Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompy ciepła firmy Junkers

gosia1719505017

Recommended Posts

Chciałam się podzielić moim bardzo dobrym doświadczeniem związanym z firmą Junkers.

Buduje dom o powierzchni 120m2 i zaciekawiły mnie ostatnio mocno nagłaśniane tematy związane z pompą ciepła. Nie ma u mnie dostępy do gaz więc stwierdziłam, że jest to bardzo dobre dla mnie rozwiązanie. Zgłosiłam się z tym problem do firmy Junkers i dostałam w przeciągu jednego dnia bardzo dogłębną ofertę wraz z wszystkimi cenami nie tylko samej pompy ale i odwiertów.

Cieszy mnie tak szybka reakcja z ich strony :)

Chciałam się zapytać czy ktoś ma podobno doświadczenie z ta firmą??

Czy warto im zaufać??

Z tego co się orientowałam to mają bardzo duży wybór produktów.

Dobrali mi pompę gruntową TM75-1 z wbudowanym zasobnikiem. Czy może mi ktoś coś na ten temat powiedzieć??

Ach, jak pięknie zareklamowałaś moją ulubiona firme :D Ulubioną bo mam piec gazowy Junkersa, więc nie moge nic innego zachwalać :D

Mówiąc poważnie to Junkers ma przyzwoity poziom obsługi i serwisu (przynajmniej z moich doświadczeń). Jeśli naprawde nie masz perspektyw na GZ to pompa cieplna może byc dobrą alternatywą. Niech Ci zrobia solidną i kompletna wycenę i szacowanie kosztów eksploatacji (prąd) i porównaj sobie z innymi alternatywnymi rozwiązaniami (nie GZ, jeśli nie masz perspektyw - np. ogrzewanie jakimiś paliwami stałymi, olej itp). Wtedy masz szanse na podjęcie racjonalnej decyzji.

A może podaj te wyliczenia, to można będzie ocenić. Sama cena tej PCi – też jest powalająca, ponad 30k. Jak dodać do tego koszt kolektora pionowego (szacowany) około 20k, + pewnie jeszcze robocizna, to otrzymamy sumę dobrze ponad 50k.

Można i tak, ale za taka kwotę można również wykonać całość instalacji grzewczej czyli kotłownia z PCi dla CO i CWU, podłogówka lub kaloryfery.

Sprawdź inne oferty – w tym „mniej markowych” firm – bo naprawdę zachowując jakość, można to wykonać znacznie taniej.

Witam

Podaje moje wyliczenia

powierzchnia ogrzewalna 120m2

zapotrzebowanie na ciepło 7,2 kw

instalacja mieszana - 55C

właściwości gruntu - piasek

4 osoby

dwie łazienki

Dobrana pompa TM75-1 z wymiennikiem pionowym

głębokość odwiertu 144m zaproponowano 2 odwierty, podano cenę orientacyjną odwiertu na Warszawę do 120zł za mb

Roczne zyski zużycia energii

energia napędowa pompy ciepła-6740 kWh

dodatkowe źródło ciepła 10 kWh

Całkowita zakupiona energia wraz z pompą ciepła 6750 kWh

energia odnawialna (darmowa) 13 650 kWh

Szacuje, że ta inwestycja będzie mnie koło 50 tys kosztować ale wydaje mi się, że warto.

Jak uważacie ??

Same odwierty 35 000zł 8) a gdzie reszta (pompa ziriusa M1-5 5,0kW to 30.600zł) :lol: a to połowa ceny PC junkersa 8)

Robocizna ( oprócz odwiertów) instalacji pewnie za 1 zł (w promocjii) :D :D

I COP jakiś mały 13 650 kWh / 6750 kWh, ale

grzałka to po " byku" :D "dodatkowe źródło ciepła 10 kWh

"Można rzec " prawie za darmo" :D :D :D

Same odwierty 35 000zł 8) a gdzie reszta (pompa ziriusa M1-5 5,0kW to 30.600zł) :lol: a to połowa ceny PC junkersa 8)

Robocizna ( oprócz odwiertów) instalacji pewnie za 1 zł (w promocjii) :D :D

I COP jakiś mały 13 650 kWh / 6750 kWh, ale

grzałka to po " byku" :D "dodatkowe źródło ciepła 10 kWh

"Można rzec " prawie za darmo" :D :D :D

Mariankossy - a kto każe Ci instalowac pompę ciepła - nie chcesz - nie instalujesz. Więc nie zatruwaj głowy ludziom, którzy tą technologię stosują i mają "nieco" inne zdanie od Twojego. A co powiesz na temat 120 tys. pom ciepła zainstalowanych w zeszłym roku w samych Niemczech? No ci Niemcy po prostu powariowali... taką beznadziejną technologię stosują...

(pompa ziriusa M1-5 5,0kW to 30.600zł) :

Ta cena, jest tak samo prawdziwa jak pozostałe informacje. :lol:

ZIRIUS M1-5 kosztuje dokładnie 16.105,- łącznie z 120m kolektorem. 8)

Rozwińmy te ceny dla naszego przyjaciela który się we mgle zagubił i niedowidzi:

M1-5 M1-7 M1-9 M1-11

16.105 19.541 21.445 22.853

M2-5 M2-7 M2-9 M2-11

23.267 27.572 29.270 30.677

Ceny są w złotówkach, netto. I powtórzmy raz jeszcze - w cenie jest kolektor i automatyka. Przy pompach M2 również zbiornik 500 l.

A tak w ogóle - Mariankossy, kup sobie wreszcie tę pompę ciepła (jakąkolwiek) to poziom dyskusji nam się podniesie.

pompa ziriusa M1-5 5,0kW to 30.600zł

To napisz jeszcze jak Ci się ta ekwilibrystyka udała - z jednego cennika wziąć typ najmniejszej pompy (M1-5) a z innego wziąć cenę największej, najdroższej pompy (36.000 zł) ?

Za 30.677 zł to mamy pompę o mocy 11 kW z buforem 500 litrów.

Naginasz rzeczywistość do własnych potrzeb traktując innych jak idiotów którzy nie umieją czytać :cry:

czyli rozumiem ze pompa ciepła JUNKERSA jest mi odradzana, że lepiej w tańsza zainwestować ??

To w takim razie czy jesteście mi w stanie napisać jak w tej firmie polecanej wygląda sprawa serwisu i czy ta firma jest zaufana .

Ja osobiście pierwszy raz słyszę o niej !! a co do Junkersa to wiele dobrego słyszałam, że mają bardzo dobre sprężarki (3 stopniowe) , że osiągają wysokie sprawności,że charakteryzują się cichą pracą i spokojnie może np PC w kuchni stać. Szczerze wolę więcej zapłacić a mieć pewność. Ale jak mnie przekonacie do PC Ziriusa to jak najbardziej będę na tak jak są tyle tańsze.

pzd

Gosiu - sprawa wg mnie jest prosta - zapytaj Junkersa oraz inne firmy ile dają gwarancji na swoje PC. Jeśli obecnie na rynku prawie wszyscy dają dwa lata, to po co przepłacać za markę? Ja będę instalował PC polskiej produkcji i mam nadzieję, że będę zadowolony. Oszczędzam około 10-15kPLN.

• 7 years później...
Odgrzewam temat.

Kto ma pompę Junkers i jakie spostrzeżenia po jej instalacji?

Mam Junkers TE-60 5,9kW. Dwa odwierty pionowe po 65 metrów. Włączona we wrześniu 2013. Działa. W domu 23 stopnie. Po dwóch sezonach wyczyściłem filtry.

P.S.

Twoje rury w wymienniku poziomym nie są trochę za płytko?

Dziekuje za odpowiedz. Napisz proszę jeszcze jaka powierzchnia domu..

Masz podaną w stopce: parterówka z poddaszem nieużytkowym 104m2, podłogi grzanej 98m2, kubatura 250m3. 20 cm styro na ścianach λ0,031, 15 cm w podłodze λ0,031, sufit 30 cm wełna λ0,039. 100%podłogówki + dwie drabinki w łazienkach.