Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wspólne dojazdy - czy to możliwe?

Redakcja

Recommended Posts

W świetle rozumianych przepisów US , kierowca dostaje zapłatę

Nie ma bata, zwrot za benzynę zawsze będzie potraktowany przez wyżej wymieniony urząd jako dochód. Ukrywanie dochodu podlega karze.

To po pierwsze.

Po drugie, co to dla mnie za interes, kiedy zwrócą mi za paliwo , a obszarpią, wymamlą, podrapią, oberwą ( niepotrzebne skreślić ) wnętrze samochodu ?

Po drugie - jak chcesz mieć problemy, zacznij z US. 8) Dołóż do tego to co pisze retro i na starcie mamy pełne przekonanie, że wolę sama ponosić koszty, unikając kosztów dodatkowych.

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie chodzi o umieranie, tylko płacenie za leczenie i odszkodowanie za utracone zdrowie. Bierzesz łebka, ktoś cie stuknie, a ty za łebka wszystko płacisz. Bo w twoim aucie stracił zdrowie. Widzisz w tym sens? Ja nie wiem, czy nadal tak jest, ale własnie na tym urwał się autostop w osiemdziesiątych latach. A nie słyszałem, by było inaczej.

Zaraz zaraz. Chyba jak ktoś Cię stuknie i to jest wina ktosia, to on płaci, za łebka też...

Powtórzmy raz jeszcze: tu chodzi o grupę ludzi, którzy się skrzykną, czy to na osiedlu, ulicy, we wsi czy dzięki inicjatywie gminy. Nie chodzi o zabieranie na łebka, lecz podwożenie za ustaloną opłatą, z której korzystają tylko uczestniczący w akcji. Znakiem rozpoznawczym może być na przykład nalepka.

Wszyscy ustalają też jeden punkt, na przykład przystanek, skąd zabiera się chętnych.

A co przepraszam zmieni nalepka ? Czy Szanowna Redakcja zna wszystkich na osiedlu ? Tych co wynajmują mieszkania też ? A tych co dostali naklejki w sposób niewiadomo jaki ?

A jak ktoś ma naklejkę to za niego już nie zapłacimy kosztów leczenia ?

Droga Redakcjo - spytałaś o opinię i ją dostałaś. Pisanie drugi raz tego samego nieco dokopuje naszej inteligencji :):):)

My rozumieć- społeczność - znajomi - naklejki.

Naklejki Forum Muratora też są. Ale my tu jesteśmy JAKĄŚ społecznością i powolutku się spikujemy w realu. Choć to też ryzykowne ...

Ale jazda z obcym - nie jest to takie proste.

Znajomych podwożę bez naklejki a nieznajomy z naklejką pozostanie nadal nieznajomym.

A ja jestem za :) ale w kontrolowany sposób. Do pracy dojeżdżam z kumpelą, tydzień moim, tydzień jej autkiem

A co przepraszam zmieni nalepka ? Czy Szanowna Redakcja zna wszystkich na osiedlu ? Tych co wynajmują mieszkania też ? A tych co dostali naklejki w sposób niewiadomo jaki ?

nie da się ukryć że inaczej jest gdy jeździ się z nieznajomymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie na zorganizowanie znanej sobie grupy osób

Ja też jeżdziłam na stopa - wiele lat temu :) Dlatego wiem swoje i tak mam jak mam :)

od razu kojarzy mi się "Jay i Cichy Bob kontratakują" i niepisana księga autostopowiczów :wink:

Naklejki Forum Muratora też są. Ale my tu jesteśmy JAKĄŚ społecznością i powolutku się spikujemy w realu.

osiedle, ulica, wieś to nie społeczność? pogadać w realu też można

Jestem przekonana, że projekt nie wypali. Jeśli stanie się inaczej, będę zaskoczona. Dlaczego? Dlatego, że był przerabiany kilka lat temu we Włoszech (chodziło o dojazdy do bardzo zanieczyszczonego i zakorkowanego Rzymu) i nie wypalił. Czyli po pierwsze nie jest aż tak nowatorski, jak się może wydawać, a po drugie skoro nie sprawdził się w kraju kulturowo podobnym, to można śmiało wnioskować, że nie sprawdzi się również u nas. Dla mnie to wyważanie otwartych drzwi. U nas (w Polsce) nawet jak się uda w minimalnym stopniu to wprowadzić, to znając mentalność rodaków, zaraz się pojawią konflikty o pieniądze, o zniszczoną tapicerkę itp. [/b]

W Niemczech jest tak, że w niedalekiej odległości od zjazdów na autostrady, są często parkingi, gdzie spotykają się osoby z różnych oddalonych miejsc, które przesiadają się do jednego auta i dalej jadą jednym autkiem. Parking asfaltowy w szczerym polu, gdzie stoi kilka do kilkadziesiąt samochodów i nie ma żywej duszy :lol: . Tak było od zawsze. Tyle, że ostatnio stało się to bardziej popularne. Zasady są różne, ale z reguły co tydzień jedzie się autem innej osoby, albo tym które najmniej pali, itd. Tyle, że w Niemczech mają autostrady i dzięki temu odległości są "inne". W tym sensie, że ludzie dalej do pracy dojeżdżają, bo w krótszym czasie, dzięki lepszym drogom, pokonują odcinki, na pokonanie których my Polacy potrzebujemy więcej czasu. I jest to przeważnie jazda tylko autostradowa, bez zjeżdżania na "boki" w celu zakupów, czy załatwiania spraw.

Ja zabierałem autostopowiczów. Nieraz na autostradzie często z miejscowości w której się buduję. Ale po przeczytaniu tego wątku już tego nie będę robił. nie wiedziałem wcześniej o takich skutkach wypadku z autostopowiczem jak opisaliście. Ryzyko napadu było mi oczywiście znane wcześniej ale jakiś taki ufny jestem natomast życie co i raz mnie rozczarowuje

Coś Redakcji chyba nie udał się ten wątek...

osiedle, ulica, wieś to nie społeczność? pogadać w realu też można

Tak - to społeczność. A ja piszę o FM. To też społeczność .I niektórzy się z niej wychylają do reala a inni nie.

Ulica, wieś- znasz ludzi , nie ma sprawy.

Na moim osiedlu mieszka pewnie jakieś 30.000 ludzi. Średnia historia..

Czy to się może udać?

Nie czytałem co poniżej więc napisze tylko z mojego punktu widzenia. Dla mnie odpada zupełnie bo:

-kiedyś się umawialiśmy w 3-4 osoby na dojazdy do pracy. Mieszkaliśmy blisko siebie i pracowaliśmy razem. Albo kierowca dostał rozwolnienia, żona kazała iśc jeszcze do sklepu, trzepał rano dywan etc. i cała reszta gniła na przystanku...albo odwrotnie czyli rozwolnienie jednego z pasażerów i reszta paczki czeka w aucie na przystanku.

-jak coś mi wypada w czasie pracy i chce wyjść wczesniej/później coś załatwić to reszta jest ode mnie uzalezniona. Czyli robi wycieczkę razem ze mną lub kupuje bileciki i wali tramwajem do domku...lub ma pretensje, że mogłem powiedzieć wcześniej.

-tak na marginesie to mam na czarnej liście kilku kierowców z jakimi za żadne skarby nie chciałbym jechac (jadą albo za wolno albo za szybko albo szarżują albo prowadzą w kapeluszu....)

Reasumując moja wolnośc, czas i wygoda (wsiadam, wysiadam, jadę, jak chce, gdzie chcę, mam ochotę to śpie 15 minut dłużej, zmieniam plany w czasie dnia) są ważniejsze niż kwestia oszczedności....To jest także/niestety ważniejsze niż kwestia większych korków(1 zamiast 4 osób w aucie) i ochrony środowiska :oops: .

A tak jeszcze bardziej na marginesie to od wrzesnia młodzieńca zaczynam odwozić do przedszkola obok dziadków, parkuje przy metrze, biore gazetkę i mnie korki nie interesują :D .

Nefer przyjęłaś bardzo wojowniczą postawę w tej kwestii :lol: Myślę, że już wszyscy poznali Twoje zdanie. Pozwól więc innym się wypowiedzieć 8) :lol:

Oj, nie wiedziałam, ze mamy tu reglamentację :) :) Już się zamykam.

P.S. to nie wojownicza postawa, a jedynie skrystalizowana opinia na zadany temat :) :lol:

Kiedyś popełniliśmy błąd i w piątek wybraliśmy się z dziećmi do teatru. Coby do niego dotrzeć, trzeba przejechać krakowskie Aleje Trzech Wieszczów. Do teatru nie dotarlismy, bo pokonanie tego odcinka zajęło nam godzinę. Kiedy już przestałam się denerwować, bo było wiadomo, że nie dotrzemy na czas, zaczęłam się przyglądać innym samochodom. W większości z nich siedział tylko kierowca. W większości miały krakowską rejestrację. Wniosek prosty - oto ludzie, którzy lubią być niezależni, samodzielnie się przemieszczać do domu z dowolnie wybranymi przystankami po drodze. Że jadą do domu ponad godzinę, podczas gdy pasem wydzielonym dla autobusów pokonuje się ten odcinek pewnie najwyżej w kilkanaście minut (z przystankami)? Nieważne! Ważne, że są NIEZALEŻNI!

Znalazłam na stronie Niepołomic ogłoszenie typu "nie jedź busem - jedź ze mną". Okazało się, że trasa i pora dojazdu odpowiadają idealnie Andrzejowi, naszej przyszłej sąsiadce i koledze Andrzeja. Właścicielka samochodu nie bała się zabrać trzech nieznajomych wtedy osób. No i jeżdżą tak sobie do teraz. I odwiedzamy się czasem...

Ja rozumiem, że można bać się nieznajomych, ale przecież nieznajomych można poznać...

Nie pasmiętam w jakim to było mieście, ale chyba w Danii albo Holandii za każde wolne miejsce wsamochodzie płaci się na rogatkach miasta. A na wjazdach do londynu są wydzielone osobne pasy dla samochodów bez pasażerów, oczywiście straszliwie zakorkowane. Wzdłuż pasa dla samochodów z więcej niż jedną osobą stoją patrole i informują się który kierowca chciał przykozaczyć i próbował jechać nieswoim pasem :) To mi się podoba.

Nie pasmiętam w jakim to było mieście, ale chyba w Danii albo Holandii za każde wolne miejsce wsamochodzie płaci się na rogatkach miasta. A na wjazdach do londynu są wydzielone osobne pasy dla samochodów bez pasażerów, oczywiście straszliwie zakorkowane. Wzdłuż pasa dla samochodów z więcej niż jedną osobą stoją patrole i informują się który kierowca chciał przykozaczyć i próbował jechać nieswoim pasem :) To mi się podoba.

Mnie się też to podoba!

podczas gdy pasem wydzielonym dla autobusów pokonuje się ten odcinek pewnie najwyżej w kilkanaście minut (z przystankami)? ...

To fajno macie w Krakowie. W Warszawie pasy dla autobusów są tak samo zapchane jak zwykłe pasy. Baaaa...proponuje wizytę na moście Grota w czasie szczytu. Jeździ się tamtędy nawet poboczem :evil: . Widać w Kraku większa kultura panuje.

Ja tak czy inaczej dziękuję za wspólne dojazdy. Tak jak powiedziałem do pracy jeżdzę metrem. Jak się przeprowadzę na wioskę to do metra bedę dojeżdzał autem (wybór działki był także planowany przez bliskość metra). I chcę aby to ode mnie zalezało czy wyjdę z domu o 7 czy 7.20. Nie chcę być uzależniony od innych oraz aby innych uzalezniać od siebie. Jak jeździłem do pracy samochodem (czasy przedmetrowe) to zawsze chętnie podwoziłem wszystkich znajomych. Ale bez wcześniejszego umawiania sie i zobowiązań. Wychodziłem z pracy i głośno rzucałem hasło, że jak kto chetny to zapraszam.

ps

Spóźniliście się do teatru...hmmm. Może należało porzucić auto i pojechać autobusem....tym bardzo szybkim buspasem. Kilkanaście minut i jesteście na widowni :wink: .

[ Widać w Kraku większa kultura panuje.

Spóźniliście się do teatru...hmmm. Może należało porzucić auto i pojechać autobusem....tym bardzo szybkim buspasem. Kilkanaście minut i jesteście na widowni :wink: .

Kulturę wymuszają aparaty fotograficzne robiące bezlitośnie zdjęcia samochodom, które z prawego pasa (tego dla busów) nie skręcą na skrzyżowaniu w prawo. Oczywiście zdarzają się i tacy odważni, ale nie jest ich tak wielu, żeby zablokować ten pas i autobusy naprawdę jeżdżą szybciej niż samochody na tych zakorkowanych odcinkach.

Pozostawienie samochodu i przejazd autobusem do teatru były niezłym pomysłem, ale to mogłoby się nie spodobać innym kierowcom. Musielibyśmy zostawić nasz samochód na jezdni, bo tam nie można zaparkować, a pokonanie odcinka pomiędzy dwoma skrzyżowaniami zajęło nam właśnie te newralgiczne pół godziny, które zadecydowało o spóźnieniu. Kolejne pół godziny, już po rozpoczęciu spektaklu, spędziłam na spokojnych obserwacjach.

Gdyby w Krakowie było metro... Ale nie ma. Andrzej dojeżdżał do pracy busem do czasu, kiedy się nie umówili na współne dojazdy. Na szczęście nie muszą pokonywać Alej. Zresztą właśnie ze względu na Aleje, które musiałby pokonywać codziennie, nie zdecydowaliśmy się na ładniejsze widokowo południe Krakowa.