Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

świecące ledy

Recommended Posts

Pozmieniałem przełączniki na podświetlane i w łazience na 6szt, po wyłączeniu światła żarzy się 5szt z nich, a jedna nie.Dyżurny elek. powiedział mi ,że nie rozumie przyczyny nieświecenia tego 6-stego a pozostałe to norma bo obwód zamyka się na diodzie w przełączniku i małe miliampery będą dawały taką małą poświatę.Trochę to skomplikowane ale niestety prawdziwe.Jakaś podpowiedź ażeby skasować to żarzenie?

pzdr.

Że jest późno i nie wszystko rozumiem :oops: . Pozmieniałeś zwykłe na takie z podświetleniem (które świecą się w stanie rozłączenia głównego obwodu, aby było widać, gdzie jest włącznik) i teraz chcesz wyłączyć to podświetlenie? Czy na takie, które świecą się w stanie załączenia głównego obwodu, czyli jest to prosta kontrolka włączenia?

Ja z tego "niby polskieo tekstu" zrozumiałem tyle, że gość ma w łazience 6szt żarówek LED.

Te żarówki żarzą się po wyłączeniu bo płynie przez nie maleńki prąd (neonka w wyłączniku).

Jeśli to są lampki w zabudowie G/K to można podłączyć równolegle do LED jedną oprawke z małą żarówką i schować ją w zabudowie.

Opór tej żarówki sprawi, że LEDy zgasną.

Jeśli nie ma takiej możliwości to jedną z tych lampek LED zamienić na zwykły halogen i LEDy też zgasną.

Można się bawić w jakieś dołączania rezystorów/kondensatorów z tyłu opraw LED, ale nie polecam takich rzeczy.

Ja z tego "niby polskieo tekstu" zrozumiałem tyle, że gość ma w łazience 6szt żarówek LED.

Te żarówki żarzą się po wyłączeniu bo płynie przez nie maleńki prąd (neonka w wyłączniku).

Jeśli to są lampki w zabudowie G/K to można podłączyć równolegle do LED jedną oprawke z małą żarówką i schować ją w zabudowie.

Jeśli nie ma takiej możliwości to jedną z tych lampek LED zamienić na zwykły halogen i LEDy też zgasną.

Można się bawić w jakieś dołączania rezystorów/kondensatorów z tyłu opraw LED, ale nie polecam takich rzeczy.

Właśnie zaraz idę na działkę i mam chwilę na odp..Dokładnie obaj Panowie zrozumieliście jaki mam problem za co bardzo dziękuję.Żona chciała żeby w całym domu jak będzie ciemno w każdym z pomieszczeń paliły się podświetlenia włączników.Tak też zrobiłem.Właśnie w łazience sama zauważyła to w/w "żarzenie" i mi o tym powiedziała.Mój dyżurny elektryk przez telefon oznajmił mi ,że nic się nie dziej ,że przyjedzie ,któregoś dnia i coś poradzi.Napisałem na FM by zapytać o wielkość problemu i by wyprzedzić nieco elektryka.I tak:

1.w łazience w półkach GK jest pod jednym włącznikiem podświetlanym 6 szt LED.

2.6 szt z nich po wyłączeniu obwodu żarzy się.

3.1 szt gaśnie całkowicie.

4.mój pan elektryk nie mógł zrozumieć dlaczego właśnie ta jedna się nie żarzy a pozostałe tak.

5.nadmienię ,że wszystkie są 20 diodowe ,jednej firmy w kolorze zielonym.(jeżeli ma to jakieś znaczenie).

mam rozumieć ,że ta mała schowana żarówka będzie się palić?

jeszcze raz dzieki.Nie jestem uzdolniony elektrycznie ale poradze sobie.

Dokładnie tak.

Ta dodatkowa żaróweczka będzie się palić gdy będzie włączone oświetlenie w łazience.

Wystarczy żarówka do lodówki/maszyny do szycia, słowem 2-5W, podłączona równolegle do dowolnej oprawki LED (tam gdzie wygodniej).

Jej opór jest zdecydowanie mniejszy od żaróweczek LED i to przez tą żarówke zamknie się obwód przy wyłączonym wyłączniku.

Zanim zaczniesz majstrować, wykręć jednego LEDa i wkręć w to miejsce żarówke i sprawdź.

Może uzdolniony elektrycznie nie jesteś, ale u żony punkty nabijesz :)

*** EDIT: Zakładam, że masz LEDY na 230V i dlatego proponuje Ci żaróweczki na 230V.

Dokładnie tak.

Ta dodatkowa żaróweczka będzie się palić gdy będzie włączone oświetlenie w łazience.

Wystarczy żarówka do lodówki/maszyny do szycia, słowem 2-5W, podłączona równolegle do dowolnej oprawki LED (tam gdzie wygodniej).

Jej opór jest zdecydowanie mniejszy od żaróweczek LED i to przez tą żarówke zamknie się obwód przy wyłączonym wyłączniku.

Zanim zaczniesz majstrować, wykręć jednego LEDa i wkręć w to miejsce żarówke i sprawdź.

Może uzdolniony elektrycznie nie jesteś, ale u żony punkty nabijesz :)

*** EDIT: Zakładam, że masz LEDY na 230V i dlatego proponuje Ci żaróweczki na 230V.

Przeczytałem i lecę na działeczkę pokombinować.

Serdecznie pozdrawiam do miłego i dzieki.