Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwor a brama garazowa (rys)

Recommended Posts

Nie wiem czy mam rację, ale chciałam zrobić podobnie to znaczy zwęzić otwór styropianem , żeby zrobić wymiar standardowy i w firmie sprzedającej bramy Normstahla, Krispolu i Nowofermu właśnie tak mi to uzasadniono. Miałam otwór 4.83 m i chciałam standard 4.75 albo 5.0 i mam 5.0,(będzie bardziej zachodzić po bokach). Właściwie to nie wiem czemu to zielone rysujesz przed murem, a nie w świetle otworu , chyba nie rozumiem twojego rysunku , a przez to być może i pytania.

bramę się montuje wewnątz garażu na ścianie a nie w świetle otworu....

tak więc zwężając samym styropianem możesz niewiele zdziałać, bo może się okazać, że nie będą mieli jej jak osadzić...

nsjlepiej zaprociś kogoś z firmy zajmującej się bramami na pomiar i wtedy się wszystkiego dowiesz...

Poradzcie prosze, mam otwor 5,12 m. Brama segmentowa ma miec 5 m. Jestem na etapie ocieplenia (styr. 15 cm). Jakiej szerokosci nalezaloby dac czesci zaznaczone na zielono na obrazku ponizej aby po montazu bramy bylo dobrze.

Dziekuje za pomoc.

http://pwildowicz.w.interii.pl/podbitka/brama-garaz.jpg

Tutaj kluczowa jest szerokość otworu w murze - czyli 5,12 - i Twoja brama musi być szersza niż ten otwór - bo prowadnice bramy mocujesz do muru!!. Zawężanie otworu styropianem nic Ci nie da.

Ja np. mam otwór 4,60, a rozmiar bramy 4,75.

Mieliśmy u siebie ten sam problem. Otwór 512cm, a zamówiniona brama Normstahla 500cm. Tak, jak powiedzieli przedmówcy pozostaje tylko zawęzić otwór do 500cm, inaczej monteży nie zamontują bramy. Tak przynajmniej jest w przypadku bramy tego producenta. Obłożenie styropianem wnętrza otworu nic ci niestety nie da. W moim dzienniku możesz zobaczyć jak to wyglądało u mnie przed i po montażu.

A jednak jes wyjscie:

1. Brama hormann 5500 docieta na wymiar

2. Normstahl 5000 (slupki stalowe tworzace odpowiednia konstrukcje)

A styropianem oklejony glef i zasloniete 6 cm dziury.

Ma moze ktos takie rozwiazania?

Dziekuje za dyskusje?

Oba rozwiązania poprawne. Opcja nr 2 wydaje mi się tańsza i mniej pracochłonna.

A jednak jest wyjscie:

1. Brama hormann 5500 docieta na wymiar

2. Normstahl 5000 (slupki stalowe tworzace odpowiednia konstrukcje)

A styropianem oklejony glef i zasloniete 6 cm dziury.

Ma moze ktos takie rozwiazania?

Dziekuje za dyskusje?

A po co aż tak kombinować?? Czy brama 5500 nie zmieści Ci się pomiędzy ścianami??

czopuch, ściągnij sobie z netu instrukcję bramy, sprawdź wymiary standartowej, dobierz naj odpowiednią i pomyśl nad mocowaniem. Z tego co piszesz brakuje po 6 cm z każdej strony. Można dać solidne kątowniki i będzie się trzymać. Robiłem tak przy Hormanie. Jest kilka sposobów mocowania w zależności od producenta. Nie licz za bardzo na "cenne rady" monterów-pójdą po najmniejsze linii oporu.

Poza tym staraj się "zabrać" jak najmniej ze światła wjazdu. Przy dwóch autach średniej klasy każdy centymetr będzie na wagę złota :lol:

ja mam podobny problem. Otwór ma 495 cm czy można na nim zamontować bramę 500. Jeden fachowiec od bram mówił, ze nie ma problemu a drugi że trzeba wycinać ścianę 8) . Kogo słuchać. Czy tego pierwszego tylko nie wiem jak będzie z uszczelką czy nie będzie mi zaciekać. Czy ktoś miał podobny problem