Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w projekcie - adaptacja - czy to się opłaca?

Recommended Posts

Planuje wybudować taki dom http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/retro/

Ale chciałbym wydłużyć budynke o 1 m w głąb działki, wiązałoby się to zapewne z przeprojektowaniem dachu, zmianą jego kąta nachylenia itp. Czy takie zmiany są kosztowne przy adaptacji projektu. Jeden architekt powiedziałbym,że to już robienie obliczeń na nowo do innego dachu i prawie projekt indywidualny i to będzie dużo kosztować. Czy ktoś może robił takie poważne zmiany w projekcie?

Planuje wybudować taki dom http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/retro/

Ale chciałbym wydłużyć budynke o 1 m w głąb działki, wiązałoby się to zapewne z przeprojektowaniem dachu, zmianą jego kąta nachylenia itp. Czy takie zmiany są kosztowne przy adaptacji projektu. Jeden architekt powiedziałbym,że to już robienie obliczeń na nowo do innego dachu i prawie projekt indywidualny i to będzie dużo kosztować. Czy ktoś może robił takie poważne zmiany w projekcie?

Ciekawe jaki strop zaprojektowano w standardzie...

dach i tak jest w formie takiej, ze bedzie bardzo drogi,

wiec 100 tys za dach +20 dodatkowe to pewnie nie problem jak taki chcecie,

ale czy podciągi stropu/słupy nie wyskoczą w środku salonu?

• 2 weeks później...

Hej

Też rozważałem poszerzenie domu. Wybrałem projekt Jelonka i zadzwoniłem do Archetonu. Tam Pani Architekt powiedziała mi, że koszt takiej adaptacji to ok. 1400 zł + Vat ale to zależy od konstrukcji dachu i płaszczyzny, w której to się robi. Oczywiście zmieniają się wymiary i kąt nachylenia dachu oraz trzeba przeliczyć obciążenia. Proponuję skontaktować się z Autorem projektu bo niektórzy architekci strasznie zawyżają ceny.

Pozdrowionka

• 4 months później...