skorpionka 20.11.2003 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Metal,prosze napisz, jakie sa solidne nadproza w Ytongu,bo powialo mi groza Nie wiem czy moje sa solidne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.11.2003 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Kupił bym troche większą działkę, napewno nie zrezygnował z piwnic, zastanowił bym się nad domem z wajściem bez schodów Zrezygnowalbym z piwnic, jestem tam tylko jak szukam kota. Sa pusciutkie bo niby co tam mam trztmac. Koszt piwnicy przeznaczylbym na firme projektujaca i wykonujaca ogrod i na wiekszy garaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 18.03.2004 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Żadnych budownictw systemowych - tylko tradycja i najprostsze rozwiązania. Systemy potwornie kosztują obiecując parametry na wyrost. Tak naprawdę i podłoga (Legalett) jest w górki i doliny, do 2 cm, i więźba dachowa (Moderndach) jest w górki i doliny, ponad 3 cm, i na dodatek przekątnych nie trzymała (7cm). Parametry dokładnościowe tych produktów są podobne do tego, co osiągają dobre tradycyjne ekipy "miejscowe" Z systemów zostawibym być może Legalett, mimo wysokiej ceny takiego rozwiązania... chociaż jakby się ktoś uparł, można wylać płytę fundamentową grzewczą nie będącą Legalettem. Mój Legalett gładziutki "cacy". Więźba z Wielunia prefabrykowana "miodzio". Drugi raz budując za nic nie wybrałbym innego rozwiązania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Uhmm 19.03.2004 02:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Gdybym drugi raz budowala to:kupila bym gotowy projekt amerykanski lub kanadyjski w wybranej technologi za $1,200 i na plycie CD (nie mowie o szkieletowce). Projekt zawieral by kosztorys co do gwozdzia, posiadal podpiwniczenie, kanalizacje ze szczegolowa specyfikacja, wentylacje - jednym slowem wszystko to o czym mu tu teraz dyskutujemy. Taki projekt dala bym architektowi, ktory tak naprawde naniosl by grubosc scian i po wszystkim. Wybralabym tego samego budowlanca-mistrza. Zakupila materialy i podziwiala postep na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2004 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Metal,prosze napisz, jakie sa solidne nadproza w Ytongu,bo powialo mi groza Nie wiem czy moje sa solidne. są to nadproża gotowe do ściany szer 11,cm inwestorzy często zapominają o takich nadprożach lub chcą zaoszczędzić ok30 zł na szt bimer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekadent 25.03.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 gdybym budował drugi raz, to od samego początku (etap finalizacji projektu budowlanego i pozwolenia na budowę) myślałbym o projektach łazienek - teraz kombinuję układ glazury na ostatnią chwilę kazałbym również architektowi zrobić dokładną księgę przedmiarów do projektu - jej brak spowodował, że kosztorysy ofertowe poszczególnych wykonawców były nieporównywalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
próchno 25.03.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Proszę wytłumacz co to jest "księga przedmiarów do projektu".Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekadent 25.03.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Księga przedmiarów zawiera informacje o wymiarach/powierzchniach poszczególnych elementów domu. Ma to kolosalne znaczenie przy szacowaniu wartości robót w kosztorysie, gdy rozmawiamy o wielkościach nie wynikających w sposób prosty z projektu (np. powierzchnia wielopołaciowego dachu). Jeżeli wszystkie kosztorysy ofertowe oparte są o takie same wymiary poszczególnych elementów, to nie masz różnicy typu " jeden wykonawca przyjmuje powierzchnię dachu jako 350 m2 bo tyle mu wyszło z mierzenia krokwi linijką na projekcie, a drugi bierze 420m2 bo policzy dokładnie, to ten drugi oferuje droższy dach" - wszyscy bazują na tym samym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 25.03.2004 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Brakuje mi w domu miejsca na suszarnię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio 2003 25.03.2004 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Przed rozpoczęciem budowy czytałem forum od ok. roku i wydawało mi się, że już wiem co i jak chcę wybudować. Teraz kończę budowę i widzę ile błędów zrobiłem w trakcie budowy.Szkoda wyliczać, jest ich wiele, ale to nie znaczy , że dom jest sknocony. Mieszkać się da, nie zawali się, ale przy następnym postaram się zrobić o połowę mniej błędów. Nie wierzę, że ktoś wybuduje dom bezbłędnie. Chyba, że komuś się tak tylko wydaje. Ale to świadczy tylko o braku wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 25.03.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Bodzio wcale nie szkoda. Nowi inwestorzy czekaja na takie posty. Wylicz skrotowo ku przestrodze innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada 25.03.2004 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Gdybym budowała jeszcze raz (marzenia ściętej głowy!!!) łazienka byłaby obok "salonu", od południa, bezpośrednio przy ścianie kominkowej i byłoby w niej ciepło, cieplutko i słonecznie. W mojej łazience jest zimno, nie ma słońca, gdy rozpalimy kominek (codziennie) regulator wyłącza piec i kaloryfer w łazience (no i gdzie indziej też ) nie grzeje. Brrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colin_39 26.03.2004 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Na pewno zrobiłbym ponownie piwnice - nie są tak drogie, jak to opisują, a ile miejsca.Koniecznie duży salon - min. 50m2.Technologia tradycyjna z niedrogiego materiału, jak siporex (żaden Ytong).I jak najmniej zmian w stosunku do projektu - każda zmiana zwykle zemści się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PADI 26.03.2004 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Na pewno zrobiłbym ponownie piwnice - nie są tak drogie, jak to opisują, a ile miejsca. Piewnice moze nie , ale strop nad nimi na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PADI 26.03.2004 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Dom jest mniej wazny, niz miejsce. Lokalizacja dzialki jest najwazniejsza. . Dzisiaj wolalbym dwa razy mniejszy dom ale za to lepsza lokalizacje Zgadzam sie z tym w 109 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zumurud 26.03.2004 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 No właśnie, czy byłaby bliżej centrum, o ile, jaka odległość od komunikacji - co jest dla Was teraz najbardziej w niej wkurzające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 26.03.2004 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Ja mam blizej do centrum w-wy i coz tego ze wzgledu na cene dzialek w tej okolicy wszyscy buduja domy w gore. Napakowane te domy jeden kolo drugiego. Jak w Lomiankach. FE Wlasnie sprzedaje dzialke i kupuje dalej od Wwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 26.03.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Gdybym jeszcze raz się budował to............ zatrudnił bym naprawdę SOLIDNEGO inspektora nadzoru, no i nie oszczędzał bym na oknach. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert1719499117 26.03.2004 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 zdecydowanie więcej robiłbym sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 13.04.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Przede wszystkim większą kuchnię (teraz 10m2) oraz większy salon o jakieś 2 szt u-220 (27m2) oraz wybrał bym inną ekipe dekarzy (nie obejrzałem dokładnie ich poprzednich robót a przede wszystkim nie rozmawiałem z poprzednimi inwestorami !!!!WAŻNE. a poza tym nadal jestem w budowie więc .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts