Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty - wylewane czy układane z bloczków

aniagrab

Recommended Posts

Zwibrowany, czyli potraktowany wibratorem ;) Są takie urządzenia do wibrowania betonu - powodują to, że beton wchodzi we wszystkie możliwe szczelinki, oraz są usuwane z niego ew. komory powietrzne i większe pęcherzyki powietrza powstałe w trakcie wylewania.

Majster robiący fundament powinien wiedzieć takie rzeczy.

Urządzenie wygląda np. tak:

http://www.allegro.pl/item614910906_profesionalny_wibrator_do_betonu_1600w_bulawa_4m.html

w zeszłym roku przeliczałem monolityczny fundament i z bloczków i różnica w koszcie z robocizną była ok. 500- 800pln na korzyść murowanego. zdecydowaliśmy się na lany w akrach.

pozdrawiam.

wielu wykonawców jednak woli murować niż szalować...

No tak, bo pewnie łatwiej murować :) Czy wliczałeś w koszta deski, które trzeba zakupić do szalowania?

nie liczyłem kosztu desek, gdyż lałem w akra. wyliczenia obejmowały oczywiście koszt wynajęcia akr, transport, i płyn do ich zapuszczenia po rozebraniu przed oddaniem. wykonawca po prostu nie chciał szalować deskami , więc deski czekały na kupie na strop. bo stropy mam monolityczne - oba. po prostu jestem tradycjonalistą, do nowości może mnie jedynie przekonać cena.

moje zeszłoroczne wyliczenia wykazały (w moim przypadku) ten sam koszt, a nawet ciut taniej (a zdecydowanie lepiej) przy wylewanym

a wyszło tak dlatego że koszt samych bloczków wyniósł tyle samo co betonu z gruchy, do bloczków trzeba by dodać jeszcze koszt zaprawy

natomiast jeżeli chodzi o robociznę to moja ekipa dysponuje własnymi szalunkami systemowymi i dla nich znacznie łatwiej, prościej, szybciej złożyć szalunki, zalać, zawibrować niż bawić się w murowanie tysięcy betoniaków, a kasę za robotę biorą taką samą niezależnie od "stylu"

a więc dla mnie wybór był prosty...