tutli_putli 31.05.2012 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Przez te opóźnienia dekarzy zaczyna nas trochę gonić czas. Wczoraj dzwonił Pan Mróz, że nasze okna czekają i można je montować choćby zaraz;) Najprawdopodobniej nie będziemy czekać na finał prac dekarskich tylko ekipa od okien wkroczy w przyszłym tygodniu. W nocy zamówiliśmy w przypływie "szaleństwa" materiały w internetowej hurtowni ICmarket i teraz się boję czy oby na pewno był to dobry pomysł i czy zdążą nam je przywieźć na czas :/ Takiej ilości materiałów budowlanych nigdy nie kupowałam przez internet. Skłoniły nas do tego: wybór materiałów i ich dostępność czas i sporo niższe ceny (jakieś 50 % taniej niż w naszych rodzimych hurtowniach na miejscu) Zamówiliśmy Hydrostyr z Genderki do zewnętrznego ocieplenia fundamentów i Styrisol - polistyren ekstrudowany XPS, płyta, 30 mm do podklejenia pod rolety. Co do fundamentów daliśmy ciała przy ich budowaniu i teraz musimy nadrobić nasze zaniedbania. Trzeba dokopać się do ław i obkleić je tym hydrostyrem, zanim zaczniemy wylewać tarasy i schodki przed wejściem do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 31.05.2012 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 W środę 6.06 przyjeżdżają okna w poniedziałek ma dojechać XPS pod rolety. Natomiast hydrostyr będzie za dwa tygodnie - hurtownia nie wyrabia z zamówieniami :/ Musimy tez w końcu zacząć na poważnie szukać ekipy do tynków wewnętrznych - zdecydowaliśmy, że będą jednak tradycyjne. Koniecznie muszę w końcu zastanowić się gdzie co chcę mieć odnośnie elektryki - dosłownie na gwałt musimy się za nią brać po zamontowaniu okien. Naiwnie sobie myślałam, że jak przerobię temat dachu i okien to już będzie lżej i z górki w podejmowaniu decyzji, szukaniu fachowców i materiałów:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 04.06.2012 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Pojawiły się w końcu klinkierowe słupy przed wejściem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 05.06.2012 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Panowie dekarze bardzo mocno zwolnili z robotą i zaczynam już tracić cierpliwość bo ciągnie się to robienie dachu jak flaki z olejem. a to pogoda nie taka a to majster nie dojechał bo na innej budowie coś murował itd. itd. No nic jutro mają przyjechać okna My tymczasem uwijaliśmy się z małżonkiem aby trochę przed tymi oknami odgruzować nasze surowe wnętrza. Małżonek poprzyklejał Izohanem - 3cm XPS z Ursy, celem min. likwidacji mostków pod roletami Efekt mojej pracy jest wszędzie taki: wszystko co zbędne zostało wyniesione i zamiecione widok na hol z salonu kuchnia z holu salon Za to na zewnątrz, wkoło domu z wszelkim robactwem dzielnie walczą nasi skrzydlaci sąsiedzi Edytowane 5 Czerwca 2012 przez tutli_putli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 07.06.2012 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Mamy okna! W telegraficznym skrócie :Są białe (co niektórych mocno dziwi), pasujące do mojej koncepcji wnętrz i niestety bez szprosów - ale za to są cieplejsze (więc coś za coś niestety) Oczywiście nie odbyło się bez przygód. Jak okna już dojechały na miejsce okazało się, ze największe okna są pare cm za wysokie a na dodatek nie zmieszczą się poszerzenia tarasowe. Trzeba więc było w każdej wnęce wywalić cały pas pustaków przy samym fundamencie. Na szczęście dzięki gumowemu młotowi i mojemu małżowi (który nieźle się wkurzył bo przecież wszytko już było ustalone na tip top i miało nie być niespodzianek) poszło jak po maśle. Wnęki okienne jeszcze bardziej się powiększyły i można było zamontować nasze wielkie okna wraz z poszerzeniami Niestety na koniec okazało się, że jedno okno w salonie będzie zamontowane dopiero w piątek, ponieważ Panowie nie zabrali jedną część poszerzenia za mało :/ pokój młodej nasza sypialnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 07.06.2012 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Jutro panowie od okien przyjeżdżają montować rolety a w sobotę mamy mieć już bramę garażową Potrzebujemy jeszcze na gwałt odkupić lub pożyczyć od kogoś drzwi wejściowe tymczasowe. Ponieważ nie chcemy wstawiać docelowych przed tynkami a firma z której je kupujemy nie oferuje drzwi tymczasowych :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 09.06.2012 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Rolety i brama zamontowane. Dwaj panowie montażyści z firmy Mróz Okna z Łodzi sprawili się z tym wszystkim doskonale i szybko a do tego wszystkiego byli bardzo sympatyczni i przemili. Podczas obserwowania ich pracy byliśmy pod wrażeniem. Czeka nas jeszcze oczywiście regulacja serwisowa, programowanie itd, itp - ale dopiero po wszelkich tynkach. Zdjęcia będą jutro Do ogłoszenia stanu surowego zamkniętego brakuje nam jeszcze drzwi wejściowych i skończonego dachu. Drzwi będą zamontowane na razie tymczasowe - właściwe dopiero po tynkach. Dach mamy nadzieję zostanie skończony w nadchodzącym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 11.06.2012 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 (edytowane) Zaległe zdjęcia: rolety z Krispola i ostatnie okno zamontowane mamy już bramę garażową również marki Krispol + sterowanie Somfy oraz piękne, srebrzyste, tymczasowe drzwi wejściowe Edytowane 11 Czerwca 2012 przez tutli_putli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 12.06.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 dzień dobry witam się grzecznie, cóż to za przecudny dom! gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 12.06.2012 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 witaj Nita miło zaraz tam przecudny (aż pąsa złapałam) i bardzo mi milo, że Ci się nasz domek tak podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 12.06.2012 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Ze spraw budowlanych - trwają poszukiwania elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 14.06.2012 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Na dworze zrobiła się jesień ;/ Od rana zimno, buro i same oberwania chmury a dekarze znowu nic nie robią. Jestem wściekła bo już nie wiele im zostało do końca a wlecze się ta robota jak flaki z olejem i końca nie widać. Żeby poprawić sobie nastrój pocieszam się zapachem i wyglądem piwonii z własnego ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 17.06.2012 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 dzisiaj walczyliśmy chyba ze dwie godziny z rozrysowaniem elektryki na ścianach - wyszło nam jakieś +/- 150 punktów wszystkiego (kabli grzejnych na podłogach nie liczę bo to osobny temat). dzisiaj był tez ostatni ewentualny wykonawca naszej elektryki. 3 ekipy z kastingu na razie myślą ile powiedzieć za robotę, chociaż jedni powiedzieli że biorą 35zł od punktu. Jedna już się określiła i powiedzieli 8 - 10 tyś za robociznę i materiały (oczywiście bez podłóg). Nie mam pojęcia czy to jest dużo czy mało? Nam się wydaje, że to tak normalnie. Mamy kolejny dylemat z tynkami wew. jesteśmy w kropce czy dawać tradycyjne tynki czy może kleić na ściany karton gipsy? Wersja z kartongipsami chyba wyszła by znacznie taniej i szybciej bo małżonek może poprzyklejać je sam, mam już w tym niezłą wprawę i tylko do szlifowania wzięlibyśmy fachowców, ponieważ małż nie może się pylić No i jeszcze plus z tą wersja jest taki, że przy moim niezdecydowaniu łatwiej bedzie w takim karton gipsie poprzenosić ewentualnie gniazdka elektryczne jakby mi się opcje pozmieniały, co przy moim kompletnym braku zdecydowania jest wielce możliwe w przyszłości. I nie wiem jak się takie płyty maja do silikatowych ścian i domu grzanego prądem, czy ma to jakiś wpływ czy bez różnicy? Plizzzz może mi ktoś coś doradzi w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.06.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 I nie wiem jak się takie płyty maja do silikatowych ścian i domu grzanego prądem, czy ma to jakiś wpływ czy bez różnicy? Plizzzz może mi ktoś coś doradzi w tej kwestii? witam w waszych progach płytę można śmiało kleić do silikatów... nie ma to też znaczenia czym grzejecie ... można ją układać etapami więc przy Twoim nie zdecydowaniu przy instalacjach jest zaletą pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 18.06.2012 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 (edytowane) witam w waszych progach płytę można śmiało kleić do silikatów... nie ma to też znaczenia czym grzejecie ... można ją układać etapami więc przy Twoim nie zdecydowaniu przy instalacjach jest zaletą pozdrawiam Dzięki Jasiek - chyba się jednak na te płyty zdecydujemy. Widzę, że grzejesz kablami Electra, możesz napisać jak się one sprawują i dlaczego wybrałes akurat te? Edytowane 18 Czerwca 2012 przez tutli_putli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Widzę, że grzejesz kablami Electra, możesz napisać jak się one sprawują i dlaczego wybrałes akurat te? dobre pytanie ... grzeją od siedmiu sezonów więc się chyba dobrze sprawują dlaczego Electra... bo taką broszurkę miałem pod ręką... a tak na prawdę to chyba nawet nie wiedziałem że są inne ... kabel to kabel ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 21.06.2012 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Za mną koszmarny, zabiegany i mocno upalno-nerwowy dzień Mimo tego nasz Stan Surowy Zamknięty stał się w końcu faktem od poniedzialku rusza akcja "wykańczamy się" i wchodzi ekipa elektryków. Żeby nie było tak cudownie, na rozpoczęcie lata zaliczyłam dzisiaj pierwszą w życiu stłuczkę i wjechałam cofającemu przede mną gościowi w tyłek. Z pewnością tego dnia już nigdy nie zapomnę jak i swojego pierwszego, 250złotowego mandatu i -6 pkt karnych też nie. Kilka fotek ku pamięci tego pokręconego dnia. Ponieważ od strony północnej do ogrodzenia mamy tylko przepisowe 4m i do tego rośnie tam szpaler drzew nigdy nie było okazji zrobić zdjęcia całej strony północnej domu. Dzisiaj małżonek pokusił się o wykonanie fotek z działki sąsiada niestety przez nasz drzewostan niewiele widać. i spędzający mi sen z oczu, mocno newralgiczny dla mnie punkt domu - czyli słupy i daszek nad wejściem został też uwieczniony całkiem przypadkiem jeden z dekarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 25.06.2012 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Zgodnie z zapowiedzią dzisiaj wkroczyli do domku elektrycy i zaczęli dziurkować nasze ściany - wyglądają jak ser szwajcarski;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 29.06.2012 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Elektrycy maja skończyć pracę w przyszłym tygodniu Szukamy na gwałt jakiejś dobrej ekipy od tynków maszynowych, bo jednak chyba będziemy tynki cem-wap robić (będzie szybciej i chyba jednak taniej niż karton gipsy). Chcielibyśmy aby tynki zostały skończone do 20 lipca. Dostaliśmy dzisiaj rozliczenie robocizny dachu a w tym wymurowanie z klinkieru dwóch słupów i dwóch kominów - 2 zł od cegły? Nie mam pojęcia czy to dużo czy mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 01.07.2012 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Dzisiaj mieliśmy umówionych dwóch wykonawców tynków maszynowych. Jednego z polecenia i jednego z ogłoszenia w gazecie. Pierwszy stawił się przed czasem i zaprezentowała nam min tynk gipsowy diamant. Drugi pół godzin przed przybyciem zadzwonił i stwierdził, że dzisiaj to mu nie pasuje, bo woli jechać nad wodę i może by jutro przyjechał...sru tu tu tu. Skoro nam zależy na czasie a facetowi na pozyskaniu nowych klientów wcale, decyzja zapadła i będzie pierwszy Pan od Kanufa - tynk gipsowy diamant. W zasadzie dysponują czasem już od środy i wyrobili by się na 25. 07. czyli przed naszym urlopem. Jednak elektrycy i małż z hydrauliką nie zdążą tak szybko i zaczniemy najprawdopodobniej kłaść tynki od 9 lipca:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts