Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika "Domu z płaskim dachem"

Recommended Posts

Cieszę się że jesteś znowu :) I że łapiesz wiatr w żagle :)

My te z lecimy systemem gospodarczym więc łączę się w bólu :D Z drugiej strony w cale nie żałujemy. Śpimy spokojnie i powoli idziemy do przodu.

Mam nadzieję, że nie znikniesz znowu na tak długo!

A wiosnę już czuć podobno ;)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Naczasie napisał: No jakos determinacja nie opuszcza. Przeciwnie, im bardziej jest to dom a nie budowa tym bardziej czlowiek chce ladowac w to kase i mysli jak to bedzie jak juz sie zamieszka... Wy widze na razie jestescie przy fundamentach. Na pewno duze, bo bungalowy tak maja :) Bardzo fajny uklad pomieszczen. Projekt robiony na zamowienie czy gotowy? Jak dlugo planujecie budowac?

Pozwoliłam sobie przenieść tutaj komentarz Naczasie z dziennika...

i odpowiadam:

Tak fundamenty są spore nawet po zmniejszeniu. Gdybym wiedziała w początkowej fazie powstawania projektu, że ten dom będzie miał jednak poddasze to całkiem inaczej mimo wszystko bym to rozplanowała. Tak wyszło jak wyszło i trzeba się cieszyć z tego co już jest. Doszedł jeszcze tylko mały problem - gdzie zmieścić w przyszłości schody?;)

Projekt robiony był na zamówienie i jest to całkowicie projekt indywidualny, mimo że w chwili obecnej wygląda jak setki klasycznych domów, których gotowych projektów jest wszędzie pełno.

Co do długości budowy to kto to może wiedzieć, nigdy do końca nie wiadomo co wypadnie po drodze i jak się sprawy finansowe poukładają...? Zresztą widać, że u nas życie dosyć dynamicznie się toczy i bywa nieprzewidywalne:D

• 3 weeks później...
ano ruszamy ruszamy za parę tygodni jak już pogoda się ustabilizuje na dobre. Nie no my wiemy, że tyle tych palet wyjdzie, a nawet może się okazać że ciut więcej. Kochana zamawiany całość w składzie budowlanym, u nas na miejscu. Nie dostaniemy nigdzie lepszej ceny (3.30zł za pustak 25cm silikat z grupy Silikaty wytwórnia w Ludyni.) Transport i rozładunek gratis. Zresztą chyba resztę pozostałych materiałów na budowę będziemy też brać w tym samym składzie. Nie będzie więc problemu z paletami bo od nas odbiorą w dowolnym czasie jak już nie będą potrzebne.

• 3 weeks później...

Cześć dziewczyny!

Gosia, wyprzedziłaś mnie - ja jeszcze w trakcie wybierania wykonawcy do hydrauliki.

Pozdrowionka :)

O - i widzę, że też silikaty - ja mam mieć z tego wszystkie wewnętrzne, bloczki zamówione ale jeszcze nie przywiezione :)

Edytowane przez *milek*

Cześć Milka :wiggle:

Z tym akurat mam z głowy bo wykonawcą będzie szanowny mój małż, zresztą podwaliny już do wod-kanu zrobione i wyciągnął co się dało nad fundament. Z paroma wyjatkami to zanosi sie, że bedzie on też wykonawcą wielu innych rzeczy :rolleyes:

Z czego będziecie stawiać ściany zewnętrzne?

Nie zdążyłam już wczoraj odpisać bo poległam w nierównej walce z Morfeuszem :)

Czemu robicie takie połączenie ceramiki + silke? Nie chcieliście całości z silikatu?

Ogrzewać na 90 % będziemy pompą ciepła. Chyba, że do przyszłego roku coś się pozmienia u nas w dzielnicy i np. uda się wybudować gazociąg albo sieć z ciepłowni miejskiej. Chociaż ja w to nie wierzę.

Natomiast eco groszki, węgle itp. paliwa odpadają - tak naprawdę zależy nam na niezależnym i w miaro mało obsługowym ogrzewaniu. Przy naszym trybie pracy i częstych wyjazdach nie wyobrażam sobie uwiązania w postaci palenia w piecu.

Silikaty wewnątrz ze względu na akustykę, a zewnętrzne - jakoś tak od początku nam wychodziła ta ceramika, jako taki wypośrodkowany materiał między bardzo ciepłym, ale bardziej kruchym betonem komórkowym, a mocnymi ale chłodniejszymi silikatami.

U nas też gazu niet :( Będzie kombinowany układ - kominek z pw, bufor, a do tego element bezobsługowy w postaci pieca na prąd lub pompy ciepła, ale powietrznej raczej, bo sumy za gruntową jednak jak na razie za wysokie.

Gosia, zdjecia murow sa?;)

My mamy sciany zewnetrzne i wewnetrzne z silki. Nie narzekam - finansowo bylo ok oraz z jakosci tez jestesmy zadowoleni. Dla nas byl to jedyny sluszny material budowlany, bo lekki...tak przynajmniej mnie uswiadamiano na poczatku budowy;)

Jakies nowe wizualizacje dziewczyny macie? Cos wymyslilyscie nowego przez zime?

Maja

Jeszcze zdjęć nie ma - byłam dzisiaj po pracy na budowie, ale panowie postawili dopiero jedną warstwę bloczka - ponieważ walczyli z poziomem. Jak na razie widać, że są bardzo dokładni i nie odwalają fuszery. Materiał też chwalą i znają się co najważniejsze na swojej robocie. Mamy do zakupienia jeszcze drut na zbrojenie narożników, i płaskowniki do łączenia ścianek działowych. Tak wymyślili już wcześniej stawiający z silikatów na muratorze i jest to całkiem dobre rozwiązanie - można by z gotowych prefabrykowanych w odpowiednich kształtach bloczków ale wychodzą cholernie drogo. Nasz dom jest nieźle połamany i wtopilibyśmy sporo kasy w te gotowce a tak wyczytałam na muratorze, że sporo osób tak właśnie robi i jest ok. To co przeczytałam tutaj pokryło się z tym co zaproponowali dzisiaj majstrowie i bardzo mi się taka jednomyślność podoba :)

Najbardziej rozwalił mnie nasz głównodowodzący budowniczy stwierdzeniem - "a skąd pani to wszystko wie?":p

...no ja to skąd...............:rolleyes:

Gosia, zdjecia murow sa?;)

My mamy sciany zewnetrzne i wewnetrzne z silki. Nie narzekam - finansowo bylo ok oraz z jakosci tez jestesmy zadowoleni. Dla nas byl to jedyny sluszny material budowlany, bo lekki...tak przynajmniej mnie uswiadamiano na poczatku budowy;)

Jakies nowe wizualizacje dziewczyny macie? Cos wymyslilyscie nowego przez zime?

Maja

hehe lekki materiał... fiu fiu

Co do nowych inspiracji to ja stwierdzam wszem i wobec, że chyba zacznę myśleć nad wykończeniem i wystrojem jak już będę miała dom postawiony w stanie surowym. Wtedy będzie jakoś można sobie to wszystko wyobrazić.

na dzień dzisiejszy powiem tylko, ze zmienia mi się pomału koncepcja i to o 360 stopni. ale o tym następnym razem bo teraz muszę lecieć do garów:bye: