mickey30 21.04.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Witam, Dzisiaj rozmawiałem z kilkoma fachowcami od wykończeniówek. Jeden z nich zaproponował, że zamiast robienia gładzi na ścianach można na całej powierzchni rozłożyc flizelinę-na to malowanie x 2 lub x 3 i efekt podobno jak przy gładziach i rzekomo taniej, bez pylenia,szlifowania, brudu etc. Czy ktoś może mi przybliżyć jak to w praktyce rzeczywiście wygląda.......?????? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike01 22.04.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Chetnie bym sie dowiedzial na ten temat. Moze ktos sie wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 22.04.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Czy taniej, to kwestia dyskusyjna - flizelina niestety do tanich nie należy. Natomiast faktem, że jest o wiele czyściej i szybciej, bo nie ma szlifowania. Plusem flizeliny jest to, że jak będziesz miał jakieś pęknięcie na tynku, to będzie ukryte pod włókniną i nie wyjdzie na wierzch (oczywiście w granicach rozsądku - jak pierdyknie pół ściany, to nic tego nie ukryje ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickey30 22.04.2009 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 /dzięki/ ...może jeszcze ktoś dorzuci swoje 2 grosze do tematu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 22.04.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 mi położyli flizelinę na poddaszu na regipsach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickey30 22.04.2009 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Wito - ale na łączeniach zamiast taśmy? Ja myślałem raczej o parterze- na powierzchni całych ścian-pod malowanie zamiast gładzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 22.04.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 na regipsach dawali taśmę a na to jeszcze flizelinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 22.04.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Wito - ale na łączeniach zamiast taśmy? Ja myślałem raczej o parterze- na powierzchni całych ścian-pod malowanie zamiast gładzi ale pod flizelinę musisz mieć idealnie równą ścianę bo wszelkie nierówności i tak wyjdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.04.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 no ciekawe. przepraszam ile liczy sobie kosztow taka robota? w porownaniu ze szpachlowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 22.04.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 nie mam fizeliny ale tapetę fizelinową. Wyrównała ścianę ale .. widać za to łączenie pasków fizeliny. I choć bardzi próbowaliśmy tego unknąć, to gdzie niegdzie wychodzą. Żadna farba tego nie pokryje. Mnie za bardzo nie przeszkada, osobom wrażliwszym może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolka1975 02.02.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Witam, Robię mały remont i fachowiec podpowiedział mi, ze zmiast szpachlowania ścian dobrze jest położyć flizelinę. Już wiem, położyli ja na klej, docięli i wyrównali potem malowanie najlepiej 3 krotne. Ale podobno lepiej przed malowaniem przesmarować cieniutko gipsem i tylko w niektórych miejscach wtenczas jest potrzeba szlifowania. Tak wychodzi lepiej bo bez gipsu gdzieniegdzie widać połączenia i po pomalowaniu nawet 3 razy najlepszym latexem też wychodzi w niektórych miejscach faktura flizeliny. Gips pomoże wyrównać fakturę powierzchni oraz ładnie wykończyć narożniki itp. Jesli bez gipsu to narożniki należy wygładzić akrylem i potem pomalować. Ceny nie porównywałam ale na pewno z flizeliną ściany wyglądają dużo lepiej i jak nawet by miały być małe pajączki od spękania to nie będzie tego widać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.02.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 http://www.synthesa.at/uploads/pics/fantastic_fleece.jpg a może takie coś ? Dzisiaj sie zainteresowałem tematem i wyjatkowo latwo to zrobić, bo chciałbym cos takiego u siebie:Samrujemy ścianę klejem, kleimy tapetę z wlokna i malujemy farba: powstaje efekt jak na zdjeciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.02.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 ... podobno lepiej przed malowaniem przesmarować cieniutko gipsem i tylko w niektórych miejscach wtenczas jest potrzeba szlifowania ... ja jednak wolę ten flizelinowy meszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.02.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 U mnie położyliśmy tapetę z włókna szklanego na wysokich skosach w sypialni na poddaszu - akurat w tym miejscu fachoffcy nie popisali się kunsztem . Jest kilka rodzajów takich tapet - od zupełnie gładkich - nie widać, że cokolwiek jest na ścianie (u nas nie widać łączeń) po tapety z fakturą worka - w niektórych pomieszczeniach można fajny efekt uzyskać stosując coś takiego. Dekoratorzy stosują je ostatnio dosyć często w łazienkach. Tapeta gładka kosztuje od 3 do 7 pln/m, te z fakturą są droższe. Dosyć sporo farby wychodzi na malowanie, szczególnie tapet z fakturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.02.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Plusem szpachlowania jest łatwość naprawy po uszkodzeniu. jak to wygląda przy fizelinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.02.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Można nakleić cieńszą taśmę flizelinową, przemalować - nie ma śladu. Przetestowane po rozdarciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bunclik 07.03.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 wiec tak nie jest łatwo położyć flizelinę ściana musi być gładka, powiedzmy na tynk gipsowy zamiast gładzi jak najbardziej polecam ,miej kurzu szybciej się wykańcza itd . czy taniej to już nie wiem samo kładzenie to koszt około 20 -25 zł koszt flizeliny to 5-7 zł m2 podaje link do albumu gdzie ściany są wyklejone flizelinąhttp://pl.fotoalbum.eu/bunbud/a435503już po malowaniumieszkanie było oddane w stanie deweloperskim z tym ze ściany pękały praktycznie w każdym pomieszczeniu i jedyne wyjście to położenie flizeliny było a co do meszku o którym ktoś pisał to odradzam głaskać i tulić się do flizeliny przed malowaniem ona jest z włókna szklanego a jak wszyscy wiemy włókno szklane gryzie ,swędzi itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 15.03.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 faktura po pomalowaniu jest b. przyjemna, zależy od zastosowanej flizeliny. ja miałem firmy semin i było ok. płyty g-k można zaszpachlować na gładko, ale nie szlifować i na to flizelina na całej powierzchni. no i ten brak pyłu ze szlifowania! a z bunclikiem się zgodzę, lepiej się do tego nie przytulać przed pomalowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasow 04.03.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Chetnie bym sie dowiedzial na ten temat. Moze ktos sie wypowie Witam! Obecnie przy remoncie mieszkania i przedwojennych tynkach oraz popękanych ścianach zatopiliśmy wszędzie flizelinę na twardej szpachli . Nie widac wtedy pęknięć i sprawdza sie to na ściankach z g-k. W zasadzie po pierwszej warstwie gładzi z fizelina można malować. Materiału idzie o połowę mniej niz tradycyjnie gładź - szlif - gładź - szlif. Na jeden raz na 80m2 poszło jakieś 2,5 worka szpachli. szlifowania tyle co nic. Szpachla natryskiwana specjalnym pistoletem na rzadko. Całość położona w 12 godzin. Ściany idealnie gładkie i zabezpieczone przed pęknięciami np. świeży budynek który osiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaco181 04.03.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Ja tez w baaaardzo starym domu u kolegi zatopilem flizeline na wszystkich scianach. Byly strasznie popekane - tynk, praktycznie sam piasek. Na laczeniach szerokich pasow flizeliny zatopilem waskie 5cm paski - takie jak stosuje sie przy plytach k-g. Pozniej zaciagnalem gipsem. W rogach tasma tt, delikatne tarcie i super efekt. Juz prawie rok. Wszystko sie trzyma i nic nie peka. Polecam flizeline. Ja w "zaprzyjaznionej" hurtowni za m2 wlokniny placilem 2,55zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts