Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik domu z płaskim dachem, który tak naprawdę jest bardzo mało płaski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 395
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I mamy pierwszego mieszkańca naszego domu - nie przeszkadza mu nawet, że jakiś czas temu zalało mu to misternie uwite gniazdko. Tylko jak ja mu powiem za jakiś czas, że to jednak nie jest jego dom. Albo raczej kuchnia - gniazdko wybudował w wentylacji, którą będzie kiedyś doprowadzone powietrze z rekuperatora :o

P4290333.JPG

Więźby przybywa, oby tylko pogoda wytrzymała do deskowania i za bardzo nie lało pod koniec tygodnia;)

P4290300.JPG

W końcu podjęliśmy ostateczną decyzję odnośnie drzwi zewnętrznych i podpisaliśmy umowę. Maja być po 22 czerwca. ostatecznie stanęło na firmie Doorsy i drzwiach drewnianych. Wybrany model to DN20 w kolorze białym - koszt z ciepłym montażem 5tyś.

http://www.doorsy.pl/img/gal/dn20_hq.jpg

Edytowane przez tutli_putli

Dekarze kończą już deskować dach. M przywiózł dzisiaj część papy bitumicznej Bauder TS 40, pod dachówki, ponieważ prace postępują szybciej niż założyliśmy a dostawa z hurtowni przewidziana dopiero na środę, tak więc w środę przyjedzie już część dachówek. Przywiózł mi też jedną cegłę Terca Frankfurt z której będą kominy i słupy przed wejściem. Przyznam szczerze, że nie prezentuje się tak jak tego oczekiwałam, ale mam nadzieję, że jej urok będzie widoczny dopiero po wymurowaniu całości. ;)

Przyjechała wczoraj część dachówek, cegła klinkierowa i dużo innych rzeczy potrzebnych do dachu :)

P5090361.JPG

P5090368.JPG

P5090371.JPG

Majster jak zobaczył te dachówki (a raczej dachówy) wykrzyknął - Duża Panie! ;)

Ostatecznie stanęło na Nibra F7, czarna glazura z Nelskampa - świeżutki transport z Niemiec. Cena jaką nam zaoferował Top Dach System była nie do przebicia :yes:

P5090367.JPG

P5090365.JPG

Zobaczymy jak wyjdzie po rozpakowaniu ale jak na razie dachówki robią wrażenie idealnych, bardzo dobrze spakowanych - wczoraj małżonek poskakał po jednej i ani drgnęła - żadnych pęknięć czy odprysków. Już nie mogę się doczekać kiedy zobaczę je na dachu :)

Nie samą budową żyje człowiek - w miniony weekend mieliśmy z M okazje uczestniczyć w odbywającym się corocznie w Łańcucie V Ogólnopolskim Zlocie Storczykomaniaków :)

Jak ja bym chciała mieć u siebie choć 1/10 tej storczykarni

P5120473.JPG

Takie skrywa cudowności wewnątrz. To oczywiście bardzo skromny wycinek tych skarbów, ponieważ nie chcę Was zamęczać swoim hobby i tematami niebudowlanymi:D

P5120004.JPG

a%3E

P5120493.JPG

P5120485.JPG

P5120003.JPG

P5120522.JPG

P5130115.JPG

od soboty fatalna pogoda. na budowie, prace w związku z tym idą w żółwim tempie. Dzisiaj przyjechała reszta materiałów dachowych: czarne, stalowe rynny Galeco i wyłaz dachowy. Udało mi się też na szybko zrobić zdjęcie kawałka dachu z widocznym już pierwszym kominem.

P5140002.JPG

P5140001.JPG

Witam,czy ta firma jest rzetelna?dachówka ok?Nam tez dali dobrą cenę może aż za dobrą dlatego pewne obawy ,my chcemy nibre g10 ciemno szara lub czarną.Różnica na wycenie ok 4-5 tyś:) [email protected]

A mianowicie również otrzymaliśmy korzystną wycenę, zdecydowaliśmy się na TDS. A teraz podczas pracy okazało się że wycena podstawowa była błędna i że "to się zdarza", tyle że niektóre pozycje były zaniżone ilościowo i to o 50% (w wycenie podstawowej sztuk 30, teraz trzeba domówić sztuk 25 - pomyłka?). Co teraz znacznie podniosło koszty całości zamówienia. Ale cóż teraz można zrobić - nic. Dekarz na dachu. Dach musi być położony. A Top Dach System ma kolejnego klienta. Pytanie czy zadowolonego?

Ja zanim dałam dachówki do wyceny poprosiłam dekarzy o wyliczenie i kilka innych firm również - wszędzie ilości były podobne lub wręcz takie same. Mogłam więc zweryfikować wszelkie wyceny pod katem ilości. Jak to mówią ten się nie myli co nic nie robi. Nie będę broniła Top Dach bo nie znam Waszej sprawy i nie mnie wnikać. Ja jestem zadowolona i piszę subiektywną ocenę o firmie Top Dach system. Nie będę pisać, że jestem nie zadowolona skoro jestem i to bardzo :) Dziwi mnie bardzo, że nie weryfikowaliście zapotrzebowania z dekarzem. 50 % to bardzo duża pomyłka , wręcz trudna do uwierzenia bo dachówki liczy się odpowiednim programem na podstawie projektu i to jest jak 2 + 2.

Natomiast jeśli to możliwe to bardzo prosiłabym o przeniesienie tej dyskusji do komentarzy (od tego właśnie są) inaczej za chwilę będę miała z dziennika komentarznik :) O kasowanie postów i przeniesienie ich do komentarzy nie śmiem prosić. :)

Prace na budowie bardzo mocno zwolniły, ponieważ nasi dekarze muszą dokończyć prace u kogoś innego. W związku z tym codziennie przychodzi tylko 3 - 2 panów bez majstra i coś tam sobie pomału dłubią, ale większych efektów jakoś nie widać. Podobno już od środy mają ruszyć pełna parą, tylko ja się boję, że od środy to pogoda może się załamać i znowu będą przestoje ;)

Z nowości budowlanych: mamy prawie skończona stronę północną dachu (wymaga jeszcze kosmetyki i paru wykończeń) - koło komina zamontowany został wyłaz dachowy :)

P5280096.JPG

P5280104.JPG

P5210051.JPG

P5240058.JPG