kattharina 23.04.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Murarze mają problem ze ścianą fundamentową z bloczków B-20, a dokładnie z zaprawą. Kupiliśmy piasek płukany i cement, piasek jest ponoć za gruby, i trzeba dodać coś drobnego do zaprawy, żeby była bardziej plastyczna. Wapna ponoć się nie daje do zapraw na ściany będące w ziemi, bo bardzo podciąga wodę, a plastyfikator nas ponoć zrujnuje Widziałam jednak, że niektórzy uzywają wapna do ścian fundamentowych - to jak to w końcu jest daje się wapno czy nie? Jeśli nie, to co innego można dodać? Mamy taki pylisty piasek, ale jak zrobili z niego chudy beton pod ławy to nie związał i chyba będą teraz jakoś to umacniać ( na szczęście robili tylko na jednej stronie reszta była z chudziaka betoniarni ), dlatego chyba się nie będzie nadawał do zaprawy, co? Poradźcie co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.04.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 woreczek plastyfikatora za 98gr na betoniarkę (taki czerwony z castoramy) Cię zrujnuje? To może lepiej się jeszcze zastanów nie buduj? a co do piasku - co za problem kupić inny piasek? a ten co masz nada się prawdopodobnie do jastrychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 23.04.2009 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 No właśnie dlatego z tym plastyfikatorem napisałam "ponoć", bo to są słowa mojego wykonawcy Nie znam się na proporcjach i dlatego nie wiem czy taki woreczek starczy na betoniarkę, podejrzewam, że on liczył więcej A na 98 gr to jeszcze mnie stać Czyli wapna się jednak nie daje, tak? A z piaskiem to już mu proponowałam, że kupię inny, tylko nie wiem jaki by się nadawał do zaprawy, ten płukany jest ponoć świetny z wapnem do ścian oraz tak jak mówisz do wylewek, więc na pewno zejdzie, ale jaki piasek będzie dobry do zaprawy bez wapna? Pozdr Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.04.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 U mnie murarze używali plastyfikatora Cemaplast w płynie (baniaki po 5l, oryginalne mają czerwone etykiety - zawsze podkreślali, żeby uważać na podróby, bo mieli już z nimi sporo do czynienia). Przez całą budowę zeszło tego może z 10 baniaków. Koszt 1 baniaka nie powalał, więc nie widzę problemu, żeby go stosować zamiast wapna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 23.04.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Murarze mają problem ze ścianą fundamentową z bloczków B-20, a dokładnie z zaprawą. Kupiliśmy piasek płukany i cement, piasek jest ponoć za gruby, i trzeba dodać coś drobnego do zaprawy, żeby była bardziej plastyczna. Wapna ponoć się nie daje do zapraw na ściany będące w ziemi, bo bardzo podciąga wodę, a plastyfikator nas ponoć zrujnuje Widziałam jednak, że niektórzy uzywają wapna do ścian fundamentowych - to jak to w końcu jest daje się wapno czy nie? Jeśli nie, to co innego można dodać? Mamy taki pylisty piasek, ale jak zrobili z niego chudy beton pod ławy to nie związał i chyba będą teraz jakoś to umacniać ( na szczęście robili tylko na jednej stronie reszta była z chudziaka betoniarni ), dlatego chyba się nie będzie nadawał do zaprawy, co? Poradźcie co robić? U mnie znowuż mieli piasek rzeczny płukany - taki kazali nabyć + cement. Bez wapna. Tak że szkół tyle co budowlańców hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 23.04.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Murarze mają problem ze ścianą fundamentową z bloczków B-20, a dokładnie z zaprawą. Kupiliśmy piasek płukany i cement, piasek jest ponoć za gruby, i trzeba dodać coś drobnego do zaprawy, żeby była bardziej plastyczna. Wapna ponoć się nie daje do zapraw na ściany będące w ziemi, bo bardzo podciąga wodę, a plastyfikator nas ponoć zrujnuje Widziałam jednak, że niektórzy uzywają wapna do ścian fundamentowych - to jak to w końcu jest daje się wapno czy nie? Jeśli nie, to co innego można dodać? Mamy taki pylisty piasek, ale jak zrobili z niego chudy beton pod ławy to nie związał i chyba będą teraz jakoś to umacniać ( na szczęście robili tylko na jednej stronie reszta była z chudziaka betoniarni ), dlatego chyba się nie będzie nadawał do zaprawy, co? Poradźcie co robić? my używaliśmy plastyfikator, ale już do murowania ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 23.04.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 plastyfikator ten cemplast kosztuje 25 i 29 zł u nas w hurtowniach oczywiście za baniak 5 l nie kojarzę ile sztuk mi poszło na całą budowę - około 10-12 sztuk chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.04.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Nie znam się na proporcjach i dlatego nie wiem czy taki woreczek starczy na betoniarkę, podejrzewam, że on liczył więcej A na 98 gr to jeszcze mnie stać Nie wiem ilu litrową betoniarkę mieli moi murarze ale wydaję mi się, że na 1 betoniarkę szła jedna saszetka plastyfikatora. Jak im kupiłem kiedyś plastyfikator innej firmy (saszetke biała) to narzekali że do bani i musieli dawać podwójną porcję. Jak nie zapomnę to mogę poszukać jak nazywał się ten specyfik co był używany u mnie na budowie. Ale to chyba głównie zależy od przyzwyczajenia murarzy. Prawdę mówiąc dziwne że ci Twoi nie mają wyrobionego zdania nt plastyfikatora i zasuwają takie banialuki że to drogo wyjdzie. To by sugerowało że plastyfikatora do zaprawy jeszcze nie używali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 23.04.2009 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 To rzeczywiście nie jest taki duży kosz tego plastyfikatora, wyjdzie taniej niż nowy piasek, nie wiem o co chodzi temu naszemu budowlańcowi. Jak do niego teraz zadzwoniłam, że lepiej będzie ten plastyfikator, to zaczął coś marudzić, że wtedy idzie dużo więcej cementu i wyjdzie drogo - o co biega? On chyba chce dać ten pylisty piach. Już mnie wkurzył ten cholerny chudziak na tym pylistym piasku a co dopiero ściana fundamentowa. Facet się zapierał, że będzie dobry, a teraz chudziak cały czas miękki, i nie wiadomo co z tym zrobić, co z tego, że wywaliliśmy 5000 na beton na ławy (działka górnicza) jak stoją na tym lichym podłożu A ile cementu idzie do takiej zaprawy z płukanego piasku i plastyfikatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 23.04.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 To rzeczywiście nie jest taki duży kosz tego plastyfikatora, wyjdzie taniej niż nowy piasek, nie wiem o co chodzi temu naszemu budowlańcowi. Jak do niego teraz zadzwoniłam, że lepiej będzie ten plastyfikator, to zaczął coś marudzić, że wtedy idzie dużo więcej cementu i wyjdzie drogo - o co biega? On chyba chce dać ten pylisty piach. Już mnie wkurzył ten cholerny chudziak na tym pylistym piasku a co dopiero ściana fundamentowa. Facet się zapierał, że będzie dobry, a teraz chudziak cały czas miękki, i nie wiadomo co z tym zrobić, co z tego, że wywaliliśmy 5000 na beton na ławy (działka górnicza) jak stoją na tym lichym podłożu A ile cementu idzie do takiej zaprawy z płukanego piasku i plastyfikatora? Jeśli Ty dostarczasz materiały, to weź mu kup ten plastyfikator i niech pracuje, a nie wydziwia Więcej cementu... ile więcej, niech będzie nawet 0,5t! czyli 230zł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 23.04.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 dawaj plyn do mycia naczyn, najtanszy z mozliwych to masz szanse z 10 groszy na betoniarce zaoszczedzic w porownaniu ze specjalnym dodatkiem ... w skali calej chalupy to oszczednosci, ze hoho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 23.04.2009 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Chyba zaproponuję ten płyn do mycia naczyń wykonawcy Wiadomo - zależy mi na oszczędnościach, zwłaszcza, że mam transzę na fundamenty i budżet już mi się rozjechał , ale na zaprawie nie mam zamiaru oszczędzać, najdziwniejsze jest to , że to mój wykonawca tak się martwi o moje fundusze , ale jak nie chciało mu się równać wykopu i okazało się, że zaczął lać chudy beton od najwyższej strony i dalej było z 40cm niżej to wtedy się nie martwił, że trzeba było wywalić 1600 zł na chudziaka z betoniarni Coś mi tu nie pasi z tym jego upieraniem przy piasku zamiast plastyfikatora, dlatego pytam jak to jest z tym cementem i plastyfikatorem przy piasku płukanym, żeby mieć kontrargumenty jak będzie się upierał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 23.04.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 to ile cię już te fundamenty kosztują, że tak już się kasa rozlatuje?a co będzie dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 23.04.2009 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Jak pisałam mam transze, tak więc na dalsze etapy kasa będzie później z banku A fundamenty kosztowały mnie już ponad 25 tys, a jeszcze trzeba piach kupić do zasypywania a będzie tego trochę, no i ten plastyfikator Tak więc przekroczymy lekko 30 tys. Teren górniczy więc fundament to podstawa domu , później będzie łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 23.04.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Jak pisałam mam transze, tak więc na dalsze etapy kasa będzie później z banku A fundamenty kosztowały mnie już ponad 25 tys, a jeszcze trzeba piach kupić do zasypywania a będzie tego trochę, no i ten plastyfikator Tak więc przekroczymy lekko 30 tys. Teren górniczy więc fundament to podstawa domu , później będzie łatwiej Niespodzianki i nieplanowane wydatki dopiero się zaczną Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 23.04.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Chyba zaproponuję ten płyn do mycia naczyń wykonawcy Wiadomo - zależy mi na oszczędnościach, zwłaszcza, że mam transzę na fundamenty i budżet już mi się rozjechał , ale na zaprawie nie mam zamiaru oszczędzać, najdziwniejsze jest to , że to mój wykonawca tak się martwi o moje fundusze , ale jak nie chciało mu się równać wykopu i okazało się, że zaczął lać chudy beton od najwyższej strony i dalej było z 40cm niżej to wtedy się nie martwił, że trzeba było wywalić 1600 zł na chudziaka z betoniarni Coś mi tu nie pasi z tym jego upieraniem przy piasku zamiast plastyfikatora, dlatego pytam jak to jest z tym cementem i plastyfikatorem przy piasku płukanym, żeby mieć kontrargumenty jak będzie się upierał 40cm niżej!! Ja bym go obciążył za ten chudziak, no bez jaj. Może go sumienie chwyciło teraz i chce ci zaoszczędzić każąc kupić inny piach a co z tym rzecznym? rozsypiesz po działce? z tego co się orientuję, to u mnie właśnie rzeczny był najdroższy więc szkoda go od tak zmarnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 23.04.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Jak pisałam mam transze, tak więc na dalsze etapy kasa będzie później z banku A fundamenty kosztowały mnie już ponad 25 tys, a jeszcze trzeba piach kupić do zasypywania a będzie tego trochę, no i ten plastyfikator Tak więc przekroczymy lekko 30 tys. Teren górniczy więc fundament to podstawa domu , później będzie łatwiej dużo a później ... wcale nie będzie łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.04.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Coś mi tu nie pasi z tym jego upieraniem przy piasku zamiast plastyfikatora, dlatego pytam jak to jest z tym cementem i plastyfikatorem przy piasku płukanym, żeby mieć kontrargumenty jak będzie się upierał Hmm... Wydaje mi się, że piasek spełnia inną od plastyfikatora rolę. Rolą plastyfikatora jest to, aby masa betonowa lepiej się rozprowadzała w trakcie murowania, a piasek stanowi element wiążący mleczko cementowe. To, że beton jest pylisty, miękki lub podatny na czynniki mechaniczne, to wynik złego doboru proporcji. Przyuważ może, ile poszczególnych składników wrzucają do betoniary, a potem poszukaj na forum właściwych proporcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 23.04.2009 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 dziubek25077 niespodzianki na pewno będą, dlatego przeszacowaliśmy trochę koszty, ale i tak zabrakło pocieszam się, że mury i dach przeszacowaliśmy bardziej mjakob ten piasek to niestety nie rzeczny tylko dolomitowy, to taki pył, z którego po zmoczeniu robi się maź, wzięliśmy go na próbę i nam się nie spodobał, ale budowlaniec uparł się, że go wykorzysta a trzeba go było dorzucić do dziury fundamentowej anetina fundamenty to mamy potężne - chudziak gdzieniegdzie nawet 70cm, ława 40cm wysoka i 60 cm szeroka, zbrojona 5 prętami fi 14 i do tego takie same ściągi - sam beton b20 kosztował 5000 zł a i tak tanio go dostaliśmy. Na fundamenty liczyliśmy 28 000,a będzie trzydzieści parę, tak więc nie jest tak źle Reszta o tyle będzie łatwiejsza, że przy fundamentach nie możemy sobie pozwolić na fuszerki, tańsze materiały itp. ze względu na teren. Potem jak nie starczy - zawsze mogę zrezygnować np. z dachówki ceramicznej itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 23.04.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 no to spore fundamenty macie u mnie też jakoś w najgłębszym miejscu 1,2-1,4 a szerokość mamy 0,45 m ale betonu nie mamy z gruchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts