Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika "Domu z płaskim dachem"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gosia, ja też będę chciała granit ( i też chyba czarny) na blaty - jak zlokalizujesz coś w dobrych cenach, to daj znać.

Jaki macie styro podłogowy i w jakiej cenie kupowaliście?

Cześć Mila :) Jak znajdę jakąś hurtownię kamienia w dobrych cenach to dam Ci znać. Styropian mamy Termo Organika podłoga platinum plus, płaciłam 222zł za m3 - kupował przez hurtownię JES w Zgierzu. Z tego co zdążyłam znaleźć to mają najlepsze ceny. Oczywiście przy ilościach pow 25m3 transport jest gratis prosto z fabryki. Dzisiaj zamawiam od niech też styro na elewację.

Mila ja wcześniej zamawiałam kilka paczek szarego z Knaufa żeby ocieplić dwie ściany między garażem a domem i różnica była kolosalna - z tym że Knauf był na ściany i moim zdaniem taki sobie. Brałam Termo Organikę ze względu na krótki okres oczekiwania chociaż chciałam Swisspora ale nie mieli w tak krótkim czasie. Całe 3 dni oczekiwania :rolleyes: i miałam go na działce - więc błyskawicznie. Uważam, że styropian bardzo dobry, twardy, równy o drobnym zbitym jednolicie szarym ziarnie. Na dniach mam mieć styropian na elewację ze Swisspora - tez zamówiony przez JES bud to będę miała kolejne porównanie. Gdyby nie cena to wzięłabym też na elewacje Termo Organikę platinum plus ale różnica cenowa przeważyła na korzyść Swisspora. Jak byś miała czas to mogłabyś podjechać do mnie - zostało nam się trochę tego podłogowego i pare kawałków Kanufa też mam i byście sobie zobaczyli na żywo. :)

Dzięki Gosieńko za info - chyba nie damy rady podjechać, bo na dniach ma się zjawić główny instalator, żeby właśnie m.in wymierzyć ile jest nam styro potrzebne i dokładnie jaka grubość. I od razu zamawiamy, bo po weekendzie wchodzi ekipa - pewnie styro i podłogówkę na koniec zostawią, ale i tak to będzie błyskawicznie, bo mają być tylko kilka dni (jadą z daleka, będą nocować i pewnie robić codziennie do oporu).

A czemu chciałaś swisspora? Jaka była różnica w cenie?

Swisspor z frezem 204zł za m3 Termo Organika coś koło 230 z frezem, różnica na 44 m3 wyszła u mnie jakieś 1tyś. Tego Swisspora kładli chłopaki co budują domy energo oszczedne i sobie chwalili więc się tym zasugerowałam. Jakbyście mieli ochotę na wizytkę w przyszłości to zapraszam mimo wszystko:)

ładne te płytki. przez dłuższy czas tez chciałam mieć drewnopodobne, ale w w jakimś dzienniku (chyba u R&K) wyczytałam, że ciężko się je kładzie, bo są długie i cienkie. ale mam wizję, żeby jednak je wpleść w kilku miejscach w jasny gres. widziałam tak w jakiejś wnętrzarskiej gazecie. możesz podać cenę tych płytek?

a co do kominka, to mąż właśnie stwierdził, że chyba nie robimy kominka. przynajmniej na razie. ale myślę, że jak zrobi komin i rurę doprowadzającą powietrze pod podłogą to i do kominka go przekonam. ten wybrany przez ciebie jest z zamkniętą komorą spalania? a no i kominek też bardzo ładny. taki pasujący do Twojej wizji wykończeń. mi się marzy szeroki i płaski, taki nowoczesny.

A dziękuję bardzo w imieniu wkładu do kominka ( nie mam pojęcia z jaką jest komorą?). Cena była bardzo dobra bo z dostawą do domu wyszło 3,5tyś co przy tej firmie i 17kW jest bardzo dobrą ceną - przynajmniej tak mi się wydaje i w to chcę wierzyć bo wszędzie te kominki widziałam w cenach pow. 7tyś Kominek u nas bardziej do dekoracji chyba będzie niż do ogrzewania więc aż tak bardzo nie wnikałam w jego parametry - miały się wymiary zgadzać i pasować do portalu i miało byc 17kW. Płytki jednak odpadają bo są niereaktyfikowane czy jakoś tak i w związku z tym się nie nadają i już. Szukam teraz dalej płytek drewnopodobnych w niezabijającej cenie ale jakoś nic nie mogę znaleźć poniżej 80zł:(

Co do ich układania u nas nie będą takie jak u R&K tylko sporo mniejsze i układane w tzw. wzór parkietowy. O taki jak na zdjęciu poniżej

http://www.paradyz.com/GetFile/19957/Rovere%20Giallo%20detal%201.jpg

Kasia się zestresowałam wczoraj tym Twoim pytaniem o komorę spalania - Tak mi się ten wkład podobał, że w ogóle nie wzięłam pod uwagę tego, że przy rekuperatorze to wręcz komora spalania wkładu musi być zamknięta. Na szczęście sprawdziłam i producent podaje co następuje: "Palenisko 3170 i 3182 dysponuje komorą spalania typu zamkniętego. Paleniska te mogą działać w trybie spalania ciągłego. Spalają

one drewno grzewcze w systemie „spalanie na ruszcie”" Ufff - ale ulga.:D

Cześć dziewczyny :)

Kasia - część płytek już kupiłam. Jak wiecie idę w klasykę, tak więc hol, duża łazienka, spiżarnia i kuchnia będą w czarno białą szachownicę. Czekam do przyszłego tygodnia aż wróci z urlopu osoba, która ma mi zrobić wyceny reszty płytek - tych drewno podobnych i zobaczymy. Z tych, które wkleiłam do dziennika najbardziej podoba mi się ten nowy wzór z Tubądzina - najlepiej odwzorowuje moim zdaniem klasyczną deskę dębową.

Moorela fajna ta ceramika Lecico - gdyby nie to że dzisiaj podjęłam męską decyzję i zakupiłam ten zestaw Kleopatra z Novotermu to kto wie może i bym coś z tego Lecico kupiła? Jednak doszłam do wniosku, że im dłużej się zastanawiam to większy mam mętlik w głowie i nie wiem co mam wybrać.

Do tej ceramiki dokupiłam jeszcze wannę, która była w mega promocji, niestety bez przelewu i syfonu który w kolorze mosiądzu muszę dokupić i który raczej w promocji nie będzie :/

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQsvK7mVkqfRi29uB6lG5J8biCSJC_4n_mPPlDOySUBSNXzYt8uvA

Rozwiązało to część moich dylematów decyzyjnych. Pozostał teraz problem z dobraniem baterii wolno stojącej (masakra jakaś bo takie baterie kosztują tyle samo co wanna) i kompletu baterii do umywalki i bidetu.

Jak by ktoś miał namiary na niedrogie przelewy i syfony retro, tudzież baterie w.w w stylu to wszystko miłe widziane, może być nawet z zagranicy (czasem tam są dużo niższe ceny niż u nas). No i oczywiście teraz muszę rozgryźć mniejsza łazienkę a jakoś na razie nie bardzo wiem jaka ona powinna być?

Edytowane przez tutli_putli