Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gosia, my będziemy kładli na 100% dach z dachówki płaskiej, ten temat wałkowałam chyba 2 miesiące i ostatecznie wybieraliśmy między:

- Creaton Domino

- Meyer Holsen Piano

- Jacobi Wather Stylist

- Nlskamp Nibra G10

Wybraliśmy tę ostatnią, bo choć Nibra bywa nierówna, na dachu wygląda całkiem nieźle i jest najtańsza spośród - powiedzmy- tych lepszych dachówek. Odradzam Creatona, nasłuchałam się w hurtowniach o słabej współpracy hurtowników z producentem, problemach przy domawianiu w razie, jak Ci czegoś zabraknie itd. Mercedesem jest oczywiście Meyer Holsen, ale i cena wyższa. Zastanaów się jeszcze, czy wolisz mniejsze dachówki w większym zagęszczeniu, czy większe. My dlatego tez wybraliśmy Nibrę Nelskampa, bo jest chyba największa i akurat pasuje mi do koncepcji duzych dachówek.

Powodzenia! :)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziewczyny wybieranie materiałów do wykończenia domu to chyba najbardziej skomplikowana i najżmudniejsza część budowy. Straszny mam mętlik w głowie. Jak zwykle to co podoba mi się najbardziej jest najdroższe;)

Co do wielkości to sama już nie wiem jaka lepsza do takiej bryły i stylu domu? Duże wydaje mi się lepiej pasują do domów nowoczesnych, na stylowych lepiej wygląda większe zagęszczenie.

Do tego wszystkiego przyplątało mi się kolejne choróbsko - dwa tygodnie temu skończyłam leczyć zapalenie płuc a tu masz ci los, znowu jakieś dziadostwo mnie dopadło. :(

Edytowane przez tutli_putli
Dziewczyny wybieranie materiałów do wykończenia domu to chyba najbardziej skomplikowana i najżmudniejsza część budowy. Straszny mam mętlik w głowie. Jak zwykle to co podoba mi się najbardziej jest najdroższe;)

(

poczekaj jak zaczniecie wykańczać ... :D

wtedy dopiero poczujesz jakie drogie są te 'ładne' rzeczy :)

zdrówka życzę :)

wiem...niestety jak są drogie;) zawsze tak mam...

dzięki Kajka, jutro rano mam iść zrobić badanie na krztusiec sobie i dziecku:sick:

Zdrówka życzę ,,,teraz jest najgorszy okres ,wszystkie choróbska się człowieka trzymają..Oby to nie było jakie powikłanie po zapaleniu płuc....:(a wykończeniówka? no cóż ,niełatwa sprawa...ja się już wykańczam któryś rok i jeszcze nie czuję się wykończona:lol2:

Dzięki Beauty :) ja chyba zanim się całkiem wykończę to osiwieje :rolleyes:

Moja lekarka jak mnie dzisiaj zobaczyła to zrobiła wielkie oczy bo przecież skończyłam niespełna 3 tyg. temu końską dawkę antybiotyku i znowu jestem chora. Na szczęście w płucach czysto, gorzej bo w szkole w której pracuje grasuje sobie krztusiec - idziemy jutro z młodą zrobić badania krwi czy aby czasem i nas to dziadostwo nie dopadło...jak ja nie cierpię marca..brrr

Gosiu,

moja dachowka na Kaszubach tez jest plaska i ciemna. Z tego co pamietam, to bylo malo odpadow. Niestety nie jest ulozona jedna pod druga jak Ci sie podoba.

Maja

teraz zauwazylam, ze nie napisalam, co to. :p Mamy Imerys- Hugenota, ktory tez znalaz sie na liscie Andrzeja Wilhelmiego, ktora wkleilas u siebie w dzienniku.

I jak zdrowie?

Maja

Przyszłam napisać że podglądam, pozdrawiam i... jestem na tym samym etapie co Ty. Utknęłam na oknach i dachu. Czas podejmować decyzje, a ja NIE WIEEEEM, co wybrać. Co do dachu to mam mało wycen na razie. Dachowcy nie odbierają telefonów lub nie pracują w moim rejonie lub po prostu nie są zainteresowani lub robią miesiąc wycenę...

Piękne drzwi znalazłaś.

Ala piękne te drzwi fakt...ale drogie...muszę znaleźć coś alternatywnego w niższej cenie. Ja na razie mam dwie wyceny robocizny odnośnie dachu, na samą dachówkę i obróbki. Pierwsza to jakieś 45 tyś druga połowa tego czyli 20tyś za całość ;) Czekam jeszcze na dwie odpowiedzi. Okna weźmiemy w którymś salonie MS Okna - przedstawili bardzo dobre i profesjonalne wyceny za całkiem fajne parametry okien. Bez rolet to wyjdzie nam za okna w ciepłym montażu TytanTermo ze szprosami +/- 25tyś, do tego dojdzie koszt rolet ok 16tyś. W jednym z salonów w moim mieście powiedzieli mi za okna "no name" z roletami 80tyś ;)
Ja na razie mam dwie wyceny robocizny odnośnie dachu, na samą dachówkę i obróbki. Pierwsza to jakieś 45 tyś druga połowa tego czyli 20tyś za całość ;)

U mnie pomnóż pierwsza wycenę razy 2. Takie mam wyceny na dach (chociaż to razem z materiałem, to może nie tak źle?), ale nie mam takiego rozrzutu, W podobnych kwotach mam wyceny.

Okna weźmiemy w którymś salonie MS Okna - przedstawili bardzo dobre i profesjonalne wyceny za całkiem fajne parametry okien. Bez rolet to wyjdzie nam za okna w ciepłym montażu TytanTermo ze szprosami +/- 25tyś, do tego dojdzie koszt rolet ok 16tyś. W jednym z salonów w moim mieście powiedzieli mi za okna "no name" z roletami 80tyś ;)

Na oknach się zawiodłam... to znaczy mamy chyba z 15 wycen i oprócz Internormu za 110 000zł (??????) wszystkie wyceny oscylują wokół tej samej kwoty. Zawiodłam się na plastikach. Dobre parametry, ale cena za moje okna prawie taka jak za drewniane z takimi samymi parametrami. Jestem albo zbyt wymagająca, albo po moich mailach ludzie sądzą, że mam kupę kasy do rozdania. Wydaje się mi trochę, że tak działa na wyceniających hasło - projekt indywidualny i architekt z nadzorem autorskim. Od razu ceny idą w górę.

Ala a pytałaś w MS Okna? Moim zdaniem jesli chodzi o energooszczędność jedne z najlepszych okien na rynku w bardzo dobrej cenie i moim zdaniem bardzo dobrych parametrach. Drewniane i alu MS tez robią, jednak wszędzie cene za drewniane mówili mi razy 2 w stosunku do PCV. W moim mieście nie mają dystrybutora dla tego będę je sprowadzać z innego miasta. Wszędzie gdzie wysyłałam zapytanie powiedzieli, że transport jest gratis przy tej ilości okien. U mnie pewnie byłoby drożej gdybym chciała okna kolorowe, ponieważ będą białe to cena zdecydowanie wychodzi niższa. Okien mamy ok 45metrów powierzchni a ile jest w Twoim domu? I po co się chwalisz projektem autorskim? Wysyłaj zapytanie po prostu o okna o konkretnych parametrach i wymiarach a nie pisz o reszcie i tyle.

No zawsze pisze o architekcie, bo on mając nadzór ustala z nimi wiele szczegółów (w porozumieniu z nami) a bycie pośrednikiem w mailach bardzo utrudnia. Zwłaszcza jak dzwonią do mnie po szczegóły techniczne a ja jestem w stanie wydusić z siebie tylko "yyyyyyy".

Już przy dachu stawiam sprawę trochę inaczej, ale tak czy siak i tak kontakt musi nastąpić.

Jego doświadczenie jest naprawdę bezcenne. Podpowiada co powinnam się dowiedzieć (bo wchodzi w koszt jakiejś roboty, a firmy czasami nie podają). Także tak jak wszystko ma jego obecność przy wycenach ma swoje plusy i minusy.

Pozostaje mi wierzyć w negocjacje :-).

• 2 weeks później...

Cześć dziewczyny

Masakra z tymi wyborami :/

Doszliśmy do wniosku, że Turmalin i płaskie dachówki u nas odpadają - jest za bardzo połamany dach i za dużo dziwnych miejsc, które lepiej będzie wykończyć drobniejszą dachówką typu romańskiego. Na pewno będzie dachówka glazurowana czarna..ale ja nadal mam dylemat jaka ona ma być, tzn od którego producenta?;)

Wahamy się między Braasem, Creatonem a Koramic. Czekam jeszcze na resztę wycen i dopiero jak już będę je miała wszystkie coś się więcej wrzucę do dziennika. Generalnie nadal mam niezły mętlik w głowie przez ten cholerny dach:bash:

Udało się natomiast zaklepać ekipę dekarzy. Mają zaczynać więźbę ok 20 kwietnia :)

Tutli i tak do samego końca, wybory, wybory i wybory, Normalnie głowa boli, człowiek dostaje kociokwiku. Ja pod koniec procesu decyzyjnego jestem zazwyczaj tak wypruta, ze na odczepnego wybrałabym cokolwiek, byle mieć temat z głowy. Dlatego nie mogę się zastanawiać zbyt długo :D Na szczęście są jeszcze pieniązki, które troszku pomagają dokonać wyboru ;)

W temacie dachówki jestem zielona, więc nie pomogę, ale wiem, że cokolwiek wybierzesz- będzie ładnie i gustownie.

Oj tam, oj tam, zaraz głowa boli od wyborów!! :) Jakie są w ogóle propozycje dachówki?

Załatwiacie dachówkę sami, czy przez dekarza? Nam cena drastycznie spadła, jak dekarz, na którego się zdecydowaliśmy zaczął załatwiać dachówkę; po pierwsze miał jednak większe rabaty, po drugie VAT 8% też przyniósł spore oszczędności.

Tutli i tak do samego końca, wybory, wybory i wybory, Normalnie głowa boli, człowiek dostaje kociokwiku. Ja pod koniec procesu decyzyjnego jestem zazwyczaj tak wypruta, ze na odczepnego wybrałabym cokolwiek, byle mieć temat z głowy. Dlatego nie mogę się zastanawiać zbyt długo :D Na szczęście są jeszcze pieniązki, które troszku pomagają dokonać wyboru ;)

W temacie dachówki jestem zielona, więc nie pomogę, ale wiem, że cokolwiek wybierzesz- będzie ładnie i gustownie.

Wydawało mi się, że będzie fajnie jak już dojdzie do ostatecznej sytuacji w kwestii wykończeń domku - tymczasem ogarnięta jestem paniką. Wszystko to co podoba mi się w 100% jest 1000% droższe niż budżet przewiduje;) W związku z tym trzeba szukać zamienników (a to zajmuje przynajmniej mi strasznie dużo czasu)

Moorela

Oj tam, oj tam, zaraz głowa boli od wyborów!!
:)
Jakie są w ogóle propozycje dachówki?

Załatwiacie dachówkę sami, czy przez dekarza? Nam cena drastycznie spadła, jak dekarz, na którego się zdecydowaliśmy zaczął załatwiać dachówkę; po pierwsze miał jednak większe rabaty, po drugie VAT 8% też przyniósł spore oszczędności.

Nasz dekarz chyba nie zajmuje się tego typu pośredniczeniem - a jeśli by nawet to w moim mieście wszyscy polecają i załatwiają dachówki Robena a mnie akurat ta firma nie interesuje w ogóle.

Byłam nastawiona na płaską dachówkę typu Turmalin czy Tegalit, ale po wielu dyskusjach z różnymi fachowcami doszliśmy do wniosku, ze niestety ten typ dachówki odpada ponieważ mógłby nastręczyć problemów przy moim dachu cudaku. Do wyboru została mi dachówka Creaton Premion czarna glazura

images?q=tbn:ANd9GcTWs2rk9a0-9xhHCFCArVSOi_Gz8lA6juYifKErN3AVbpWMjFOJeg

Tondach romańska
images?q=tbn:ANd9GcQa2U8bkVA72YWAmhFmpsVe6IO2V3Dg0Ac9zP3kjkoheLZ4o_8N

i

Koramic renesansowa E32 czarna glazura

images?q=tbn:ANd9GcTUpgIJIyvxn9rfAnfL-UEBbNKMT-ad9UgxXq2q3GEXg9V8ITuJ

Ceną i wyglądem najatrakcyjniejszy dla mnie jest ten Tondach - ale boję się że z jakością tej firmy może być różnie. podobno Koramic e32 świetnie się kładzie i jest bardzo szczelna - cena bardzo dobra w stosunku do jakości. Creaton stoi nad tymi dwiema firmami wyżej i jest najdroższy ale z kolei naczytałam się strasznie złych opinii ostatnio o tej firmie i bądź tu człowieku mądry:rolleyes: