Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

głębokość fundamentu ogrodzenia?

Recommended Posts

Ile cm trzeba zagłębic w ziemi fundament ogrodzenia?

Minimalnie - tylko tyle żeby się zwierzęta nie podkopały

czy

tyle ile lokalna głębokość przemarzania - żeby fundamentu mróz nie wypychał w górę?

Własnie jestem przed tym dylematem. Miałem na budowie trzech panów od ogrodzeń ich propozycje były od sztychu łopaty (30cm) do 70 cm. Będę kopał na 50.

A co zrobić w gruntach wysadzinowych z wysokim poziomem wód gruntowych (na wiosnę 80 cm pod powierzchnią).

Podobno dla takich gruntów dla Warszawy gł. przemarzania wynosi 120 cm. I co, mam zakopać tyle kasy pod ziemią? Bo podmurówka systemowa nie wchodzi w grę. Nie podoba mi się i już. A do zrobienia 100mb ogrodzenia :-(

Zrobić na 50 cm i się modlić, żeby nie było mrozów lub za 5 lat naprawiać podmurówkę?

Ja pod lekkie ogrodzenie z siatki z 3 stron działki zrobiłem płytko - tak 40-50 cm w ziemi. Dodatkowo rzuciłem pręty zbrojeniowe przy słupkach, żeby nie pękało. Już parę lat jest ok.

Jednak ogrodzenie frontowe zrobiłem na 120 cm głęboko - ciężkie ogrodzenie kinkierowe. Na odległości dwudziestuparu metrów dołożyłem raptem trochę betonu, ale wolałem nie ryzykować.

Ja pod lekkie ogrodzenie z siatki z 3 stron działki zrobiłem płytko - tak 40-50 cm w ziemi. Dodatkowo rzuciłem pręty zbrojeniowe przy słupkach, żeby nie pękało. Już parę lat jest ok.

Jednak ogrodzenie frontowe zrobiłem na 120 cm głęboko - ciężkie ogrodzenie kinkierowe. Na odległości dwudziestuparu metrów dołożyłem raptem trochę betonu, ale wolałem nie ryzykować.

Zazdroszczę. Mam działkę narożną: tyły to 40m. Od sąsiada już jest ogrodzone, a od frontu "tylko" 55m.

Mogę spłycić ogrodzenie od tyłu (ale pod słupkami pogłębić?). Od frontu wyjścia chyba nie mam. Dam na 1,0m bez zbrojeń. Ogrodzenie będzie (na chwilę obecną) ze sztachet drewnianych wysokości 150 cm.

Jak by nie liczyć, jeśli z tyłu będzie 0,6 w grunt a od frontu 1m w głąb i do tego 30 cm ponad teren to daje 22m3 betonu.

Podmurówki robi się z betonu B15 czy B10?

A jak robić dylatacje ? Robiliście u siebie ?Czytałe, że nalezy ale nie wiem jak to technicznie wykonać ?

Podobno ( z naciskiem na to słowo) można po związaniu betony odkopać kawałek podmurówki i szlifierką kątową zrobić nacięcie w pionie z obu stron i na górze. Jeśli będzie pękać to zdylatuje się samo w tym konkretnym miejscu

A jak robić dylatacje ? Robiliście u siebie ?Czytałe, że nalezy ale nie wiem jak to technicznie wykonać ?

Podobno ( z naciskiem na to słowo) można po związaniu betony odkopać kawałek podmurówki i szlifierką kątową zrobić nacięcie w pionie z obu stron i na górze. Jeśli będzie pękać to zdylatuje się samo w tym konkretnym miejscu

A co ile taka dylatacja ?