Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika "Domu z płaskim dachem"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Witaj:)

Dziękuję za komentarz u mnie:) Widzę, że tu też szykuje się nie lada wyzwanie, choć jeśli dałaś radę z przebudową w kamienicy, to Wasz niepospolity i niezwykły dom uda Wam się równie wspaniale.

Obejrzałam wstępne wizualizacje. Jestem noga w projektach, to i zapytam: Czy te błękitne przestrzenie, to okna?

Jeśli tak, to wyjdzie coś niesamowitego:)

Jeśli nie, to wybacz projektowej lamerce:)

W każdym razie wstępny projekt znajduję naprawdę innym od pozostałych i wyróżniającym się bardzo, bardzo na plus.

Będę sekundować.

Pozdrawiam

Aga

Witaj 100krotki :)

Dzięki za ciepłe słowa :)

Tak te błękity to wszystko szkło. Projekt już zlecony i w zasadzie to niewiele odbiega od moich prostych rysunków.

Apetyt rośnie w miarę jedzenia i po sukcesie z kamienicą porwaliśmy się z motyką na słońce w postaci budowy całego domu hehe.

Okropnie się jeszcze boję tej budowy i nie mogę się doczekać co z projektem i moimi wymysłami zrobi architekt w fazie końcowej.

Jestem zwariowaną fanką światła i słońca i dlatego dom muszę mieć maksymalnie doświetlony światłem dziennym 8)

W części salonu zaplanowany jest ogród zimowy, a w zasadzie orchidarium dla moich storczyków(potrzebują sporo światła). Natomiast w drugiej części domu będzie ok. 40metrowa pracownia i tam też musi być światło dzienne wykorzystane do maksimum.

Moje rysunki prymitywnych elewacji są dość nieudolne i w pełni nie oddają charakteru domu.

Marzył mi się taki rozświetlony modern home.

Wcześniej długo zastanawiałam się nad stylem. Brane były pod uwagę min. klasyczne dwory z bali i architektura południa Europy. Jednak świadomość posiadania drewnianego domu z bali w centralnej Polsce w otoczeniu perelowskich kostek i dachówkowców jakoś mnie skutecznie zniechęciła. Południowa architektura znowu jak dla mnie trochę ogranicza i narzuca styl wnętrz. (zdecydowanie nie lubię czuć się ograniczona :evil: )

W końcu wygrała z moim ukochanym stylem modernistycznym, który powinien dobrze prezentować się na naszej działce, i da się w miarę kształtować w kierunku moich upodobań ostatecznych.

Zresztą ten styl jako jedyny nie męczy mnie i nie znudzi chyba nigdy.

Mimo swoich subiektywnych upodobań kibicuję wszystkiemu co indywidualne, piękne, niepowtarzalne, z ładunkiem pasji i emocji.

Pozwole sobie dla tego być częstym gościem na stronach Twojego dziennika:)

• 3 weeks później...

Witam,

przyciągnęła mnie nazwa dziennika.

My też będziemy budować dom z płaskim dachem. Chociaż u nas to nie było oczywiste od samego początku. My wiedzieliśmy, że chcemy parterówkę. A później przeglądając projekty stwierdziliśmy, że dużo bardziej podobają się nam te z płaskimi dachami. Drugim naszym priorytetem był zadaszony taras. Trudno nam było znaleźć odpowiedni projekt więc też zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny. Prace budowlane ruszyły ale ograniczają nas trochę finanse więc pewnie proces budowy będzie rozciągnięty w czasie.

Będę śledzić Twój dziennik bo bardzo jestem ciekawa końcowego efektu.

Pozdrawiam,

BetaGreta

Witaj, też chciałam budować dom z płaskim dachem, ale u nas warunki zabudowy nie pozwalają :evil: Więc postawiliśmy bardziej tradycyjną "stodółkę". Twoje wstępne wizualizacje bardzo mi się podobają - szkło i drewno jest tym o czym marzę - może kiedyś się spełni?

Póki co trzymam kciuki za Twoją budowę i z niecierpliwością czekam na rzuty pomieszczeń.

Witam :lol:

Mnie również przyciągnął tytuł. Od momentu podjęcia decyzji o budowie domu,marzył mi się nowoczesny,niestety WZ zmieniły moje marzenia o wymarzonym np.Huf House. Może to i dobrze, bo nie wiem skąd wziełabym na taki dom, nie mniej jednak podoba mi się jego precyzyjne dopracowanie,ilość światła i te kuchnie :o

pozdrawiam :lol: i trzymam kciuki za szybkie przebrnięcie przez papierologię

Cześć aniahubi

Nas też straszyli, że niedostaniemy zgody na płaski dach ale pojawił się nowy normalny urbanista miejski i podszedł do tego normalnie.Domyślam się jednak że u Was chyba zaważyły warunki geograficzne przy tej decyzji?

Budujemy się na wsi, dookoła same spadziste dachy (poza 1 kostką), nie było sensu walczyć o zgodę na płaski dach.

Witaj,

Skuszona "płaskim dachem" :wink: wpadłam, aby zobaczyć jaki domek budujecie :D

Z tych wizualek zapowiada się naprawdę piękny dom, gratulacje :D :D Jak będziesz mieć rzuty od arch. to koniecznie wklej :D

My też chcieliśmy dom z płaskim dachem, ale niestety plan zagospodarowania przestrzennego nas dobił i nie udało się. Jednak i tak będzie dość nowoczesny domek, ale z dachem kopertowym :lol:

pozdrawiam i będę śledzić postępy :D

Aniu DZIĘKI za pocieszacza .,..ale ja bym kciała już :cry:

...to bym mogła chociaż cos posunąć z architektem do przodu... 8) :oops:

a tak znowu przez taka zamotaną pania G - ja stary niecierpliwiec muszę czekać :cry:

A gdzie tam jeszcze do pozwolenia na budowę?

Już się zaczynam czuć jak Syzyf :-?