Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika "Domu z płaskim dachem"

Recommended Posts

O teraz sobie przypomniałam że zdaje się w tej serii nie ma wysokiej baterii - przynajmniej ja nie widziałam takiego modelu :( wiec odpada poniewaz ja mam spora nablatową umywalkę i potrzebuję wysokiej stojącej baterii. Szkoda bo bardzo mi się podoba :(

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cześć tutli, ale się zapuściłam w czytaniu.

a tu się tyle dzieje. podłogi super. już niedługo będziesz mogła biegać w skarpetkach, normalnie jak w domu...:yes:

przegapiłam jakiś konkurs kulinarny. sorry:oops: wygrałaś chociaż.

z wpisów widzę, że dużą popularnością cieszyły się jakieś roladki. jak możesz, to daj link do przepisu. sery uwielbiam w każdej postaci i nie wierzę, że mogą być niezdrowe.

pozdrawiam

Tak mnie poniosło z tym konkursem a zapomniałam że to konkurs typu kto ma więcej znajomych na FB lub w sieci, którzy codziennie na niego klikną :D

tutaj masz mój przepis: roladki z kurczaka faszerowane bazylią. W sumie to gdyby nie roboczy bałagan to w skarpetkach by można było biegać - podłoga grzeje i jest przyjemnie ciepła nawet ta betonowa :) Ale do końca i wypucowanych podłóg to jeszcze trochę daleko

Konrad ano leje się i to sporo - do tego panowie montażyści co mi robili instalację WM na strychu, źle wypoziomowali reku i woda zamiast schodzić do odprowadzenia skroplin to się lała pod centralę - mamy niezłą, rozsączoną plamę na suficie w pralni:bash:

Trzeba było odkryć wełnę, która była wkoło reku bo pod nią była woda. Mają jeszcze przyjechać w poniedziałek i poprawiać;)

Ciekawa jestem jak długo będzie taki poziom wilgotności bo na razie jest masa skroplin na drzwiach i i nisko przy parapetach okiennych - praktycznie tam nic nie dosycha. Wewnątrz wilgotność ciągle waha się między 75 - 78% ale M nadal wykłada płytki na mokry klej i są stopniowo malowane sufity. Nie chce też wentylować na pełną moc bo mi wywiewało bardzo ciepło jak daliśmy na 80% moc centrali;)

ja mam stacje pogodową w kuchni na stole i jak zagotuje czajnik z woda skacze mi o 1% ;)

wiec do póki nie skończycie prac mokrych niewiele będzie spadać

z moich (a raczej jasiek71) obserwacji wynika ze poddasze nie jest dobrym miejscem dla centrali - powinna być jaknajblizej czerpni - gdzie macie czerpnie ?

W podbitce od północy mamy czerpnię i reku jest od niej niecałe 4m w linii prostej. Ale mamy jeszcze drugą czerpnię która jest w tej chwili jest wyłączona i ona idzie w gruncie 40m od domu :) Wiem że poddasze nie jest dobrym miejscem ale jakoś tak wyszło z tym usytuowaniem i wypadło na strych. Gdyby reku był w pralni to do czerpni było by jednak sporo dalej, natomiast garaż mamy też nieogrzewany.

Dzisiaj wilgotność doszła do 82%;)

Wczoraj przywieźliśmy też obudowa kominka. Ostateczny wybór padła na... mój pierwszy wybór:

http://img02.allegroimg.pl/photos/oryginal/27/34/22/66/2734226673_3

http://img02.allegroimg.pl/photos/oryginal/27/34/22/66/2734226673_4

ale M jak zobaczył na żywo :

http://img02.allegroimg.pl/photos/oryginal/27/34/22/57/2734225785

prawie mnie już przekonał, że to właśnie ma być takie cudo. W rzeczywistości naprawdę ta obudowa jest przepiękna i zdjęcia nie oddają jej urody, ale moim zdaniem zbyt francuska i pałacowa jak do naszych wnętrz. Do tego jeden rzeźbiony bok byłby prawie nie widoczny. Argumentem przekonującym M był argument o czystości - że jak zaczniemy palić w kominku to te wszystkie delikatne rzeźbienia zrobią się szybko czarne :D

Witam, znalazłam wiele inspiracji M.in. poszukuję obudowy kominka w podobnych stylach, czy mogę się dowiedzieć z jakiej firmy są to obudowy. Z doświadczenia wiem, że trudno znaleźć coś ładnego.

Z góry dziękuję

Edytowane przez Kordelia

Dzięki Kordelio za przeniesienie pytania do komentarzy

Obudowę kominka kupowałam od tego pana z linku poniżej - przesympatyczny, uczynny młody człowiek, z którym można się też dogadać co do ceny :)

Te obudowy w rzeczywistości dużo piękniej wyglądają niż na zdjęciach. Ponieważ odbierałam sobie osobiście to widziałam wszystkie i jak przyszło co do czego to trudno się było zdecydować która ma być ostatecznie :) ta rzeźbiona odpadła bo trochę mnie zbierający się kurz w zakamarkach przeraził, ale już byłam bardzo bliska tego by z to nią właśnie wrócić do domu :D

http://allegro.pl/portal-kominkowy-rzezbiony-i2808992574.html

Odnośnie baterii to w dzienniku wklejałam już serię Harmony z GG i pisałam, że niestety nie nadaje się ona do mojej łazienki ponieważ nie produkują do niej wysokiej baterii umywalkowej. Jest tylko standardowa a taka będzie za niska do umywalki stawianej na blacie.

Dziękuję bardzo za linka, rzeczywiście obudowy już na zdjęciach wyglądają dobrze i ceny nie są aż tak wygórowane. Ale dobrze mieć opinię osoby, która kupiła już coś co kosztuje nie małe pieniądze i zna jakość z autopsji. Co do baterii to pamiętam, że pisałaś o wysokiej baterii ale nie odnotowałam niestety, że chodzi o umywalkę nablatową.

Pozdrawiam.

Cześć Gosiu :hug:

Dawno na fm nie zaglądałam :rolleyes:, a tu u Ciebie taakie postępy :o

Poważnie myślę o wc ego z linei - jak go oceniasz? Jak wykonanie, wygoda użytkowania :oops: ? Jak ta twarda deska - porządna? Oglądałam już kibelki z linei, ale tylko z tą lekką deską.

Pisałaś, że polecasz kamieniarza - czy blaty kuchenne też od niego zamawiasz? No i tani i dobry stolarz od drzwi też mnie mocno interesuje - zamawiałaś już do pokoi? Jakie planujesz, bezprzylgowe, czy zwykłe?

Pozdrowionka

Mila

No proszę, proszę kogo moje oczy widzą (czytają :D) u Ciebie podobno też sporo się dzieję.

Miluś ogólnie za te pieniądze to uważam, że nie ma się czego czepiać jeśli chodzi o wc, swoją drogą mam też od nich jedną umywalkę.

Wygodne jest i siadać na desce można bez obawy :D Jedyną twardą deską jaka miałam okazję testować do tej pory codziennie, była deska Roca, twarda ale nie wolno opadająca, tylko zwykła. Ta z linea moim zdaniem nie jest aż taka "twarda", jak ta z Roca, ale działa tzn. opada bez zarzutu, może ona jest lekka nie twarda? Nie zastanawiałam się w sumie nad tym :/ Trudno powiedzieć co się z nią będzie działo za kilka lat. Z drugiej strony można powiedzieć, że całe wc jest w cenie deski z lepszej marki typu V&B itp, więc jak nawali to straty nie będzie. Musieliśmy podejść troszkę budżetowo do sprawy i jak na taki wybór jestem bardzo zadowolona. Poza tym to jest małe i zgrabne - w sam raz do mojej mini łazienki i to mnie głównie przekonało przy jego wyborze :D Chociaż pierwotnie zasadzałam się na Globo Stone - bliźniaczo podobne, jednak musimy jeszcze trochę rzeczy kupić więc dałam sobie na razie spokój z drogimi markami.

Jeszcze nie wiem co będzie z blatem bo temat kuchni odłożony w czasie, ale jeśli miałabym brać kamienny to pewnie też od Furmanka - w mojej okolicy nie mogłam znaleźć nikogo tak konkurencyjnego cenowo jak oni. Poza tym bardzo fachowo podchodzą do sprawy są terminowi mili i mega cierpliwi :D

Kochana drzwi zamówione mamy od września - tylko pan stolarz tak zawalony robotą, że wyznaczył termin na styczeń w sumie nam się nie spieszy bo jeszcze trwają prace nad podłogami. Pokazywał nam takie i takie ale za bezprzylgowe to od sztuki z tego co zrozumiałam jest dopłata + 400zł co w moim przypadku uczyniło by niezłą kwotę. Zamówiłam białe drzwi retro z obustronnymi frezowanymi opaskami i cokołem (koroną), z klejonego drewna, powiedział nam 1400zł za sztukę i wydaje mi się że nie drogo? Ten stolarz robi drzwi wszelkiej maści, to co widziałam na zakładzie w trakcie produkcji bardzo mi się podobało :) Pan ma zakład jakieś 10km ode mnie, jeśli chcesz mogę Ci podesłać tel. wieczorem .

Edytowane przez tutli_putli

Cześć, nadrabiam zaległości....

Niezłe zużycie Wam wyszło ;). A wilgotność cały czas taka wysoka? Kurczę boję się o swoje drewniane okna jak one sobie poradzą przy zrobieniu tynków i wylewek. Zdecydowanie poczekamy z dalszymi mokrymi pracami na wiosnę. Już teraz jak zamknęliśmy dom ociepleniem pojawiła się wilgoć w domu w postaci zaparowanych okien. Na razie niewielkie ilości ale zawsze jednak.

A co do Linea - bardzo potrzebuję opinii - bo też myślimy o produktach z Linea Blue

Pozdrawiam (zazdroszczę zaawansowania prac) :D.

Ala może udało by się to zużycie ograniczyć ale byliśmy tak zabiegani że nie zauważyliśmy, że coś jest nie tak ze sterowaniem i nabija jak szalone ;)

Teraz się ustabilizowało na szczęście. Co do wilgotności to jest duża i ma prawo taka być bo dom oddaje wilgoć technologiczną. Do tego dochodzi trochę za niska na osuszanie temperatura - bo zaledwie 15 -18* i masa prac wykończeniowych gdzie używa się wody. Daliśmy też ciała z zainstalowaniem reku na nieogrzewanym poddaszu. Naskraplało się z niego bardzo i w końcu M poszedł po rozum do głowy każąc przenieść centralę do pralni - zaczął nam strop przemakać pod rekuperatorem tyle tej wody się gromadziło - masakra ;) Swoja opinię o lineblue już pisałam - ale jeszcze raz powtórzę: nie ma co się czepiać tej ceramiki - bardzo fajne wzory niczym nieustępujące drogim markom, całkiem solidnie wykonane za niewielkie pieniądze :)