pzagun 22.04.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Witajcie Jestem przed podjęciem decyzji o zakupie okien do nowego domu. Na rynku są dostępne okna z szybami o przenikalności cieplnej od 1,1 do 1,0, ale znalazłem ofertę od ms na okna z szybami o przenikalności 0,5 W/m2K. Są one oczywiście droższe od pozostałych. Niemniej chciałbym je kupić tylko zastanawiam się czy nie jest to czasem chwyt reklamowy. Jak wymierne oszczędności można uzyskać z zastosowanych okien o niższej przenikalności. Ciekawi mnie czy będzie to 100 PLN rocznie i gra nie jest warta świeczki, czy może więcej i ile więcej. Czy ktoś z Was ma doświadczenia jak to oszacować a może nawet wyliczyć. Liczę na Waszą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 23.04.2009 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Zapytaj sprzedawcę o przenikliwość całego okna (szyba razem z ramą) i będzie wszystko jasne. Szyba może mieć i nawet 0.1, ale w połączeniu z ramą to już inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 23.04.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 I zapytaj jak długo szyba ma ten współczynnik.Spotkałem się z wieloma twierdzeniami,że trzymają to ok.dwóch lat a potem współczynnik spada/rośnie do dużo większej wartości.Jeśli to prawda,to montowanie okien z k=0,7 czy k=1,1 nie ma sensu..Szkoda pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 23.04.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Ja mam te okna z M&S. Jestem z nich zadowolona, ale nie wiem jak by było, jeśli miałabym zwykłe . Ja mam ogrzewanie na prąd, dlatego postanowiliśmy zainwestować w ocieplenie domu - stąd pomysł na te okna. Do tego mam ściany ocieplone styro 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 23.04.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Jeśli to prawda,to montowanie okien z k=0,7 czy k=1,1 nie ma sensu.. Szkoda pieniędzy. To jakie montować? k = 100? Teraz standard to k=1 nie rozumiem tej uwagi do k=1,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts