Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hałasujący okap kuchenny

pierwek

Recommended Posts

zakupiłem sobie okap kuchenny AKPO WK-4 RUSTICA NOVA 90

poziom hałasu 52dB - nie wiem na którym biegu - generalnie efekt jest taki że nawet na najwolniejszym biegu jest zbyt głośny

jak można by go wyciszyć/spowolnić? jedyne co przychodzi mi do głowy to wywalić oryginalny silnik i zamontować pod dachem przy wylocie kominka wentylator kanałowy - z podłączeniem nie będzie problemu bo przewidziałem kabel el. natomiast nie wiem jak będzie z wydajnością...

No i wtedy okaże się że wydałem prawie 1000zł za kawałek blachy :evil:

a może jakiś układ do sterowania prędkością wentylatora oryginalnego?

1. Podkładki pod silnik (tak naprawdę poduszki).

2. Wyklejenie wewnątrz "skrzynki" okapu grubą gumą lub linoleum (chodzi o to, że ma to mieć masę).

Problem w tym, że ten hałas ma dość niską częstotliwość - i dlatego żadne metody walki, które sprawdzają się np. przy tłumieniu ścian, się nie sprawdzą.

Najlepiej rzeczywiście przenieść wentylator na poddasze czy strych.

• 3 years później...
Hałasowanie to jeden z powodów, dla jakich praktycznie nie używamy naszego starego okapu. Teraz zamierzamy kupić jakiś nowy sprzęt i chcielibyśmy, żeby już pracował cicho - tak, żeby dało się normalnie rozmawiać (i słyszeć własne myśli!) :) Wiem, że to pewnie nie jest priorytetowa sprawa w przypadku okapu, ale po doświadczeniach z tym, co mieliśmy do tej pory, wolimy nie ryzykować. Dzisiaj chyba już na głośno pracujący model trudniej trafić? Dodam, że zależy nam też na sprzęcie wygodnie sterowalnym.

• 1 month później...
Ja swego czasu też kupiłem jeden z tańszych okapów ale firmy Amica (za ok 130zł) z głośnością 51 dB. Najgorsze jest to że mimo iż w sklepie sprzedawca uruchamiał przy nas okapy, to dopiero w domu okazało się że jest tak głośny że nie da się kuchni wytrzymać. Wprawdzie na 1 biegu jest ok, ale wyciąg jest praktycznie niezauważalny. Po próbach wygłuszenia, uszczelnienia poddałem się i zadzwoniłem do serwisu. Po przyjeździe serwisantów okazało się że wszystko jest tak jak powinno.

• 4 years później...

Witam, rozwiązałem ten problem u siebie i u kilku moich klientów. Wyrzucam silniki i instaluje wentylatory kanałowe harmana. Słychać tylko szmer powietrza. Silnik ma 24 dB (Poziom 20 dB to ledwo słyszalny szept.) Instaluję też czujnik temperatury i gdy czajnik zagotuje wodę sterownik włącza 1 bieg silnika (150m2/h) automatycznie, gdy spadnie temperatura to go wyłącza. Koszt 500 zł. Da się przerobić każdy okap. Dla zainteresowanych, jestem z Krakowa.

Edytowane przez pkorol