Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kidy postanowienie jest prawomocne

katiaXX

Recommended Posts

Otrzymałam postanowienie pozytywnie opiniujące podział działki (chcemy kupić część). Geodeta twierdzi na postanowieniu organ powinien przybić pieczątkę, że jest prawomocne. Ostatnie zdanie w postępowaniu brzmi " na niniejsze postanowienie przysługuje prawo wniesienia zażalenia do SKO..." Urzędniczka w mieście X czyli moim twierdzi , że na postanowieniu nie stawia się takich pieczątek. Dzwonię do byłego miasta wojewódzkiego gdzie twierdzą, że taką pieczątkę się przystawia ale Pani nie potrafi wskazać art.

Pani urzędniczka z miasta X upierała się również że na projekcie wstępnego planu musi być pieczątka geodety - znalazłam rozporządzenie i nie musi. :(

Najbardziej wkurza mnie ten ton urzędniczki , "zrobię to Pani ale to jest głupota, uparła się pani bez sensu..."

I jak to jest z tym postanowieniem, może ktoś z was siedzi z prawie administracyjnym i wskaże mi przepis z którego wynika wprost że ta pieczątka o uprawomocnieniu musi być.

Postanowienia wydawane w toku postępowania administracyjnego nie wymagają stwierdzenia ostateczności (prawomocny może być wyrok). Nie rozstrzygają one bowiem ostatecznie o wyniku postępowania (nie kończą go - inaczej mówiąc) i nie przysługuje na nie odwołanie, tylko zażalenie. Jedynie decyzje administracyjne kończące postępowanie mogą stać się po upływie określonego upływu czasu ostateczne, i na nich wymaga się potwierdzenia tegoż faktu.

Ok, rozumiem o co chodzi ale czytam KPA i Art. 143.mówi " Wniesienie zażalenia nie wstrzymuje wykonania postanowienia, jednakże organ administracji publicznej, który wydał postanowienie, może wstrzymać jego wykonanie, gdy uzna to za uzasadnione."

na uprawomocnienie jest 7 dni, ja mogę uważać że wszystko jest ok, działam dalej a potem się okazuje że jednak ktoś wniósł zażalenie a organ wstrzymał wykonanie postanowienia tylko dowiem sie o tym np. kilka tygodni później.

NIe o to chodzi, że chcę udowodnić że urzędniczka nie miała racji, jeśli miała, to ok ale nie rozumiem, dlaczego jak wrzucam w wyszukiwarkę hasło w stylu " postanowienie opiniujące wstępny projekt" w urzędach wymaga się złożenia postanowienia wraz z klauzulą ostateczności żeby procedura podziału ruszyła dalej.