Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt poszukiwany-prośba o porady

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do budowy domu. NA razie jestem na etapie poszukiwania projektu. Jak większość próbując ograniczyć koszty szukam na razie bezskutecznie projektu gotowego. Mam świadomość iż nie znajdę w 100% odpowiadającego moim założeniom ale mam tez nadzieję, że znajdę jakiś możliwie zbliżony który kosztem znacznie mniejszym niż projekt indywidualny uda się zmodyfikować do moich założeń.

Założenia są następujące:

• typ: Parterowy lub w ostateczności parterowy z poddaszem użytkowym, założenie jednak podstawowe to raczej parter, dom możliwie płaski jednopoziomowy, bez schodów

• pomieszczenia podstawowe : 2 pokoje dla dzieci i 2 pokoje dla rodziców (każdy chce mieć swój pokój a ponieważ kolejna 2 sypialnia wspólna to już byłaby raczej przesada więc pewnie któryś z tych pokoi będzie po prostu na tyle duży by zmieścić podwójne łóżko a nie być tylko sypialnią lecz i pokojem dziennym z biurkiem, zestawem hi-fi dla jednego z rodziców), salon z kominkiem, otwarta kuchnia, jadalnia może być w salonie - optycznie wydzielona, Jedna duża łazienka z sauną z wyjściem na dwór (wbrew ogólnemu trendowi nie widzę potrzeby 2 łazienek czy nawet oddzielnego WC i łazienki (tu mam własne doświadczenia więc w tej kwestii jestem zdecydowany), duży zadaszony taras od zachodu-południowego zachodu

• Dom bez garażu -w przyszłości będzie oddzielny budynek gospodarczy z garażem, pracownią, pomieszczeniami na rowery, narty itp.)

• Powierzchnia do 200m2.

• Dom na durzą podmiejską działkę 1,3 ha

• Dom ma byz wykończony w naturalnych materiałach (dach – łupek), elewacje drewno-nie ma to być jednak leśniczówka, czy domek letniskowy z boazerii-lecz dom w nowoczesnej stylistyce z dużymi przeszkleniami od południa i zachodu, wykończony materiałami naturalnymi ale nowoczesnymi w stylistyce

• Dom o możliwie prostej bryle (najlepiej prostokąt), bez wykuszy, balkonów, przybudówek itd.

• Dach dwuspadowy 30- stopni

• pomieszczenia dodatkowe: spiżarnia przy kuchni, kotłownia, pomieszczenie gospodarcze na pralnię itp.

• układ domu- dłuższym bokiem prostokąta od południa, wejście od północnego wschodu lub wschodu, część dzienna (salon) od południowego-zachodu, sypialnie od południa, łazienka, pomieszczenia gospodarcze od północy (tak w uproszczeniu)

Obecnie najbliżej ww wydaja mi się projekty:

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/renata/?AreaMinMenu=160

http://www.domyznatury.pl/104.html

http://projekty.wm.com.pl/domy/W11.html

Lecz poza Jaskółką są zdecydowanie za małe, wszystkie wymagałyby też adaptacji układu pomieszczeń. Dodatkowo ponieważ chcemy budować w technologii drewnianej (bal) lub (szkielet)np. Jaskółka wymagałaby z kolei zmiany technologii (czyli w zasadzie nowego projektu.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki, jak też i porady odnośnie modyfikacji ww założeń