JustynaLeszek 22.04.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Mam prośbę do wszystkich, którzy korzystali z projektantów (architektów) wnętrz lub sami czują się na sile, żeby komuś zaprojektować wnętrze domu. Spotkałam się z jedną panią architekt - okazało się, że jej projekt nie będzie zawierał komputerowej wizualizacji wnętrza tylko zwykłe rzuty na kartce poszczególnych ścian - takie ważne informacje dla wykonawców. A taki projekt do mnie "nie przemawia", nie mam takiej wyobraźni przestrzennej.Widzę u niektórych forumowiczów zdjęcia z programów, na których dokładnie widać jak to będzie wyglądało, prawie jak zdjęcie.Sama na allegro kupiłam taki program do projektowania wnętrz ("sam zaprojektuj swój dom i ogród"). Ma on dużo fajnych funkcji, ale nie można w nim wstawiać np. podwieszanych sufitów czy w łazience układać płytek w różnych układach kolorystycznych. Sama mam dużo pomysłów na urządzenie mojego domku, ale chciałabym to zobaczyć przed przystąpieniem do prac. Możecie mi coś poradzić?? Może ktoś miał taki sam problem i powie mi jak się z nim uporał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 22.04.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Wpisz w "szukaczkę" forumową słowo "program" i znajdziesz sporo wątków na ten temat. Na szybko programy do projektowania wnętrz: kuchnie: ALNO, IKEA Kitchen Planner inne: Sketchup, PRO 100 Poza tym te drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaLeszek 23.04.2009 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 dzięki choć za to choć liczyłam na bardziej przydatną pomoc - może ktoś ma super program do aranżacji wnętrz i nudzi się wieczorami hhi hi hi gotowa jestem odwdzięczyć się za to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 23.04.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Obawiam się, że nie teraz - ciepło się zrobiło - na budowy czas ruszać Ale jak kogoś takiego znajdziesz - ja też chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 23.04.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Taki superprogram kosztuje od 8-30 tys. złotych.Mała szansa żeby ktoś robił na nich projekty za friko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 23.04.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 A kto mówi, że za friko? gotowa jestem odwdzięczyć się za to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baranki 23.04.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Może zmień architekta wnętrz na takiego, który zrobi wizualizacje? Forumowicze piszący powyżej mają rację - małe szanse, że profesjonalista zrobi coś za free albo za obietnicę 'odwdzięczę się'. Zmiana architekta jest chyba najłatwiejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 23.04.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Jeśli nie robi wizualizacji na kompie to powinien robić je ręcznie.Zresztą, ręczne projekty o wiele dokładniejsze i wyżej cenione od komputerowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 23.04.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 jeżeli widziałaś realizacje projektanta, i podobały Ci się, to teoretycznie wizaulizacje nie powinny być potzrebne.powinno wystarczyć pokazanie konkretnych materiałów, a czy to bedzie już do kupy dobrze działac to kwestia czy ufasz projektantowi czy nie. Przynajmniej ja tak uważam. mimo najlepszych wizaualizacji i tak efekt koncowy Cię zaskoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniejl 24.04.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Poszukaj w internecie, jest dużo podobnych rzeczy, może i znajdziesz coś ciekawego. CHociaż za free to nikt Ci nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaLeszek 24.04.2009 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Dzięki za wszystkie odp.Po pierwsze liczę się z tym, że zapłacę - nie ma nic za darmo. Ta pani architekt, z którą rozmawiałam wstępnie podała cenę ok. 40-50zł/m2 i pewnie bym się na nią zdecydowała, gdyby nie okazało się, że nie robi żadnych wizualizacji. Po prostu przedstawia projekt, który wg mnie nadaje się tylko dla wykonawcy, tzn. co, gdzie, z jakiego materiału i o jakich wymiarach.A do mnie takie coś nie przemawia!! Ja chcę zobaczyć to na rysunku zanim się na coś zdecyduję. Może mieliście architekta, który zrobił Wam wizualizacje i jesteście z niego zadowoleni to proszę o namiary! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 24.04.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Podejrzanie tanio.Co było w cenie?Ile konsultacji z Wami?Dobór materiałów z p.projektant w sklepach?Księga projektowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 24.04.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Tylko szkice , dlatego tak tanio za metr chciała. Jeśli chcesz mieć kolorowe projekty to wtedy za metr trzeba trochę zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 24.04.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Tylko szkice???????A skąd mieliście wiedzieć jakich gdzie użyć materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 24.04.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Dobór materiałów z p.projektant w sklepach? Księga projektowa? Wow! To w Polsce tak się jeszcze robi projekty ? I księga projektowa A nie lepiej opracować cały system identyfikacji ? Najlepiej z certyfikatem wzorów. Przynajmniej wiadomo, za co klient zapłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 24.04.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Może nazywa się to inaczej ale porządny projektant daje pełne zestawienie ilościowe potrzebnych materiałów wraz z precyzyjnymi ich nazwami.Plus projekty co do milimetra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 24.04.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Dobór materiałów z p.projektant w sklepach? Księga projektowa? Wow! To w Polsce tak się jeszcze robi projekty ? I księga projektowa A nie lepiej opracować cały system identyfikacji ? Najlepiej z certyfikatem wzorów. Przynajmniej wiadomo, za co klient zapłaci. Zaintrygowałeś mnie tym certyfikatem i systemem identyfikacji , możesz coś więcej na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 24.04.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Bardzo Cię lubię , bo jesteś pistoletowo-różany , ale do milimetra to się robi projekty technologiczne w stolarstwie a nie projektuje wnętrza. Mówię Ci to , jakem emerytowany technik od opracowań danych pomiarowych. Błąd z odchyłką +/- 2 cm w projekcie wnętrza jest bezbolesny do przyjęcia nawet przez Neuferta ,w każdym razie on przy takim się nie gniewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 24.04.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Mylisz się chłopie Znam takich,co tak robią. To są dobrzy projektanci I oprócz tego artyści. Każdy projekt jest inny,niepowtarzalny. Ale masz rację,mało jest takich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 24.04.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Zaintrygowałeś mnie tym certyfikatem i systemem identyfikacji , możesz coś więcej na ten temat? Ooo! To Koleżanka nie studiowała solidnego projektowania form przemysłowych ani architektury wnętrz, tylko jakieś plastyczne dyrdymałki, że o takie rzeczy pyta ? PS Spokojnie, bez nerw , ja już tak mam. Kolego Pataya! Robienie sztuki dla sztuki (czyli dokumentacji wnętrza do milimetra ) nie świadczy wcale o żadnym artyzmie tak precyzyjnego twórcy. Serdecznie pozdrawiam i widzę, żeś emocjonalnie z tzw."dekoratorstwem" związany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts