Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GDYBYS DRUGI RAZ BUDOWAŁ

Gość OBCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Żadnych budownictw systemowych - tylko tradycja i najprostsze rozwiązania. Systemy potwornie kosztują obiecując parametry na wyrost. Tak naprawdę i podłoga (Legalett) jest w górki i doliny, do 2 cm, i więźba dachowa (Moderndach) jest w górki i doliny, ponad 3 cm, i na dodatek przekątnych nie trzymała (7cm). Parametry dokładnościowe tych produktów są podobne do tego, co osiągają dobre tradycyjne ekipy "miejscowe"

Z systemów zostawibym być może Legalett, mimo wysokiej ceny takiego rozwiązania... chociaż jakby się ktoś uparł, można wylać płytę fundamentową grzewczą nie będącą Legalettem.

Gość Juras XR4Ti

Po pierwsze zrobił bym piwnicę jak nie pod całym, to chociaż pod połową domu. Brak mi ściany kominowej murowanej, oraz doświetlenia pokojów na poddaszu. Natomiast napewno nie zrezygnuję z ogrzewania podłogowego elektrycznego, oraz wentylacji nawiewno-wywiewnej (brak kominów, zamknięte okna).

pozdrawiam Juras XR4Ti

Będę budował drugi raz dla siebie a tak wogóle to trzeci raz :)

i mółbym Ci napisac wiele o tym co miałem i było dobre lub złe i to czego nie miałem a będę miał teraz.

Ale tak na prawdę, to co Ci to ta, że ja preferuję np. dom parterowy albo ogrzewanie podłogowe albo nie budowałbym w technologii szkieletu drewnianego bo nie akumuluje ciepła lub jest akustyczny? Może Tobie to nie przeszkadzałoby?

Na Forum jest wiele wypowiedzi o tym który materiał, produkt system jest dobry czy zły. Opinie bywają uzasadniane lub częściej nie. Oczywiście trzeba czytać i trzeba podchodzić to tego z pewnym dystansem czy krytycyzmem.

I tak decyzji za Ciebie nikt inny nie podejmie. I tak będzie to Twoja odpowiedzialność.

Nie odbieraj mojej wypowiedzi jako wymądrzanie sie. Ja też nie wiem bardzo wielu rzeczy i dużą pokorą podchodzę do wypowiedzi na forum, sygnowanych nie tylko nick'ami z duża ilością postów.

Ja staram się SAM wiedzieć czego CHCĘ. Moje "chciejstwo" weryfikuję na Forum, głównie czytając go.

Powodzenia i wytrwałości :)

Tak między ..... a prawdą, to nawet gdybyś budował 10 raz dom, to ani Ty sam, ani żden dobry doradca nie jest w stanie powiedzieć Tobie czy wszystko w tym 10 domu jest sumą wynikową podpatrzonych i usuniętych w nim usterek, niedociągnięć. Gwarantuję Ci, że po wybudowaniu pierwsze co dostrzeżesz, to zmiany które można wprowadzić. Sąsiad obok budował 4 dom dla siebie, miał być już najlepszy, poprawek, i co po wybudowaniu już stuka puka i poprawia.

Pozdrawiam Lord Vader :lol: :lol:

zwróciłbym uwagę na przekroje kanałów dymowych do kominka i pieca. Mimo że mam duży dom (210m2 pow.użytk.) zaprojektowany przekrój kominkowy jest jak dla malutkiego kilku watowego kominka :x .

Bardziej zastanowiłbym się nad każdą, nawet wydawałoby się błahą zmianą jaki będzie miała wpływ na wyższych kondygnacjach zmieniłem kolejność przewodów w kominie i teraz zamiast przewodu wentylacyjnego to przewód spalinowy dotyka do więźby. Tak więc będę miał gruby przewód wentylacyjny 14x24 (ten który dotyka do więźby) a przewód spalinowy muszę kombinować :x z np. dwóch wentylacyjnych 14x14

gdybys drugi raz budowal co byś zmienił ,czego bys juz nigdy nie robił,czego ci brak

Dom jest mniej wazny, niz miejsce.

Lokalizacja dzialki jest najwazniejsza. Do domu sie przyzwyczajasz

Miejsce moze cie z biegiem lat wkurzac.

Ja zrobilem ten blad. Dzisiaj wolalbym dwa razy mniejszy standart

domu ale za to lepsza lokalizacje

gdybym drugi raz budował...zaplanowałbym wszystko dokładnie przed rozpoczęciem budowy. Z drugiej strony, czy wszystko da się tak do końca zaplanować... Już ponad półtora roku remontujemy trochę tak "na żywioł", ale jak twierdzą obserwatorzy - z dużym szczęściem :wink:

Pozdrawiam

Pearl