alibac 21.04.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Witam!Zainteresował mnie taki oto wkład http://www.allegro.pl/item612992935_blanzek_700_f_ra_vat_gwarancja_kominek_bef.html Widziałem go na żywo w sklepie za 3100, a na necie znalazłem za 2500. Ma porządną żeliwną konstrukcje. Jest produkcji czeskiej, spełnia wszystkie normy DIN. Jednak nie ma możliwości podłączenia powietrza z zewnątrz:/A rurę mam już doprowadzoną, no i we wszystkich wątkach piszecie że powietrze musi być doprowadzone bo to kominiarz nie odbierze, bo nie bezpieczne i zabiera powietrze z salonu itp. Druga sprawa która mnie trochę dziwi jak to jak to możliwe że wkład spełnia wymagania normy DIN i nie posiada możliwości doprowadzenia powietrza...dziwne troche. Czy ma ktoś z Was wkład bez doprowadzenia powietrza z zewnątrz? I czy z tego powodu ma jakieś problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 21.04.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Doprowadzenia spalin??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 21.04.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Jak to jest? kominek posiada wylot spalin a nie posiada otworów na doprowadzenie powietrza? Bez doprowadzonego powietrza nie będzie się palić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.04.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Oczywiście, że sie będzie palił. Przecież to nie termos - pobierze powietrze z pomieszczenia w którym stoi. NIe wszystkie wkłady świata mają doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Trzeba sie tylko zastanowić co oznacza pobieranie powietrza z pomieszczenia... Ale z tym doprowadzeniem spalin to fajny tekst :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.04.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Oczywiście, że sie będzie palił. Przecież to nie termos - pobierze powietrze z pomieszczenia w którym stoi jak nie ma "dziurek" to nie pobierze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 21.04.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Życie bez dziurek? co to za życie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.04.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Oczywiście, że sie będzie palił. Przecież to nie termos - pobierze powietrze z pomieszczenia w którym stoi jak nie ma "dziurek" to nie pobierze... Jassssne - a szyber to nie dziurka :) Rusek - ale nie próbuj z szyberkiem - może być za ciepły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 21.04.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Oczywiście, że sie będzie palił. Przecież to nie termos - pobierze powietrze z pomieszczenia w którym stoi jak nie ma "dziurek" to nie pobierze... Jassssne - a szyber to nie dziurka :) Rusek - ale nie próbuj z szyberkiem - może być za ciepły Nie dość, że za ciepły, to jak to szyberek na ogół jest za duży! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.04.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Nie dość, że za ciepły, to jak to szyberek na ogół jest za duży! albo za mały ... albo zbyt metalowy ... życie jest ciężkie Ale lepszy szyberek niż rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz ( w końcu głupio tak przy sąsiadach... w elewację...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 21.04.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Nie dość, że za ciepły, to jak to szyberek na ogół jest za duży! albo za mały ... albo zbyt metalowy ... życie jest ciężkie Ale lepszy szyberek niż rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz ( w końcu głupio tak przy sąsiadach... w elewację...) Elewację?! Nefer, brrr.. na samą myśl włos mi się zjeżył. Oczywiście ze strachu przed bólem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.04.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Nie ma, że boli - serce nie sługa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 21.04.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Nie ma, że boli - serce nie sługa Oj, to propozycja ma znamiona mezaliansu !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.04.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Nie ma, że boli - serce nie sługa Oj, to propozycja ma znamiona mezaliansu !? Ewidemą :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 21.04.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Nie ma, że boli - serce nie sługa Oj, to propozycja ma znamiona mezaliansu !? Ewidemą :) Sie poddaje. Bo na szczęście nie znam tego słowa. Musi znaczyć coś bardzo brzydkiego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibac 21.04.2009 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Upss! Oczywiście chodziło mi o doprowadzenie powietrza z zewnątrz, ( a nie spalin) wybaczcie ale chory jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.04.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ta szpara, pod szybą taki suwaczek - to właśnie doprowadzenie powietrza do wkładu - z pomieszczenia. http://www.krby-blanzek.cz/images/products/big/blanzek700.jpg Zdrówka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibac 21.04.2009 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Nefer dziekuję za odpowiedź, ale czy to wystarczy do dobrego palenia? I czy jest to bezpieczne tzn czy nie wysysa tlenu z pomieszczenia w taki sposóbże domownicy się poduszą w nocy? Wiadomo wentylacja musi być, ale dzis każdy dba o to aby nie wiało oknami czy drzwiami...mam pewne obawy:/A ty taki typ wkładu masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.04.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Fajne pomysły :) Jedyny probelm to taki, że kominek "zaciąga" powietrze, ktore przed chwilą ogrzał w pomieszczeniu Nie musisz się bać - jesli masz sprawną wentylację to ani się nie podusicie ani nie zassie Cię do szybra :) Ja mam Spartherma Rdrh z doprowadzeniem powietrza. Co nie zmienia faktu, że znam wielu ludzi, ktorzy doprowadzenia powietrza z zewnątrz nie posiadają - i mają się świetnie. W mojej firmie też jest taki wkład.... Czasem w zimie, przy rozpalaniu trzeba rozszczelnić okno jak drewno nie jest zbyt suche albo uchylić szybę - i wtedy gra i bucy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.04.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Witam.Ten wkład nie spełnia norm DIN Plus.Te normy spełniają wkłady z serii BeF i BeF Din (a nie Blanzek), m.in. z wyłożeniem szamotowym paleniska i doprowadzeniem powietrza przez dołączany stojak. Seria 600 nie ma odpowiednika z normami, ale 520 tak.Różnica w użytkowaniu - diametralna...Wystarczy doposażyć, nieco zmienić i inna bajka...Cena też.Ale te z normami DIN'owskimi można nazwać już "wkładem".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 21.04.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ten wkład nie spełnia norm DIN Plus. Litosci Forest-Natura. Trzy zdania, o co z tymi normami chodzi, to znaczy o co w tych normach chodzi) bo nawet nie wiem, czy to dobrze, czy zle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts