Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika "Domu z płaskim dachem"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tutli i reszta- najlepszego na Święta! Nie potrafię wklejać tych cudnych zajęcy ;)

w sprawie dachu ja również polecam drążyć temat ceny- potwierdzam, Plus Dachy- wspaniała obsługa (nas obsługiwał Robert Pieczątka), bylam u nich kilkanaście razy. Dachówkę finalnie kupiliśmy w Iwonie w Aleksandrowie Łódzkim, ale cena była odjechana :)

W Plus Dachach kupiliśmy za to okna dachowe- w tym temacie okazali się bezkonkurnecyjni.

Tutli, co do okien: zrób sobie tabelę, wypisz porównywane parametry + co mozesz dostać w gratisie, np. jakie okucia, ile grzybków antywłamaniowych, rodzaj klamki, ale i np. czy dostaniesz w tej samej cenie kolor dwustronny itp. Podkreśl sobie na czym najbardziej Ci zależy i może pomoże :) Ja tak wybierałam pomiędzy 3 producentami i tabela była pomocna. A jeśli i to nie pomoże...pozostaje rzucić kostką ;)

Olga po dłuuugim zastanawianiu i skomplikowanych dociekliwych rozmowach ze sprzedawcami zostało mi tylko tych dwóch producentów. Kolor mam obustronnie biały więc tutaj to akurat nie ma znaczenia. Jak dla mnie bezapelacyjnie lepsze jakościowo są te okna ze Zduńskiej Woli. Natomiast potrzebuję opinii kogoś kto mi powie czy są na podobnym poziomie energooszczędności jak te, które oferują MS okna, bo tutaj to nie bardzo wiem jak to rozgryźć :/ Zduńska Wola ma w ofercie jeszcze drzwi i bramy garażowe i daje drzwi zastępcze na czas budowy (docelowe drzwi montują jak sie już uporasz z całym bałaganem i brudem budowlanym i wykończeniowym)

Tutli, ja też brałam pod rozwagę MS ale ostatecznie padło na Schucco i tu rozważałam Mielczarka i Jezierskiego. Wybrałam w końcu Jezierskiego-do okien nie mam zastrzeżeń- starannie wykonane, ale montaż i obsługa po... niby jest miło i sympatycznie, a jednak okna nie zamykają się tak jak powinny :( i trudno coś wyegzekwować. Podpytaj może na łódzkiej grupie o Zduńską Wolę, chociaż z tego co pamiętam, to ludzie raczej zadowoleni. Od czasu mojego montażu trochę wody uplynęło, ale wtedy profil schucco był najlepszy.

A no i targuj się!!! My dużo zeszliśmy z ceny wyjściowej, a potem jeszcze kilka gratisów wywalczyliśmy, np. zabezpieczenie przeciągowe-tzn. jak otworzysz okno i zamkniesz klamką to okno się samo nie zamknie od wiatru, ani szerzej nie otworzy.

Powodzenia. Pytajcie jeszcze o montaż, bo to wbrew pozorom równie istotna kwestia co okna. Np jak montują okna, czy w standardzie na profilu dodatkowym, czy może "klasycznie" na cegłę-drugiej opcji się wystrzegaj. No i oczywiście profil w cenie :) Chyba, że montujesz w warstwie ocieplenia, to się nie wymądrzam, bo u nas ta opcja odpadła ze względu na kasę.

Dawno temu dostałam wycenę moich okien (jeszcze w starej wersji domu) od Jezierskiego i cenowo mnie zmiotła. Dla tego nie brałam ich ostatecznie w ogóle pod uwagę. Schuco też wydawało mi się niedostępne a tym czasem...wypadli najkorzystniej. Ludzie od Mielczarka byli u mnie przed świętami i powiem Ci, że jeśli chodzi o ich podejście i wiedzę na temat tego co sprzedają i poziom obsługi to pobili na głowę wszystkich, z którymi rozmawiałam wcześniej. Nie wciskali nic na siłę, odradzili mi kilka niepotrzebnych ekstrawagancji, które chciał zrobić mąż (w innych firmach patrzyli tylko jak wyciągnąć najwięcej kasy od inwestora) Targowaniem obarczyłam męża :D Ze względu na to, że będziemy dom ogrzewać prądem montaż mamy właśnie ciepły w warstwie styro więc szukałam min. firmy, która się absolutnie na tym zna i potrafi dobrze to wykonać. Wycena przyszła od nich kompletna a nie jak u innych bez wyliczonych kotew JB-D czy poszerzeń tarasowych itp. Ponieważ nasz salon składa się prawie z samych okien to muszę mieć jak najcieplejsze, szczelnie i dobrze zamontowane. Dostałam też od Mielczarka dwie wersje drzwi wejściowych - tańszą i droższą z profilem Adeco i ofertę na bramę garażową - ale tutaj jeszcze muszę się rozpatrzyć ponieważ nigdzie indziej nie sprawdzałam. Jak będzie w praktyce to się dowiem po zamontowaniu tych okien i w trakcie użytkowania ale Zduńska Wola wypadła najbardziej profesjonalnie. Obejrzeli każdy zakamarek okien i wszystko powymierzali - uwzględnili nawet wysokości np. zabudowy kuchennej mającej stać pod oknem. Wyszło na to, że jednak muszę domurować wnęki na jedna cegłę żeby parapety nie były za nisko. Bałam się, że bardzo mi to zmniejszy okna a tym czasem okazuje się że wyjdą po prostu wysokości standardowe. Zrobią też nasze wielkie rolety na trochę grubszych prowadnicach, ale w związku z tym będą z jednej części a nie dzielone na dwie jak wszyscy nam usiłowali do tej pory wmówić. Jedyne co mi trochę spokoju nie daje to te parametry energo oszczędzania schuco vs ms. Łódzka grupa coś mało aktywna ostatnio jak widzę. :( Edytowane przez tutli_putli