Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika "Domu z płaskim dachem"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nieźle się prezentują przewody do rekuperacji. takie kosmiczne. chyba nieczęsto stosowane, bo jedne z droższych. częściej z tego, co widzę na fm ludzie dają spiro. tylko ciekawe, czy takie karbowane nie gwiżdżą? no a rekuperator działa już?

z bateriami rzeczywiście problem. tak jak piszesz, częściej są z dwoma kurkami. do umywalki bardziej podoba mi się ta druga. musisz sprawdzić, jaka wysokość umywalki, żeby rzeczywiście nie okazała się za niska.

a płytki do łazienki już wybrane?

pozdrawiam:bye:

Cześć Kasiu - chyba tylko Ty tutaj jeszcze zaglądasz :hug:

Rekuperator działa ale bez sterownika - ma zapisane jakieś swoje ustawienia fabryczne i co jakiś czas odpala wentylację. Nie byłam dzisiaj na działce ale M mówi, że już i tak ładnie się przewentylowało. Przedwczoraj jak odpaliliśmy podłogówkę to w pralni gdzie mamy już jedną ścianę w płytkach normalnie płynęła po nich woda a w całym domu było jak w saunie parowej i wyłączyliśmy jednak grzanie. Przez przypadek M zostawił włączony reku i on zaczął w nocy sam się sterować - dzisiaj zadzwonił teściu z informacją że coś tam buczy na strychu i chyba działa wentylacja. Okazało się, że w domu już nie ma pary i ładnie się wentyluje :) zepsuty sterownik jedzie natomiast jutro do wymiany. Co do rur od reku dostaliśmy chyba bardzo dobrą ofertę na wykonanie instalacji z materiałem - całkowity koszt oczywiście bez centrali wyniósł nas 4,5 tyś brutto - przy tak dużej powierzchni wyszło chyba całkiem przyzwoicie.

Ta niska odpada wylewka jest za nisko. szukam dalej albo dam ta pierwszą.

Płytki wybrane do obu łazienek, o większej już pisałam przy okazji problemu z dekorami - przyszły niedoszkliwione. W dużej będą do wysokości 140cm płytki Vives, Mugat blanco. Mniejszej łazienki jeszcze nie zdradzam ale tez już wybrane chociaż jeszcze nie kupione :D

Był tez dzisiaj stolarz obsadzić pierwsze drzwi wewnętrzne - co prawda tylko pomiędzy garażem i pralnią. Zależało nam żeby odciąć nieogrzewany garaż od reszty domu jak już zaczniemy grzać. Reszta drzwi ma być dopiero w styczniu - chociaż wczoraj jęczałam stolarzowi, że jeszcze przydałyby się na gotowo drzwi między holem a pralnią i chociaż do jednej z łazienek, żeby w razie czego gości nie stresować otwarta przestrzenią. Dzisiaj teściu coś wspominał, że nasz stolarz obiecał jednak zrobić te dwoje drzwi wcześniej. Byłoby super :)

nita83 faktycznie na naszym strychu jest jak na promie kosmicznym :D Mnie też się najbardziej ta druga bateria podoba, tylko jej cena już nie tak bardzo - nie stać mnie na na tak drogie baterie :(

Jest oczywiście sporo fajnych, nowoczesnych baterii w moim zasięgu cenowym ale ja jakoś nie bardzo widzę je w łazience retro. I oczywiście większość z tych retro, które mi się podoba to jak już pisałam często ma dwa pokrętła - jak dla mnie bardzo niepraktyczne :(

Moorela - jakbyś coś jeszcze innego wymyśliła odnośnie tych baterii to pisz oczywiście swoje propozycje.

Moorela ups sorry nie fochaj się na Ciebie też zawsze mogę liczyć że coś konstruktywnego podpowiesz, :hug:ale widzisz inni zaglądają a nic prawie nie piszą :(

też zauważyłam jakiś marazm. no ale u mnie nic się nie dzieje, więc nic dziwnego.chyba ogólnie na forum taki jesienno-zimowy przestój się robi.

aby do wiosny.:sleep:

Cyt. " ale widzisz inni zaglądają a nic prawie nie piszą "

No bo :

Budowę skończyłem 20 lat temu.

Przepisy i normy zmieniły się diametralnie.

Obserwuje nowe technologie, ale nie zawsze wiem jak się zachowują w praktyce.

No bo ja jestem tylko chłopem, i gdzie mi tam do takich artystycznych umysłów jak Wasze.

hehe Krzysztof - sprzedaj dom i buduj nowy wypróbujesz na własnej skórze :D szczerze mówiąc to budowa jest fajna ale pochłania maaasę energii i ja chyba jestem w momencie tzw. zmęczenia materiału ;) Szczególnie, że wszelkie zamawiania,wybierania i fachowcy na mojej głowie. I jak coś nie tak to ja dostaję cięgi od M a nie zawsze mam siły i czas aby być non stop na mojej budowie i każdego pilnować :(

Tak cichaczem poczytuję Twój dziennik od dłuższego czasu i w końcu nie wytrzymałam i postanowiłam sie ujawnić. A to wszystko przez projekt Twojej łazienki. Jest genialna!!! Sama zastanawiałam się nad podobną (farba, sztukaterie, "dywanik" z mozaiki), ale nie wpadłam na to, że może być cała czarna. Oglądając wizualki, a jeszcze przed przeczytaniem objaśnień pod nimi, już wiedziałam jakie materiały zostały tam użyte (bo sama ich użyłabym). Jeśli chodzi o sztukaterie, to w pierwszej kolejności pomyślałam o srebrnych - łazienka bedzie bardziej glamour. Szare mogą wyglądać troche ponuro lub jak brudny biały. Tak sobie teraz myślę, że białe też wyglądałyby ładnie, ale w wersji bardziej ozdobnej (może nawet z motywem roślinnym w kątach sztukateryjnych prostokątów).

Co jeszcze bardzo mi się podoba w Twoim domu, to drzwi wejściowe. Cały czas myślę o symetrycznych z dwoma bocznymi naświetlami, ale wymiar otworu 1,5m pasuje tylko do jednego. A tu proszę, co widzę w twoim dzienniku?: drzwi z jednym naświetlem prawdziwym i jednym w skrzydle :) Świetne rozwiązanie!

Witaj Moniss - cieszę się że się podoba i projekt łazienki i drzwi. Jeśli potrzebujesz i tego i tego to: projekt robiła Magda34 a do drzwi mogę polecić niedrogiego i solidnego stolarza (będzie nam robił wszystkie wewnętrzne) robi takie jakie się zamarzą. i bardzo żałuję że nie trafiłam do niego kiedy zamawiałam drzwi zewnętrzne. Moje są z firmy Doorsy kupowane u ich przedstawiciela w Częstochowie i tego rozwiązania akurat nie polecam. też miałam właśnie problem z rozmiarem otworu i jak się okazało, że dwa naświetla nie wejdą szukałam innego rozwiązania i znalazłam :) Ale wtedy było mi trudno znaleźć coś odpowiedniego i w przystępnej cenie.

Do tej łazienki zabierałam się jak do jeża w końcu całkiem ją porzuciłam bo nie miałam jakoś koncepcji. Coś mi tam chodziło po głowie ale nie wiedziałam jak to ugryźć. Czerni się trochę bałam ale po dyskusjach z Magda doszłam do wniosku że co mi tam ...jak szaleć to szaleć i niech będzie sobie odważna. zresztą bardzo mi to rozwiązanie pasuje ponieważ większa łazienka będzie biała i pomału klaruje mi się chyba w ogóle czarno biała wersja domu przełamana odrobina jakiegoś koloru. Odnośnie koloru sztukaterii to kto wie może właśnie pójdę w to srebro ale ich wzoru już nie będę zmieniała.

Zapraszam częściej - pytaj, pisz, krytykuj ...a jesli coś się spodoba i wpadnie w oko tym bardziej będzie mi miło :yes:

Cześć :) Oddałam głos na roladki :)

Ja też. :D

Jak się wychoruję i odzyskam smak i zapach to zrobię. :yes: Gosiu, mam tylko taka uwagę odnośnie zastosowania serka topionego. One są bardzo niezdrowe. To nawet podobno nawet nie jest ser (oglądałam kiedyś "Wiem co jem";)) Ale czytałam, że można go zastąpic serkiem kozim lub Brie. :yes: