Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z drewnianą Zośką przygoda ..

Recommended Posts

Wszem i wobec ogłaszam, iż stan ZERO już zakończony :lol: :lol: :lol:

Koszt wykonania płyty fundamentowej grzewczej uwzględniając instalacje wod-kan, c.o., wynajem ekipy do posadzek - 223 zł/m2 brutto. Założenie było podobne więc nie jest źle :lol: jest wręcz SUPER ! Faktem jest, że wiele materiałów kupiliśmy na fakturę (na firmę), ale też w wielu hurtowniach warszawskich mamy duże rabaty :p

Na dzień dzisiejszy cieszę się, że fundament wykonałam właśnie w takiej technologii. Mam nadzieję, że nigdy tego zdania nie zmienię.

Dodam jeszcze, że gdy trwały prace, niejednokrotnie zatrzymywały się zupełnie obce mi osoby i pytały "co tu się buduje?" To potwierdza fakt, że takie fundamentowanie nie jest w naszym kraju jeszcze powszechnie znane. Ciężko znaleźć projektantów i wykonawców, wciąż stronią od tego typu rozwiązań.

Ja osobiście polecam płytę i wątek o niej http://forum.muratordom.pl/plyta-fundamentowa,t20852.htm

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Kurna blaszka!!! :evil: :evil: :evil:

Miałam dziś włam na budowie :cry: pokradli rusztowania :cry: , dacie wiarę? Stały sobie złożone przy domku-saunie,wzięli rozebrali i pokradli :evil:

nie cierpię złodziei :evil:

Poza tym nic więcej się nie dzieje, prawdopodobnie do lipca czekam na dom ze Stolmarku.

Planuję przez ten czas zrobić ogrodzenie i wyrównać teren.

Na dniach podłączymy się też do wodociągu. Teraz jest okazja, ponieważ będą robić naszą drogę gminną. Z dziurawej, wyboistej będzie pikna asfaltowa :lol:

• 1 month później...

Na budowie od dawna nic się nie dzieje. Postanowiłam ruszyć dalej po powrocie z urlopu, czyli w końcówce sierpnia. Fundamenty zarosły "pięknym" zielskiem wokół, oj będzie co robić :roll:

w międzyczasie pomalowałam domek- saunę. Teraz wygląda tak:

http://zoskabudowa.pxd.pl/gallery/pic656/v2009072012501121040756.jpg

http://zoskabudowa.pxd.pl/gallery/pic211/v2009072012501328501839.jpg

• 1 month później...

i już po urlopie :(

domek "się robi" w fabryce. Będziemy go składać z początkiem października. Przeciąga się, ale mam nadzieje, że to już ostateczny termin. Na ten rok planujemy jeszcze pokryć go dachówką i wstawić okna. To tylko założenia. Prawda jest taka, że jak finanse pozwolą :roll:

Póki co kilka fotek z urlopu, 2 tygodnie C U D O W N E G O lenistwa w Bułgarii!

552855_348265151894758_1510994734_n.jpg

546690_348264818561458_1873613486_n.jpg

534683_378640395523900_680583094_n.jpg

Edytowane przez Istana

• 1 month później...

Tak wygląda Zośka po 4 dniach składania

Wczoraj:

PA072135.JPG

PA072131.JPG

wszystkie ściany wewnętrzne już na miejscu... fajny pajączek

PA062021.JPG

powiększyłam też okno w salonie-te z lewej strony

PA062035.JPG

widok z drogi

PA062098.JPG

dziś ekipa Stolmarku pracowała krócej, ale za to przybyli w licznym składzie- z samym Szefem w komplecie i w kilka godzin zdziełali prawie całą konstrukcję dachu. Jak pogoda dopisze to w sobotę wiecha! HURRA!

:lol: :lol: :lol:

PA072120.JPG

Edytowane przez Istana

Dachówka już wybrana i zaliczkowana

Euronit Profil S Perła

http://www.sklepbat.pl/edane/Asort/Atrybuty/CE1377.jpg

zastanawiam się nad oknami... pewnie będą w kolorze złoty dąb, nie zdecydowałam tylko czy ze szprosami tak jak w projekcje, czy z nich zrezygnować??

Edytowane przez Istana

Dzień dziś miałam okrutny, wszystko pod tzw. "górkę", do tego Przyjaciel mój miał mały wypadek drogowy, na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Ogólnie rzecz ujmując do dupy

Taki stan był do wieczora...

bo ... wracam do domu, spoglądam na moją działkę, budowę i zastał mnie taki oto widok

20091009302.jpg

PA092148.JPG

JUPPI !!!

Nie dość, że Panowie Fachowcy skończyli konstrukcję dachu to jeszcze obłożyli cały domek folią Tyvek, a na koniec zawiesili wiechę :lol:

Kocham takich budowlańców!

Edytowane przez Istana

Pogoda zrobiła nam wszystkim psikusa i na początku jesieni mamy obrzydliwą zimę!

Wczoraj na budowie pojawili się Panowie dekarze, ale niestety śnieg i zimny wiatr nie pozwolił im na pracę. I tak byli dzielni, bo częściowo położyli membranę na dachu.

Zdecydowałam się na folię Delta-Maxx Dorkena, którą bardzo zachwalał zarówno Szef Ekipy - Pan Karol W. polecony przez znanego z forum Pana Michała Dąbrowicza z firmy Dachlux, u którego zakupiłam wszystko co z pokryciem dachu związane. http://forum.muratordom.pl/pokrycia-dachowe-warszawa-i-okolice,t45467.htm jak i również sam Pan Michał.

Orynnowanie stalowe Galeco w kolorze ceglastym.

http://static.e-dach.pl/articles/7245f_dach-zdjecia_1_jpg_nowoczesne-rozwiazania-galeco-rys-0_main.jpg

Wczorajszy dzionek

PA142161.JPG

Dzisiejszy poranek - tu widać ile wczoraj zrobili Panowie dekarze... podziwiam za wytrwałość w tak paskudną pogodę.

PA152169.JPG

Edytowane przez Istana

ja gapa nie zgasiłam wczoraj lampki w aucie i rozładował mi się akumulator

o rety... Synek do szkoły, ja do pracy, a auto ani drgnie! W takich sytuacjach chce mi się wyć, bo czuję się bezradna.Mimo, że baba ze mnie kumata, ale bez męskiej ręki to ani rusz. Tatko mój w pracy na 24 h, więc pomóc nie mógł, telefon więc do ręki i działam.

Ja: - Michaś! Ratuj! Podjedź po mnie, bo auto nie odpala!

Michaś: Kobieto, ale jest dopiero 6 rano, przewalam się na drugi bok

Nadmienię że Michaś- kolega z pracy- mieszka 40 km ode mnie :)

Dobrych przyjaciół poznaje się w biedzie.

Czekając więc na Michała miałam czas by obzdjęciować budowę

DSC_0015.JPG

DSC_0045.JPG

DSC_0052.JPG

DSC_0030.JPG

jak to fajnie tak patrzeć jak rośnie własny domek... jak powoli spełniają się marzenia ...

Edytowane przez Istana

1. Akumulator do auta zakupiony nowy! Mam dość nerwów, a zima idzie.

2. Pogoda dziś sprzyjała, mimo że zimno, ale nie padało

3. Panowie dekarze uwijają się, taki oto widok zastałam po powrocie z pracy :p :p :p

DSC_0058.JPG

DSC_0059.JPG

jak widać ściany częściowo pokryte są styropianem. Styropian - póki co tylko w takiej ilości - załatwił mi Szef Stolmarku od kogoś komu została nadwyżka z budowy, notabene w bardzo atrakcyjnej cenie. Ekipa ze Stolmarku przyjechała i od razu przybili go kołkami do ścian,a dziś dodatkowo naciągnęli siatkę i wyprawę.

Edytowane przez Istana

Sobota 17 października.

Do południa dekarze kończyli pokrycie dachu. Referencje mogę im wystawić baaaardzo pozytywne - świetna organizacja pracy, terminowość (ponad 300 m2 dachu w 4 śnieżno-deszczowe dni), rzeczowość szefa i wiele innych superlatywów. Na koniec plac budowy wysprzątany. Polecam wszystkim.

montaż ostatnich gąsiorów:

DSC_0074.JPG

uwieczniłam moment położenia ostatniej dachówki szczytowej :lol:

DSC_0106.JPG

https://lh5.googleusercontent.com/-MXKkwpZaRfk/UeftQ17UeKI/AAAAAAAAIZ8/xOkjLuN-_LU/w972-h650-no/DSC_0099-MOTION.gif

Planowane na ten rok prace w zasadzie zbliżają się do finału. Pozostaje jeszcze tylko dokończyć obłożenie Zośki styropianem.

Niestety finanse nie pozwalają mi na dalsze etapy. Marzyłam, by jeszcze wyrównać teren, zrobić ogrodzenie, wstawić okna, drzwi i bramę garażową. Cóż, muszę odłożyć to w czasie.

Samotnie wychowującej mamie żaden bank nie chce udzielić kredytu. Fakt, za bardzo się o to nie starałam, bo perspektywa spłacania go przez 30 lat jakoś nieszczególnie mi się uśmiecha. Wolę budować wolniej, ale z bieżących środków. Wystawiłam na sprzedaż dwie działki po 3000 m2 każda. Może nie jest to najlepszy okres na sprzedaż, ale mam nadzieję, że znajdzie się klient i będę mogła realizować dalsze etapy w związku z budową.

Tymczasem dziennik mój pewnie nie będzie tak często uzupełniany, bo i cóż w nim pisać jak nic się nie będzie działo.

Zima idzie....

Edytowane przez Istana

• 1 month później...
  • 2 years później...

Ostatni wpis - listopad 2009.. minęły prawie 3 lata... co na budowie? właśnie niewiele się działo stąd cisza we wpisach.. miałam małe zawirowania i w zasadzie nie było co pisać... przez ten okres udało mi się jednak zakończyć wszystkie prace ziemne: szambo, podłączenie do wodociągu, drenaż wokół całego domu i montaż zbiornika na deszczówkę, wstawiłam okna i zamontowałam rolety. Od wiosny tego roku pojawiło się ogrodzenie (jeszcze brak przęseł frontowych), widać też już zarys tarasu - to z prac zewnętrznych... a wewnątrz... dzieje się, dzieje :) i to mnie chyba uszczęśliwia najbardziej... w końcu widzę już zarys ścian wewnętrznych. Od 2 dni działa elektryk i rozkłada instalację, a my z "niemężem" rozkładamy instalację do centralnego odkurzacza... nawet nieźle nam to wychodzi :)

zamieszczę kilka zdjeć z postępu prac... ale jeszcze dłuuuuga droga do zamieszkania...

elektryka już rozprowadzona (oświetlenie i gniazda), od piątku ocieplany jest strop. Póki co na budowie jeden pracownik, ale daje radę. Wiem, że gdybym na każdy etap budowy brała ekipy prace szybko posunęłyby się do przodu, niestety bez kredytu, z bieżących środków niełatwo jest wybudować dom.. dlatego trwa to już tak długo .. ale mieszkać mam gdzie i nie spieszy mi się.. nie to,że bym nie chciała już finału, to moje marzenie, ale jestem realistką i wiem, że wprowadzę się z pewnością jeszcze nie w tym roku. Cichą nadzieją jest jednak zamknięcie domu na zimę w takim stanie by na wiosnę (o ile finanse pozwolą) zacząć wykończeniówkę. Deska podłogowa już jest, nawet wanna i kabiny :) kiedyś zajmowaliśmy się sprzedażą tychże sanitariatów i kilka sztuk odłożyliśmy dla siebie. Co prawda nie są już trendy, ale wymagająca nie jestem . Mam inne priorytety. Nie od razu Kraków zbudowano- jak mawia moja Mamcia. Liczy się własny kąt ... i nawet nie będzie ciasny :)