Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GDYBYS DRUGI RAZ BUDOWAŁ

Gość OBCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kupił bym troche większą działkę, napewno nie zrezygnował z piwnic, zastanowił bym się nad domem z wajściem bez schodów

Zrezygnowalbym z piwnic, jestem tam tylko jak szukam kota.

Sa pusciutkie bo niby co tam mam trztmac. Koszt piwnicy przeznaczylbym

na firme projektujaca i wykonujaca ogrod i na wiekszy garaz

• 3 months później...
Żadnych budownictw systemowych - tylko tradycja i najprostsze rozwiązania. Systemy potwornie kosztują obiecując parametry na wyrost. Tak naprawdę i podłoga (Legalett) jest w górki i doliny, do 2 cm, i więźba dachowa (Moderndach) jest w górki i doliny, ponad 3 cm, i na dodatek przekątnych nie trzymała (7cm). Parametry dokładnościowe tych produktów są podobne do tego, co osiągają dobre tradycyjne ekipy "miejscowe"

Z systemów zostawibym być może Legalett, mimo wysokiej ceny takiego rozwiązania... chociaż jakby się ktoś uparł, można wylać płytę fundamentową grzewczą nie będącą Legalettem.

Mój Legalett gładziutki "cacy". Więźba z Wielunia prefabrykowana "miodzio". Drugi raz budując za nic nie wybrałbym innego rozwiązania !

Gość Uhmm

Gdybym drugi raz budowala to:

kupila bym gotowy projekt amerykanski lub kanadyjski w wybranej technologi za $1,200 i na plycie CD (nie mowie o szkieletowce). Projekt zawieral by kosztorys co do gwozdzia, posiadal podpiwniczenie, kanalizacje ze szczegolowa specyfikacja, wentylacje - jednym slowem wszystko to o czym mu tu teraz dyskutujemy. Taki projekt dala bym architektowi, ktory tak naprawde naniosl by grubosc scian i po wszystkim. Wybralabym tego samego budowlanca-mistrza. Zakupila materialy i podziwiala postep na budowie.

Metal,prosze napisz, jakie sa solidne nadproza w Ytongu,bo powialo mi groza :( Nie wiem czy moje sa solidne.

są to nadproża gotowe do ściany szer 11,cm inwestorzy często zapominają o takich nadprożach lub chcą zaoszczędzić ok30 zł na szt

bimer

gdybym budował drugi raz, to od samego początku (etap finalizacji projektu budowlanego i pozwolenia na budowę) myślałbym o projektach łazienek - teraz kombinuję układ glazury na ostatnią chwilę :oops:

kazałbym również architektowi zrobić dokładną księgę przedmiarów do projektu - jej brak spowodował, że kosztorysy ofertowe poszczególnych wykonawców były nieporównywalne...

Księga przedmiarów zawiera informacje o wymiarach/powierzchniach poszczególnych elementów domu. Ma to kolosalne znaczenie przy szacowaniu wartości robót w kosztorysie, gdy rozmawiamy o wielkościach nie wynikających w sposób prosty z projektu (np. powierzchnia wielopołaciowego dachu). Jeżeli wszystkie kosztorysy ofertowe oparte są o takie same wymiary poszczególnych elementów, to nie masz różnicy typu " jeden wykonawca przyjmuje powierzchnię dachu jako 350 m2 bo tyle mu wyszło z mierzenia krokwi linijką na projekcie, a drugi bierze 420m2 bo policzy dokładnie, to ten drugi oferuje droższy dach" - wszyscy bazują na tym samym...

Przed rozpoczęciem budowy czytałem forum od ok. roku i wydawało mi się, że już wiem co i jak chcę wybudować. Teraz kończę budowę i widzę ile błędów zrobiłem w trakcie budowy.

Szkoda wyliczać, jest ich wiele, ale to nie znaczy , że dom jest sknocony. Mieszkać się da, nie zawali się, ale przy następnym postaram się zrobić o połowę mniej błędów. Nie wierzę, że ktoś wybuduje dom bezbłędnie. Chyba, że komuś się tak tylko wydaje. Ale to świadczy tylko o braku wiedzy.

Gdybym budowała jeszcze raz (marzenia ściętej głowy!!!) łazienka byłaby obok "salonu", od południa, bezpośrednio przy ścianie kominkowej i byłoby w niej ciepło, cieplutko i słonecznie. W mojej łazience jest zimno, nie ma słońca, gdy rozpalimy kominek (codziennie) regulator wyłącza piec i kaloryfer w łazience (no i gdzie indziej też ) nie grzeje. Brrrrr

• 3 weeks później...
Przede wszystkim większą kuchnię (teraz 10m2) oraz większy salon o jakieś 2 szt u-220 (27m2) oraz wybrał bym inną ekipe dekarzy (nie obejrzałem dokładnie ich poprzednich robót a przede wszystkim nie rozmawiałem z poprzednimi inwestorami !!!!WAŻNE. a poza tym nadal jestem w budowie więc ....