BetaGreta 03.08.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 tutli_putli, ogromne dzięki.O wodzie to wiedziałam i podlewałam raz na dwa tygodnie (teraz z nawozem dla storczyków) a nadmiar wody wylewam. Popatrzę jeszcze na te korzenie.Doniczki, ziemię i nawóz kupowałam w Liroy Merlin.Stronę sklepiku sobie zapiszę.Jeszcze raz, dziękuję za poświęcony czas.I jeśli urlopujesz to życzę udanego wypoczynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 03.08.2009 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 No cześć ponownie - no problem.Już jesteśm po urlopie, czeka nas tylko co najwżej pare wyjazdów weekendowych. Jak będę mogła służyć radą w sprawie storczyków to pomogę zawsze i chętnie. hmmm jeśli piszesz, że podlewasz prawidłowo to powinno być w porządku raczej z korzeniami. Sprawdź jeszcze czy Ci się na liściach jakieś szkodniki nie zalogowały w takim razie. Szkoda mimo wszystko, że nie dasz mi fotki liścia tego storczka co żółknie. Co do ścisłości - podłożę prawidłowe powinno wglądać mniej więcej tak:http://lh4.ggpht.com/_rI_-_j0BlTk/SnaOzEY1QUI/AAAAAAAAARo/oIQ2QEX_xXs/s640/IMG_0017.JPG http://lh3.ggpht.com/_rI_-_j0BlTk/SnaPCRBHyyI/AAAAAAAAASE/SEJrHfhVuLY/s640/IMG_0018.JPG Zdrowe korzenie przed podlaniem są srebrzyste, po podlaniu zielenieją.http://lh3.ggpht.com/_rI_-_j0BlTk/SnaP5Yb3OLI/AAAAAAAAASg/dTHkkTJUuak/s640/IMG_0019.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 03.08.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Zrozumiałam, że znowu wyjeżdżasz Chyba faktycznie jest problem z tą doniczką bo utrzymuje się w środku duża wilgoć. Robaczków jakiś nie zauważyłam, natomiast na jednym z liści są takie kropelki przypominające rosę ale to się klei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 03.08.2009 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Hejka Słodkie krople zazwyczaj świadczą o pozbywaniu się nadmiaru wilgoci z rośliny a czasem o jej szybkim wzroście. Można je delikatnie wycierać jeśli jest ich dużo i długo się utrzymują, aby nie były pożwką do rozwoju zarodników chorób grzybowych. Ale jakimś wielkim musem to nie jest. Czasami słodkie krople mogą też świadczyć o żerowaniu mszyc - ale mszyce są zazwyczaj też wtedy widoczne gołym okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 04.08.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Hej Malgosiu, Witam powakacyjnie (jak dla mnie ) Wygrzebalam nastepny kit-house (a jakze!!!) Tym razem szwedzki: http://www.trivselhus.se/SingleHusskiss.aspx?id=1&houseid=3488 Moze Ci sie spodoba Pozdrowienia, Maja Cześć Maju - ja też już mogę się powakacjnie i słonecznie przwitać Masz racje ten house zdecdowanie w moim stylu - podoba się Od początku boleję nad szerokością naszej działki, że nie da się na niej takiego rozłożystego domu postawić, właśnie na szerokość. Nasz dom musi być zdecydowanie bardziej długi niż szeroki. Lubię sobie jednak nadal oglądać różne domki i ich rozwiązania - zawsze można podpatrzeć coś z rozwiązań dla siebie Jello!! Piekne te wizualizacje Cos ten Twoj architekt jest jak moj...blat do stolu da, ale o nogach juz zapomni Ten link co Ci dalam, to moze pomoze troche przy scianach wewnetrznych i komunikacji - tam jest utrzymana na minimum...to tylko pomysl ...bryle juz masz, a scianki dzialowe to zawsze mozna sobie poprzesuwac jak bedziecie budowac, to juz na pewno bedziesz mogla sobie to wczystko lepiej wyczuc w realu Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 04.08.2009 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Witaj Maju pourlopowo Też niedawno wróciłam z urlopu, hehe wiedziałam, że te wizualki zrobią wrażenie Miało ich wcale nie być ale zostały spłodzone w ostatniej chwili na moja prośbę. Spodziewałam się ich w gorszym nawet stanie Ale co tam najważniejsze, że ja mam wizualizacje - a raczej wizję własnego domu w swojej głowie Co do układu pomieszczeń to raczej został już zaakceptowany pozytywnie, ale jak ruszą ściany kto wie co się będzie działo? Pozdrawiam słonecznie Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 05.08.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Wizualizacja robi wrażenie.Duży ten Wasz dom, w porównaniu z naszym maleństwem, robi wrażenie.My też ciągnęliśmy przyłącza przez całą długość działki, bo stanowiliśmy dom postawić na tyłach, gdyż tam było najmniej drzew.A co planujecie dać na elewację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 05.08.2009 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Witaj Beta Ta wizualizacja licha jest, no ale zawsze daje jakiś konkretniejszy obraz obiektu w przestrzeni. Duży jest nasz dom ale nijak nie chciał wyjść mniejszy na nasze potrzeby, początkowo wyszło ponad 280m Nie mamy piwnic ani strychu i nie będziemy stawiać już żadnych obiektów gospodarczych. Wszystko musi nam się pomieścić w domu. Na elewacje pójdą tynki mineralne + drewno (jeszcze nie myślałam dokładnie jaki gatunek i przeciwny drewnu jest małż) albo tynki + łupek wapienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 06.08.2009 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Hej Malgosiu, Witam powakacyjnie (jak dla mnie ) Wygrzebalam nastepny kit-house (a jakze!!!) Tym razem szwedzki: http://www.trivselhus.se/SingleHusskiss.aspx?id=1&houseid=3488 Moze Ci sie spodoba Pozdrowienia, Maja Przeglądałam ponownie rozkład tego kit-hausa pod kątem rozkładu pomieszczeń w naszm domu. Taką wersję braliśmy na początku przy rozplanowywaniu projektu i odpadła. Podobne romieszczenia pomieszczeń były w domach na stronie M.Rubika. Początkowo byliśmy zachwyceni. Jednak przy próbie wpisania takiego domu w naszą działkę takie wersje poodpadały. W tym układzie dom posadowiony u nas miałby wszystkie okna spialni od północy. My chcieliśmy od północy jak najmniej okien. Nie ma też w nim niestety miejsca na spiżarnie przy kuchni, oranżerię i pracownię. Nie widzę też w nim żadnej garderoby. Taki domek jest najzwyczajniej za mały i nie na moją działkę. Ale fajnie się go ogląda i robi na mnie pozytywne wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 06.08.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Rany, jak szybko!!! Gratuluje.... Pani, nalej cos, no!! http://i.treehugger.com/images/2007/10/24/empty%20wine%20glass-jj-001.jpg Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 06.08.2009 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 O mamo jaki pusty Dałam ciała ale już nadrabiam Proszę sobie wybierać http://www.dicts.info/img/ud/alcohol.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 11.08.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Gratulacje z okazji uzyskania PnB! A tymi storczykami to mnie drażnisz Piękne! Mam nadzieję, że w przyszłym domu będę miała warunki do hodowli tak pięknych kwiatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 12.08.2009 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Dzień dobry Beta Dziękuję pięknie za gratulacje. Tan naprawdę storczyki można hodować i na parapetach, szczególnie te różne hybrydy dostępne w marketach i kwiaciarniach . Ja hoduje przeważnie storczyki botaniczne, występujace w naturze - większość z nich wymaga specjalnej troski. Dlatego rosną teraz na pniu epifitycznym z dębu korkowego w specjalnym szklanym orchidarium. Niewielka część rośnie na parapetach i sezonowo do jesieni na zewnątrz, w ogrodzie. Ponieważ jednak kolekcja cały czas się rozrasta zaczyna brakować miejsca (obecnie mam jakies 100 odmian) czekam jak na zbawienie na nowy dom z oranżerią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monah 20.08.2009 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 tutli_putli! JAKIEGO TY MASZ PRZECUDNEGO KOTAAAAAA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 20.08.2009 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Witam Królową w dzienniku i dziękuję w imieniu Teośa. Najfajniejsze jest w nim, że to nie jest rasowy kot tylko zwykły dachowiec Najmniej fajna jest długa sierść na wszystkim Rekompensuje nam to jednak swoim cudownym charakterem. Do dzisiaj żałujemy, że nie przywieźliśmy sobie jeszcze jego siostry. Była identyczna tylko w kolorze stalowoniebieskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kingaz1985 20.08.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Witam Tutli_Putli, włąśnie przeglądałąm Twój dziennik:) i muszę przyznać że jesteś baaaaaaaardzo odważną kobietą!!:) ja nie miałabym odwagi zdecydować się na taki projekt jak dla mnie baaardzo futurystyczny:) ile ludzi tyle pomysłów:) najważniejsze , że wiesz, w czym się najlepiej czujesz!! pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 20.08.2009 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Witam Tutli_Putli, włąśnie przeglądałąm Twój dziennik:) i muszę przyznać że jesteś baaaaaaaardzo odważną kobietą!!:) ja nie miałabym odwagi zdecydować się na taki projekt jak dla mnie baaardzo futurystyczny:) ile ludzi tyle pomysłów:) najważniejsze , że wiesz, w czym się najlepiej czujesz!! pozdrawiam serdecznie Dziękuję za rewizytę Ano jestem odważna a jeszcze bardziej nie lubię mieć tak samo jak inni . Nie mogę mięć też domu z piętrem chociaż są i były takie projekty gotowe właśnie piętrowe, które strasznie mi się podobały. Było też masę gotowców które wzbudzały nasze ohy i ahy jednak koszty przeróbek nie były opłacalne i wychodził galimatias. Projekt mam całkowicie indywidualny, skonstruowany pod swoje zajęcia, prace moją i męża, pasje i oczywiście trzeba go było wpasować w działkę co nie było łatwe. Nie chciałam mieć kolejnego domu w stylu dworku (bo mnie nie stać na zachowanie prawdziwego historycznego charakteru takiej budowli a namiastek nie cierpię) czy grzybka z dachówką chociaż są wśród nich i takie które bardzo mi się podobają. Teraz zobaczymy co wyjdzie po wybudowaniu Zapraszam do komentowania, każdy głos na tak czy na nie warto brać pod uwagę dzięki paru osobom z tego forum wyszło też parę zmian w trakcie ustalania koncepcji, więc to jest ważne jak ktoś obiektywnym okiem czasem popatrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kingaz1985 20.08.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 To jest prawda co do komentarzy, każdy ma swoją wizualizację o danym projekcie i każdy chce mieć tak aby mu było najwygodniej:) ważne aby tobie się podobało:) nasz projekt czeka jeszcze kilka przeróbek, ale tak jak mówisz wszystkie pomysły warto wziąść pod uwagę:) napewno będę zaglądac do Twojego dzienniczka, bo sama jestem ciekawa efektu:):)pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 20.08.2009 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Zapraszam i nawzajem - czekam na Twój ukończony projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 22.08.2009 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Tu będzię moja linkownia Ponieważ znajduję coraz więcej linków przydatnych i godnych zapamiętania, to będzię post linkowy i tutaj je będę sobie doklejać. Nie ma sensu tworzyć setki postów z pojedyńczymi linkami. 1. link z budową domu pasywnego od oresund : http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/dompas świetnie, świetnie - a ja będę te Twoje linki kopiować!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts