fachman19 17.11.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Witam Podaje moje wyliczenia powierzchnia ogrzewalna 120m2 zapotrzebowanie na ciepło 7,2 kw instalacja mieszana - 55C właściwości gruntu - piasek 4 osoby dwie łazienki Dobrana pompa TM75-1 z wymiennikiem pionowym głębokość odwiertu 144m zaproponowano 2 odwierty, podano cenę orientacyjną odwiertu na Warszawę do 120zł za mb Roczne zyski zużycia energii energia napędowa pompy ciepła-6740 kWh dodatkowe źródło ciepła 10 kWh Całkowita zakupiona energia wraz z pompą ciepła 6750 kWh energia odnawialna (darmowa) 13 650 kWh Szacuje, że ta inwestycja będzie mnie koło 50 tys kosztować ale wydaje mi się, że warto. Jak uważacie ?? Za 30000 zł można mieć powietrzna o mocy 10 kW w -20 C zostanie 20000 na prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 18.12.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Witam, Dla porównania marka Junkers posiada przejrzysty cennik, w którym umieszczone są wszystkie produkty, w tym również pompy ciepła. Cennik znajduje się na stronie http://www.junkers.pl/materialy/cennik.html. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts