Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika "Domu z płaskim dachem"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

No to życzę dużo zdrówka

odnośnie szkód śniegowych - Niestety tak - mam połamaną najpiękniejszą angielską różę. Co druga gałązka z pąkiem najzwyczajniej odpadła i liście też ma oklapnięte. Boję się myśleć co będzie po dzisiejszej nocy. Ostróżki mają połamane w połowie większość pędów, piwonie podobnie, serduszka została zamrożona i połamana, cała jest oklapnięta. Tulipany pościnałam te co się jeszcze nadawały do ścięcia. Większość kęp kwiatowych typu jaskry, rumianki itp porozkładała się po ziemi. czosnki ozdobne przeżyły ale ledwo dyszą i kolejny taki atak je uśmierci. Za jakiś czas się okaże co będzie z drzewkami owocowymi, które akurat były w pełni kwitnienia i z orzechem włoskim?

Mówię Ci marnie to u mnie wygląda, płakać się normalnie chce:(

• 2 weeks później...
Cześć Jurand - o której rurze piszesz? O tej w łazience? Tak nam ją murarze wstawili ale nie jest ona ocieplona. Stemple czekają na użycie :) Nie wiem czy się jeszcze do Ciebie nie uśmiechniemy o więcej. Ale to jak już zobaczymy po ustawieniu pierwszego pomieszczenia ile dokładnie nam wychodzi tych stempli.

Cześć dziewczyny.

Ala - Mnie też trują co niektórzy, że tyle tych okien - ale jak któraś ciotka mnie zapytała złośliwie kto to będzie wszystko mył odparłam, że firma sprzątająca i się ucięło :) Pokolenie naszych rodziców jest przyzwyczajone do tego, że za komuny nic nie było a jak było to było byle co i się brało jak leci bez zastanowienia czy warto. Jak im mówię np. o oknach montowanych w ociepleniu, ze specjalnymi komorami itd. to co najmniej jak bym o ufo opowiadała - więc się już przestałam gadaniem przejmować. Nie wyobrażam sobie ciemnych pomieszczeń - kocham światło i muszę mieć go na maxa wszędzie. Po za tym mam za oknami cudne widoki zamiast sąsiadów czy zabudowy i chce mieć dom "otwarty" na ogród.

Olguś no mnie też to ogromnie wszystko cieszy że już widać co i jak. Miejsce na schody jest - ale na na razie będzie zaślepione i nie wykorzystywane - a schody beą robione jak będzie w przyszłości taka potrzeba. Będziemy na razie docieplać na maxa strop (a nie dach) i poddasze będzie w ogóle nie wykorzystane. Po artykule o domu energooszczędnym Marcina Cetery w Muratorze i rozmowach z samych Marcinem ( nie wiem jak ja mu się odwdzięczę za wszelkie porady i wyliczenia)- doszliśmy do wniosku, że robimy ogrzewanie prądem (żadnych pieców i drogich instalacji) i docieplamy dom na maxa wszędzie gdzie się da. Dlatego poddasze na razie przechodzi w sferę bardzo dalekiej przyszłości.