aniagrab 21.04.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 witam,chciałabym się Was zapytać o jedną rzecz - czy w przypadku wysokich wód gruntowych lepiej jest wylać całość fundamentów betonem czy też murować bloczki fundamentowe na wylanych ławach?dziękuję za pomocAnka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.04.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 oczywiście że beton z gruchy a najlepiej z jakimś dodatkiem wodoszczelnym i dobrze zawibrowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniagrab 22.04.2009 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 dzięki - też tak myślałam. Mam pytanie - co to znaczy zawibrowany? bo nie za bardzo rozumiem pozdrawiam Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 22.04.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Zwibrowany, czyli potraktowany wibratorem Są takie urządzenia do wibrowania betonu - powodują to, że beton wchodzi we wszystkie możliwe szczelinki, oraz są usuwane z niego ew. komory powietrzne i większe pęcherzyki powietrza powstałe w trakcie wylewania. Majster robiący fundament powinien wiedzieć takie rzeczy. Urządzenie wygląda np. tak: http://www.allegro.pl/item614910906_profesionalny_wibrator_do_betonu_1600w_bulawa_4m.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 22.04.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Słuchajcie ale takie wylewane to chyba dużo drozsze niż z bloczków, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 22.04.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 w zeszłym roku przeliczałem monolityczny fundament i z bloczków i różnica w koszcie z robocizną była ok. 500- 800pln na korzyść murowanego. zdecydowaliśmy się na lany w akrach. pozdrawiam.wielu wykonawców jednak woli murować niż szalować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 22.04.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 w zeszłym roku przeliczałem monolityczny fundament i z bloczków i różnica w koszcie z robocizną była ok. 500- 800pln na korzyść murowanego. zdecydowaliśmy się na lany w akrach. pozdrawiam. wielu wykonawców jednak woli murować niż szalować... No tak, bo pewnie łatwiej murować Czy wliczałeś w koszta deski, które trzeba zakupić do szalowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 22.04.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 nie liczyłem kosztu desek, gdyż lałem w akra. wyliczenia obejmowały oczywiście koszt wynajęcia akr, transport, i płyn do ich zapuszczenia po rozebraniu przed oddaniem. wykonawca po prostu nie chciał szalować deskami , więc deski czekały na kupie na strop. bo stropy mam monolityczne - oba. po prostu jestem tradycjonalistą, do nowości może mnie jedynie przekonać cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.04.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 moje zeszłoroczne wyliczenia wykazały (w moim przypadku) ten sam koszt, a nawet ciut taniej (a zdecydowanie lepiej) przy wylewanyma wyszło tak dlatego że koszt samych bloczków wyniósł tyle samo co betonu z gruchy, do bloczków trzeba by dodać jeszcze koszt zaprawynatomiast jeżeli chodzi o robociznę to moja ekipa dysponuje własnymi szalunkami systemowymi i dla nich znacznie łatwiej, prościej, szybciej złożyć szalunki, zalać, zawibrować niż bawić się w murowanie tysięcy betoniaków, a kasę za robotę biorą taką samą niezależnie od "stylu"a więc dla mnie wybór był prosty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 22.04.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 a jak zrobisz z porządnego betonu, zawibrujesz i dodasz uszczelniacza to masz fundamenty jak schron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar3cki 23.04.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 jak się zapytałem 'moich' budowlańców o wylewanie fundamentów to popatrzyli na mnie jak na głupka lenie jedne, szalować im się nie chciało, albo raczej nie umieli i tej wersji się będę trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts