Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja wnętrz - wizualizacje... pomocy!

JustynaLeszek

Recommended Posts

Mam prośbę do wszystkich, którzy korzystali z projektantów (architektów) wnętrz lub sami czują się na sile, żeby komuś zaprojektować wnętrze domu.

Spotkałam się z jedną panią architekt - okazało się, że jej projekt nie będzie zawierał komputerowej wizualizacji wnętrza tylko zwykłe rzuty na kartce poszczególnych ścian - takie ważne informacje dla wykonawców. A taki projekt do mnie "nie przemawia", nie mam takiej wyobraźni przestrzennej.

Widzę u niektórych forumowiczów zdjęcia z programów, na których dokładnie widać jak to będzie wyglądało, prawie jak zdjęcie.

Sama na allegro kupiłam taki program do projektowania wnętrz ("sam zaprojektuj swój dom i ogród"). Ma on dużo fajnych funkcji, ale nie można w nim wstawiać np. podwieszanych sufitów czy w łazience układać płytek w różnych układach kolorystycznych.

Sama mam dużo pomysłów na urządzenie mojego domku, ale chciałabym to zobaczyć przed przystąpieniem do prac.

Możecie mi coś poradzić?? Może ktoś miał taki sam problem i powie mi jak się z nim uporał?

jeżeli widziałaś realizacje projektanta, i podobały Ci się, to teoretycznie wizaulizacje nie powinny być potzrebne.

powinno wystarczyć pokazanie konkretnych materiałów, a czy to bedzie już do kupy dobrze działac to kwestia czy ufasz projektantowi czy nie. Przynajmniej ja tak uważam. mimo najlepszych wizaualizacji i tak efekt koncowy Cię zaskoczy.

Dzięki za wszystkie odp.

Po pierwsze liczę się z tym, że zapłacę - nie ma nic za darmo. Ta pani architekt, z którą rozmawiałam wstępnie podała cenę ok. 40-50zł/m2 i pewnie bym się na nią zdecydowała, gdyby nie okazało się, że nie robi żadnych wizualizacji. Po prostu przedstawia projekt, który wg mnie nadaje się tylko dla wykonawcy, tzn. co, gdzie, z jakiego materiału i o jakich wymiarach.

A do mnie takie coś nie przemawia!! Ja chcę zobaczyć to na rysunku zanim się na coś zdecyduję.

Może mieliście architekta, który zrobił Wam wizualizacje i jesteście z niego zadowoleni to proszę o namiary!

Gość Pepeg z Gumy

Dobór materiałów z p.projektant w sklepach?

Księga projektowa?

Wow!

To w Polsce tak się jeszcze robi projekty ?

I księga projektowa :D

A nie lepiej opracować cały system identyfikacji ?

Najlepiej z certyfikatem wzorów.

Przynajmniej wiadomo, za co klient zapłaci.

8) :wink:

Dobór materiałów z p.projektant w sklepach?

Księga projektowa?

Wow!

To w Polsce tak się jeszcze robi projekty ?

I księga projektowa :D

A nie lepiej opracować cały system identyfikacji ?

Najlepiej z certyfikatem wzorów.

Przynajmniej wiadomo, za co klient zapłaci.

8) :wink:

Zaintrygowałeś mnie tym certyfikatem i systemem identyfikacji , możesz coś więcej na ten temat?

Gość Pepeg z Gumy

Bardzo Cię lubię , bo jesteś pistoletowo-różany , ale do milimetra to się robi projekty technologiczne w stolarstwie a nie projektuje wnętrza.

Mówię Ci to , jakem emerytowany technik od opracowań danych pomiarowych.

Błąd z odchyłką +/- 2 cm w projekcie wnętrza jest bezbolesny do przyjęcia nawet przez Neuferta ,w każdym razie on przy takim się nie gniewa. 8) 8)

Gość Pepeg z Gumy

Zaintrygowałeś mnie tym certyfikatem i systemem identyfikacji , możesz coś więcej na ten temat?

:p :p :p

Ooo! To Koleżanka nie studiowała solidnego projektowania form przemysłowych ani architektury wnętrz, tylko jakieś plastyczne dyrdymałki, że o takie rzeczy pyta ?

PS

Spokojnie, bez nerw , ja już tak mam. :wink:

Kolego Pataya! Robienie sztuki dla sztuki (czyli dokumentacji wnętrza do milimetra :D ) nie świadczy wcale o żadnym artyzmie tak precyzyjnego twórcy.

Serdecznie pozdrawiam i widzę, żeś emocjonalnie z tzw."dekoratorstwem" związany. :D