Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodzina zastepcza. Adopcja.

lump praski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sytuacja nie jest wesola w sensie prawnym - rodzice przyjezdzaja do domu dziecka czasami i go odwiedzaja - nieczesto. Na Wielkanoc chyba nie przyjechali .

W sadzie toczy sie sprawa o pozbawienie ich praw rodzicielskich, ale oni nie chca sie ich zrzec.

Maluch ma trzy lata . Nie mowi duzo, jak to dzieciak po jakiejs traumie, wiec na

razie zalatwiamy prywatnie logopede . Zalapal sie do przedszkola.

Pani psycholog na razie nie chce zeby mial jakis specjalny kontakt z nami bo po

pierwsze rodzice po drugie pani wolontariuszka, ktora jest jakby zainteresowana tez.

Swoje biologiczne dzieci mam i nigdy przedtem nie rozwazalam adopcji .

A teraz - tak . Moj dziadek tez byl adoptowany i tak tylko mi sie przypomnialo gdy zobaczylam tego maluszka.

Sprawa jak okreslila to pani psycholog jest jednak " rozwojowa".

Jakie konkretnie formalnosci musieliscie przebrnac : badania, oswiadczenia majatkowe ?

Trochę szkoleń, trochę kwitów, rozmów z psychologiem (włącznie z opinią z zakładu pracy) ale wszystko zależy przez jaki ośrodek adopcyjny sprawa idzie.

W domu dziecka będą wiedzieć przez który. Najlepiej tam pójść i wziąć listę.

Moja przyjaciółka miała szczęście - cały proces trwał 9 mcy, ale rodzice zrzekli się praw, więc nie było tego problemu. Bo to największy problem..Dlatego dom dziecka nie dopuszcza, by dziecko się przywiązało.

Bez przesady z tą traumą, nie jest to fajne, ale na pewno lepsze niż by był w domu rodzinnym.

Teraz może kilka Ośrodków w Polsce prosi o opinię z zakładu pracy, kilka.

Dopóki rodzice bio. mają prawa, i nie zgodzą się na rodzinę zastępczą ... to nie ma jak zabrać malucha. Mogą się zgodzić, ale zastanów się, czy to jest dobre rozwiązanie. Bo Ty się przywiążesz, z może się okazać, że A. rodzice wrócą na dobrą drogę, i zechcą wychowywać malucha, albo B. całkowicie zrzekną się praw, i wcale nie Wy musicie zostać rodzicami adopcyjnymi. Macie pierwszeństwo, ale nie zawsze tak jest.

ze znanej mi procedury to papierologia drogą oficjalnąna samym wstepie ma się tak :

zaswiadczenie o niekaralnosci, o stanie zdrowia od lekarza ogolnego i od psychiatry, wywiad środowiskowy (nas proszono o wskazanie dwoch zaprzyjaznionych rodzin), zaswiadczenie o sytuacji materialnej, spotkanie z psychologiem w osrodku, kurs dla kandydatow na rodzine zastepcza /lub adpocyjna -wszystko minimum pol roku.

Chociaz w przypadku rodziny zastepczej moze szybciej to trwa niz adopcyjnej.

Nie wiadomo czy nie ma jak tego ruszyc - najlepiej rozmawiac bezposrednio z odpowiednim osrodkiem adopcyjnym.

Truzim - ale radze nie kierowac sie tylko tymi pierwszymi emocjami -

to z reguly sa trudne dzieci i trzeba wszystko dobrze przemyslec . no, byc odpowiedzialnym. Mam w najbilizszym otoczeniu przyklad kompeltnej porazki :(

Ale sa tez setki pozytywnych :)

Kilka lat temu przez okolo 2 lata przyjezdzaly do nas dwie dziewczynki z domu dziecka, nigdy nie staralismy sie o ich adopcje ani RZ, to byly dla nich tylko takie wakacje. My do domu dziecka tez jezdzilismy co jakis czas. Musieliśmy jedynie podpisywac specjalne oswiadczenia jak byly gdzies zabierane.

To byly siostry, ktore w domu dziecka bardzo cierpialy, bo trafily tam nagle od dziadkow. Po pierwszej wizycie pani dyrektor dzwonila i dziekowala, ze dzieki nam dzieci sie otworzyly. Ostatecznie dzieci wrocily do dziadkow i kontakt sie skonczyl.

Zastanawialam sie nad tym....

Moje biologiczne dzieci nie sa i nie byly latwe..... 8) ....nie masz gwarancji, ze

twoje biologiczne dziecko bedzie grzeczne i bezproblemowe, w zwyklych

rodzinach tez sa porazki.( i to jakie ! ).

Rozmawialam wczoraj z para ( ona : lekarz, on - pracuje w domu ), ktora

adoptowala juz duze dzieci ,nastolatki , w New Jersey .

Jedna dziewczynka uciekla z domu gdzie byla matka narkomanka i pijaczka...i

nocowala w opuszczonych samochodach na ulicy.

Powiedzieli mi, ze wchodzi dziecko do domu i akceptujesz je takim jakim jest

plus wkladasz w to duzo pracy - to samo co z wlasnymi dzieciakami .

, Zochna.....i nie spodziewalam sie, ze spotkamy sie na tym gruncie... :D ...tym razem nie ubitym. :D

Teraz nieco zaostrzono warunki - juz nie mozesz spedzic z dzieckiem swiat tylko za oswiadczeniem.....tez trzeba jakas procedure przejsc.

... w zwyklych

rodzinach tez sa porazki.

A co to znaczy " w zwykłych" rodzinach ? Mój syn jest adoptowany, i uważamy się za zupełnie zwykłą rodzinę ...

Zle sie wyrazilam.....

Mialam na mysli , ze dzieci biologiczne wcale nie daja gwarancji, ze beda

bezproblemowymi geniuszami......i w rodzinach gdzie sa dzieci biologiczne

rowniez zdarzaja sie porazki......oczywiscie, ze uwazam, ze jestescie zwykla

rodzina. Dla mnie w fakcie adopcji nie ma nic niezwyklego. Malo tego ,

obracam sie w srodowisku gdzie sie faktu adopcji nie ukrywa : ani przed

dzieckiem, ani przed otoczeniem.

Z tego co sie zorientowalam, ale niech sie wypowie psycholog, uwaza sie, ze

tak jest lepiej dla emocjonalnego rozwoju dziecka.

No, nie wyjezdza sie z tym przy kazdym obiedzie, ale tez nie ukrywa jak ktos albo dziecko pyta.

To sympatyczne, ze macie mnie za nieodpowiedzialna ges :D ....slusznie

Na razie przyjmiemy postawe wyczekujaca , zalatwiajac logopede.

witam. papierami nie da się wszystkiego przeswietlić. tyle rodzin "zwraca" dzieci i to jest najohydniejsze , to jest trauma...pozdrawiam

97% adopcji w Polsce jest "szczęśliwa"

2% adopcji nieudanych to same dzieci nie są w stanie zaakceptować nowej rodziny

1% to małżeństwa, które oddają dzieci ...

Także chyba nie jest aż ta źle ... :wink:

Hmmmm.....wydaje sie, ze raczej widza mnie w tym 1 % :D :D :D

Ja natomiast to widze inaczej . :D :D :D :D

To wyglada tak, ze to maly nas wybral.....skoro maluszku wybrales to siem

bedziesz z nami meczyl. :D Moze......zobaczymy jak rozwinie sie sytuacja.

Pani psycholog stwierdzila, ze jest ' rozwojowa".

To sympatyczne, ze macie mnie za nieodpowiedzialna ges :D .

I wręcz odwrotnie ! O Twojej odpowiedzialności świadczy fakt, że chcesz pomóc temu dziecku, ale nie na siłę. Gratulacje !

I dokładnie- nie powinno się ukrywać faktu adopcji przed dzieckiem.

Jak ma te 3-4 lata ( w wypadku ado. niemowlaka ) i spyta się skąd się wziął, prawdę powiedzieć trzeba, że urodziła inna Pani, ale mama i tata szukali po całym świecie, bo czuli w serduszku, że to ich synek ...

Dziecko rośnie w takiej świadomości. I potem jako 16-latek, zbuntowany nie dowiaduję się przypadkiem " od dobrej cioci ", i raptem świat mu się wali. Bo matka bio. go nie chciała, a rodzice, których zna i kocha, go oszukali ...