Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy RUBINA z pracowni MG Projekt - komentarze

Recommended Posts

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Witam, :D

Postanowiłam się wtrącić choć buduję według innego projektu, a tu widzę sami rubinowcy :D

My zaczęliśmy budowę pod koniec kwietnia więc jesteśmy na podobnym etapie :D (w poniedziałek zaczynamy więźbę)

Bardzo podoba mi się twój projekt, zwracałam na niego uwagę przy wyborze projektu. MG Projekt ma ładne projekty, ale rubin wydawał mi się wtedy ogromny :o :o

Pozdrawiam i życzę powodzenia na dalszych etapach budowy :D :wink:

Ps. Będę podglądać Twój dziennik 8) bo na prawdę piękny domek budujecie

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Pustaki są z keramzytu z firmy BETARD spod Wrocławia, jakoś nie mam zaufania do żużlowych a różnica w cenie na całości to kilkaset złotych.

Membranę juz wybrałem - Dorken DELTA VITAXX (http://www.deltaclub.pl/produkty/dorken0_1.pdf). Jest bardzo mocna, mocniejsza od DELTA MAXX i trochę od niej tańsza.[/url] Kupiłem ją w sklepie internetowym http://www.folnet.pl, bardzo polecam, przesyłkę otrzymałem na następny dzień.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

No jasne, nie ma problemu. Dzisiaj dodałem parę nowych zdjęć z kominem w tle (a nawet w roli głównej...)

Inna sprawa, że kominy nie są jeszcze super dokładnie doczyszczone po fugowaniu, więc ich kolor nieco się zmieni - na odrobinę ciemniejszy.

Oto zdjęcie, które najlepiej oddaje kolor tej cegły:

http://www.powanna.com.pl/photos/dom/SNC00099_resize.jpg

Niestety dopiero za miesiąc. Tak długo rozpatrywałem różne aspekty techniczne okien i rolet, że okna zamówiłem dość późno. Oczywiście fotki będą.

Wybrałem dębowe okna Urzędowski w profilu Galux 88 mm, natomiast rolety firmy Ideal bazującej na komponentach belgijskiej firmy Building Plastics oraz silnikach włoskiej firmy Nice.

Super :lol: Te ostatnie zdjęcia przekonały mnie, że to właściwy wybór. Mieliśmy robić kontrastwo- w ręcznie formowanym klinkiere, który później pojawi się na elewacji, ale zanim to nastąpi to może już tego samgo klinkieru nie być w sprzedaży (właśnie to przechodzimy z wcześniej wybranym). Dlatego koncepcja- ten sam kolor bardzo o nas przemawia.

Dzięki jeszcze raz :D

• 4 months później...

Witam Powiedz co Cię przekonało do Urzędowskiego i jakie masz opinie już po realizacji. Co to znaczy że nie masz jeszcze wszystkich szprosów? Zrobią jeszcze jakieś?

Jestem właśnie na etapie wyboru okien i męcze się okrutnie . Proponują mi np trzyszybowe plastiki sześciokomorowe Veki w cenie drewnianych z meranti z niewielkiej stolarni koło Nowego Sącza. Dylemat okrutny. Estetyka podpowiada drewno i naklejane szprosy ( bo plastiki mogą mieć tylko szprosy międzyszybowe pzrynajmniej w tej cenie) a z drugiej strony rozsądek podpowiada że energooszczędność plastików jest lepsza.

Powiedz co myślisz

Pozdrawiam

Chciałem drewniane, znam parę osób, które mają okna Urzędowskiego i są zadowolone, więc je wybrałem. Okna jakościowo bez zarzutu, jestem zadowolony.

Co do szprosów, to w przypadku okien drewnianych możliwe są tak zwane szprosy wiedeńskie (inaczej ramki szprosowe). Można je w dowolnym momencie zdjąć i obecnie nie są u mnie założone.

Jeśli chodzi o plastiki, to jak najbardziej możliwe są szprosy naklejane w prawie wszystkich systemach i z tego co pamiętam, to nie są jakoś szczególnie drogie.

Jeśli chodzi o okna drewniane, to musisz być całkowicie pewien, że owa stolarnia robi dobre okna, niełatwo je dobrze wykonać...

• 3 weeks później...

Niestety nic się w tej chwili nie dzieje, mrozy dają się we znaki... Nie mam żadnego piecyka żeby choć trochę podgrzać bo myślę, że przy braku ocieplenia poddasza i pewnej ilości różnych dziur ciężko byłoby to zrobić. Czekam na jakieś dodatnie temperatury.

Przed mrozami rozpocząłem instalację elektryczną i trochę kabli już na ścianach wisi. Wykonałem także piony do odkurzacza centralnego. Po wszystkich kabelkach planuję tynki, później woda, ogrzewanie i wylewki.