż to ok. 10 tys. zł. Koszt ten jak widać zwracałby się długo (min. 5 lat bez uwzględnienia np. odsetek od kredytu). Chyba 50 lat a nie 5?Słusznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faceone 13.10.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Genralnie instalowanie kolektorów mając pompę ciepła trochę mija się z celem. Wynika to po prostu z niskich kosztów podgrzewania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vobo 29.11.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Witam, Trochę mnie dziwi dobrana moc pompy - rozumiem, że dom jest baaardzo dobrze ocieplony, albo ma niewielką powierzchnię?! Mi do domu 200m2 wychodzi 12KW, przy zastosowaniu wszystkich możliwych rozwiazań energooszczędnych i ocieplenia o grubości 20cm... Witam, U siebie montuję pompę ciepła w domu energooszczędnym Murator EM04b. Mam jedną ofertę firmy z pomorza: Kotłownia: - pompa Viessmann 7,7kW -23712 - bufor 200l - 2500 - pompa obiegowa c.o- 340 - pompa cyrkulacyjna c.w.u - 566 - naczynie przeponowe z.w - 132 - naczynie przeponowe c.o - 170 - rura - 850 - reszta to mat. instalacyjne; cała kotłownia wraz z montażem i uruchomieniem to 34800 PLN Odwierty to 2 x 60 metrów = 13200 PLN + oba projekty 2500 PLN Łącznie to jest jak widać jakieś 50000 PLN Jeżeli chodzi o badanie gruntu to szukam teraz jakiegoś hydrogeologa z okolicy, który zrobi projekt odwiertów, ale ciężko o dobrego fachowca. Pozdrawiam. troszkę po czasie odpowiadam, ale przy moim wyliczeniu zapotrzebowanie na CO (ocieplenie 20cm ściany i podłoga oraz 35cm sufit, i energooszczędne okna) u mnie wynosi 7,9KW a firma zakładająca pompę ciepła wyliczyła 8,1KW razem z CWU, czyli pompę mam 8KW. Nie mieszkam jeszcze, ale przy pompa pracuje 4-5h na dobę (a mam jeszcze nieszczelny budynek - brak drzwi między garażem a domem) i temperatura wewnątrz to 22stC Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khalmia 18.12.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Odnośnie geologii.Niekoniecznie hydrogeolog jest niezbędny. W pompach ważne są właściwości gruntu. Grunt jest tym lepszy im większa jego wilgotność i udział pierwiastków mineralnych. Najlepszy jest zatem mokry grunt przewodzący wody gruntowe, gdyż następuje wówczas szybka odbudowa potencjału energetycznego i wzrasta wydajność kolektora.Korzystny jest mokry grunt przewodzący wody gruntowe, najmniej korzystna sucha piaszczysta gleba. Warunki geologiczne można wstępnie ustalić na podstawie profili studni znajdujących się w okolicy. Dostęp do danych nie jest taki trudny.Przy projektowaniu otworów studziennych hydrogeolodzy najczęściej posługują się właśnie danymi z najbliższych otworów wiertniczych. Dokładny profil poznaje się podczas wiercenia i na jego podstawie ustala się szczegóły. Można również zrobić sondowanie geoelektryczne, na podstawie których otrzymuje się konkretny zarys danych (koszt ok. 1000 zł) Pozdrawiam,Kama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geo-log 28.01.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Jak wiadomo powszechnie powietrze jest doskonałym izolatorem. Czyli odcinek kolektora w strefie aeracji (czyli powyżej zwierciadła wód gruntowych) pracuje mniej efektywnie niż ten w gruncie zwodnionym. Kolektory pionowe wiercone są przeważnie metodą na płuczke. Nie ma możliwości sprawdzenia na jakim poziomie jest lustro wody. Projekt na podstawie otworów archiwalnych przybliży z dość dużą dokładnością tą głębokość, rodzaj gruntu oraz czy w podłożu nie ma skał trudnych do przewiercenia. Sondowanie elektrooporowe robimy taniej nawet za 400-600zł, zależnie od dojazdu. Projekt to ok 1500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 24.02.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Geo-log, A czy można z jakimś dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że gleba (grunty orne R1) na mojej działce jest wystarczająco wilgotna pod pompę ciepła? Tak mi się wydaje, gdy czytam definicję gruntów ornych pierwszej klasy, ale ja "lajkonik" w tym jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.03.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 HejMam pytanie odnośnie badania gruntu przed wyborem PC: Będę zlecać geotechnikowi badanie gruntu budowę domu, czy można je będzie wykorzystać do celu wybrania PC? Czy badanie pod PC jakoś się różni? A jeśli tak, to jak? Dodam, że wstępnie chciałabym ustalić, czy sensowne/opłacalne będzie ułożenie kolektora poziomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw210 15.06.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 A czy ktoś może mi powiedzieć jak się ma wydajność PC z kolektorem poziomym w suchym gruncie do wydajności PC powietrze-woda? Rozumiem że wydajność jest trochę lepsza PC gruntowej ale czy na tyle żeby opłacało się inwestować w roboty ziemne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter12 17.05.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Witam, moze ktoś mi odpowie jaki Vat placimy za odwierty pod PC dla normalnego smiertelnika??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts