iva_marti 26.09.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Jasne, że wierzę, ale "rozum przychodzi z wiekiem. Najczęściej jest to wieko trumny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEST_ia 26.09.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 A tak ogólnie to mój majster ma identyczny pogląd jak twój, na temat blachodachówki.('')Od wiosny słyszę: "ja bym wam radził trapezówkę i to właśnie w kolorze czarnym, matową".Argumenty te same: "robiliśmy niedawno i prawie przezroczysta". Dlatego jak będziesz się decydował na blacho dachówkę to weź pod uwagę, że bardzo łatwo tu o kiepską jakość. W żadnym wypadku nie kupuj tych niemieckich blach co to się wszędzie reklamują. Jakość fatalna i szkoda kasy na takie badziewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 26.09.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Jeśli wybiorę blachodachówkę to z SAABa. Tylko nie wiem czy droższą czy tańszą firmę. Czy one się różnią w zależności od firmy,któraje sprzedaje?Istotne są dla mnie te mikro otwory. Nikt nie napisał czy na tych lepszych blachach one też powstają czy nie. Dom kosztuje bardzo dużo, właśnie dlatego że jest budowany taką technologią. Ma być odzysk ciepła z dachu,nie chcę tego stracić przez blachodachówkę. Nie wiem co mam robić.MOŻE JAKIŚ EKSPERT OD BLACHY SIĘ WYPOWIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 26.09.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Może jeszcze ktoś podzieli się swoją wiedzą. PROSZĘ, nadal nie wiem co mam wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.09.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 nie no, bez przesady, ale to co ten fachowiec bajki jakieś opowiada, gość po prostu skamieniały jest i za "nowości" (o ile nowością można nazwać blachodachówkę, widać na jakim etapie rozwoju się zatrzymał) się nie bierze omijając je szerokim łukiem, pewnie to samo twierdzi o membranach, tasmach kalenicowych, kominach systemowych, oknach dachowych, rynnach innych niż lutowany stary ocynk itd.zorientuj sie sama w ofercie blachodachówek, ich cenach, właściwościach, opiniach (przekopiesz i www producentów forum to wyrobisz sobie zdanie) i sama zdecyduj a jemu każ to porządnie zrobic (tylko obawiam się ze jednak może nie umieć i spieprzy ci drogi dobry materiał) a jeśli wciąż wierzysz w jakieś mikrootworki-potworki to pochodź po dystrubutorach blachodachówek, poproś o skrawki materiału i unieś w stronę złocistej kuli, jak zobaczysz otworki daj nam szybko znać a przede wszystkim nie daj się zwariować, grunt to dystans do takich majstrów i takich opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 26.09.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 iva_marti pozdrowienia z Władysławowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 26.09.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Właśnie jestem na wczasach koło Władysławowa (Ostrowo) Pozdrawiam Ciebie i maleństwo. Ja mam upartą 4-latkę i trochę spokojniejszego rocznego synka (wczoraj obchodził urodzinki na ruchomych wydmach w Łebie ) sailor_ro może to Ciebie atakowałam w składzie z pokryciami dachowymi we Władysławowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 26.09.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Ten fachowiec to doskonały fachowiec. Od lat buduje domy energooszczędne, wiele osób, nie tylko z Polski, prosi go o pomoc.. Rozmawiałam z osobami ,które mieszkają w jego domach i za ogrzanie ponad 200 m2 płacą tyle co ja za mieszkanie 50m2. Będzie sie niedługo ukazywał cykl artykułów jak budować takie domy,pod jego nadzorem i ze zdjęciami z naszej budowy Jeśli chodzi o inne nowości to jak najbardziej zna i jeśli uważa za dobre to stosuje. Jednak jest przeciwny blachodachówką woli blachę trapezową. Dla niego to tylko walory estetyczne i nie zawraca sobie tym głowy. Mam nadzieję,że teraz robią lepsze niż te,które oglądał wcześniej. Oczywiście jak będę na składzie to skieruję w kierunku świetlnej kuli i jeśli coś wypatrzę to natychmiast dam znać. Dzisiaj rozmawiał mąż z kolegą,który też sie buduje. On wybrał ceramikę bo blachodachówka ma to do siebie,ze lubią się w niej robić mikrootworki. To chyba jakieś legenty przechodzące z pokolenia na pokolenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.09.2008 02:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Ten fachowiec to doskonały fachowiec. Od lat buduje ... ...wybrał ceramikę bo blachodachówka ma to do siebie,ze lubią się w niej robić mikrootworki. To chyba jakieś legenty przechodzące z pokolenia na pokolenie.... Ten "Fachowiec" od lat buduje i się nie reformuje. Niczym innym nie potrafi pokryć dachu tylko blachą trapezową. Ciągłe opowiadanie bajek o powstawaniu perforacji (mikro otworków) powoduje, że część naiwnych w to uwierzy. Jak chcesz zachować nowoczesny charakter dachu to zastosuj takie rozwiązania: - krycie dachu blachą ocynkowaną na rąbek z późniejszym malowaniem na żądany kolor, - zastosowanie blachy powlekanej w wybranym kolorze i krycie na rąbek np. w systemie PLX firmy Lindab. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 27.09.2008 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Właśnie jestem na wczasach koło Władysławowa (Ostrowo) Pozdrawiam Ciebie i maleństwo. Ja mam upartą 4-latkę i trochę spokojniejszego rocznego synka (wczoraj obchodził urodzinki na ruchomych wydmach w Łebie ) sailor_ro może to Ciebie atakowałam w składzie z pokryciami dachowymi we Władysławowie no nie powiedziałbym że atakowałaś ,ale w kazdym razie rozmawiałaś z moim kolegą,ja przyszedłem później i zasugerowałem mu, że Krup to Thyssen Krup dostawca blach,a nie producent blachodachówek czy trapezów Pozdrawiam serdecznie i życzenia dla jubilata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 27.09.2008 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Bardzo dziękuję za odpowiedź!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 27.09.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Dzięki forum rozeznałam się już trochę w temacie. Szkoda tylko ,że internet chodzi tutaj dramatycznie wolno. Wiem już o co pytać i co jest warte uwagi. Widzę, że przez moje herezje jestem już rozpoznawalna .Dzięki Wam zainteresowałam się tematem blachodachówek. Każdy pisze, że mikrootworki to mit,ale niepokój zasiałam i proszą idź i to sprawdż a potem koniecznie daj znać Hi Hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 27.09.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Dwa dni temu widziałem dach kryty na rąbek stojący. Był śliczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 29.09.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 sailor_ro może pomożesz mi w wyborze konkretnej firmy. Myślę o blachach z koncernu SSAB,czyli mogą być blachodachówki firm:Plannja Hard CoatBudMat powłoka Prelaq NowaBratex Plelaq NowaFinish Profiles Czy to są najlepsze powłoki tych firm?Czym rózni się powłoka Hard Coat od Prealaq Nova? Która jest lepsza? W której kolor jest bardziej trwały?Czy Plannja ma też powłokę Prelaq Nova? Która z tych firm formułuje blachodachówkę w Polsce ,a która nie?Która jest łatwiejsza w montażu tzn. pasują do siebie łączniki (?) Którą firmę polecasz. Plannja jest droższa i ma krótszą gwarancję. Dzisiaj w składzie sprzedawca polecał mi właśnie Plannję, choć sam sprzedawał ButMat. Odradzał Bratexa (formowany w Polsce, na kiepskich maszynach,trudny w składaniu. Na forum opinie dobre) Która firma robi najlepsze blachodachówki???? Pogubiłam się już w tych firmach. Blacha z tego samego koncernu,ale jeszcze ważne na jakich maszynach jest formowana blachodachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 30.09.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Mam Prelaq Nova z Bratexu i jestem bardzo zadowolony. Kolor super (grafit), dekarze chwalili, powłoka naprawdę trudna do zarysowania w porównaniu z innymi (co prawda tańszymi). Kawałek blachy leży sobie ba betonie w środku budynku, chodzimy po nim, depczemy przy pracach wewnątrz, jest masa brudu, piasku itp i nie widać specjalnych rys. Naprawdę wydaję mi się, że widać różnice w porównaniu z tańszymi modelami. Płaciłem ok 28 zł/m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.09.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 a masz jakieś fotki moze dachu?bo ja chciałem kupić w finishprofiles ale nie mają grafitu w prelaqnova, więc chyba na bratex sie zdecyduję, choć szczerze mówiąc wolałbym nieco ciemniejszy odcień (masz pewnie 087?), nieco się obawiam czy ten 087 nie jest za jasny, czy nie będzie wyglądał zbyt "plastikowo"... a za mało "grafitowo"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 30.09.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Widziałeś galerię na stronie bratexu:http://www.bratex.pl/produkty/galeria/Tobie pewnie chodzi (zresztą tak jak mi) o antracyt. Dla mnie one są bardziej szare, popielate, to raczej nie jest ciemny kolor (złamanie grafitu z czarnym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakwasnik 21.10.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 mam problem dostałam dośc nietypowe zadanie od mojej szefowej. Znależc ekipe, która zrobi nowy dach i oczywiscie pomóc w wyborze pokrycia dachu. Zaznajomiłam sie z opiniami an forum i zasatanawiam sie nad tzrema blachami: PLannija, LINDAB i Ruuki. Dach ma byc w kolorze grafitowym co jak patzre na kolory b;ach nie jest zbyt korzystny wybór ale cóz innego nie ma. Prosze doradzcie , która blache wybrac i jakie orrynnowanie do nich jest anjlepsze. Z góry dziekuje i pozdarwaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blada80 22.04.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 cześć, będe zmianiał pokrycie dachu i mam dylemat. Blachodachówka czy blacha trapezowa, cenowo wychodzi podobnie tylko blachodachówka jest ładniejsza a blacha trapezowa trwalsza (tak się mówi). Co byście wybrali ? Dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 22.04.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 ja mam blachę trapezową. Wymagała tego technologia budynku. Z opini wynika ,że lepsza. Strasznie chorowałam przez ten dach ,ze nie może być ładna dachówka. Teraz juz sie przyzwycziłam i nawet zaczyna mi się podobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts