Gość Victorgość 18.11.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 Proszę o opinię użytkowników i tych którzy się z nimi zetknęli.Proszę o opinię również o tańszych modelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 19.11.2003 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Mam Dovra 2900 (jeśli dobrze pamiętam)http://www.dovre.com.pl/2900/2900g.jpgChodzi już trzecią zimę i ogrzewa (poprzez rozprowadzenie z turbiną) 100 m2 domu. Jak na razie wszystko jest ok, kształt fajny, ale uwagi też się znajdą:- system popielnika - duży pojemnik pod rusztem - niestety, co najmniej raz w tygodniu muszę wygasić kominek żeby wybrac popiół (ale fakt że moje drzewo nie jest zbyt wyschnięte)- po roku działania musiałem wymienić połowę uszczelek (gwarancja tego nie obejmuje)- jeden z elementów rusztu ulega odkształceniu - co prawda nie jest jakiś znaczący - ale powoli kwalifikuje się do wymiany (i to już gwarancja obejmuje)- teraz chyba bym się bardzo zastanowił - szczególnie gdy czytam forum - czy wyłożyłbym jeszcze raz tyle forsy ale ogólnie jestem raczej zadowolony - pomijając to że "kominkarze" spieprzyli kilka rzeczy[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 19.11.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 aha, zapomniałem dodać że teraz raczej kupiłbym model 2000 SGL a to z uwagi na możliwość palenia węglem (pomimo tego że to nieekologiczne) ponieważ czasami brakuje drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Victorgość 19.11.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Dzięki z tym, że ja raczej skłaniam się ku tańszemu modelowi i też chcę zrobić rozprowadzenie. Ciekawe czy to się sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 19.11.2003 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Sprawdza ale: - drzewo musi być suche - dom ocieplony - okna w miarę nowe - i wiara że bedzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Victorgość 19.11.2003 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Niby znana firma a ludzie sie nie odzywają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 21.11.2003 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Ja mam Dovre 2100 RE. Ładny jest ale czy ogrzeje mi cały dom, to jeszcze nie wiem - za krótko palę no i temperatury dodatnie.Jak go mocno rozgrzeję to czasami nie moge domknąć drzwiczek, ale jeszcze sprawdzę czy to wina wkładu czy obudowy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Victorgość 21.11.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 do andrzej K.Masz rozprowadzenie do jakiś pomieszczeń ? Jesli tak to jak je zrobiłeś Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 21.11.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Mam jedną rurę na górę, która docelowo będzie poprzez trójnik rozchodzić się do trzech sypialni. Miałem trochę obaw, czy bez turbiny gorące powietrze będzie dmuchać, ale jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Victorgość 21.11.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Jak działa to ok. Ile zapłaciłeś? za wkład oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 21.11.2003 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 2600 coś tam w czerwcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.11.2003 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2003 Mam DOVRE 2400GLA. Ogrzewa dom parter + poddasze użytkowe razem ok 130m. DGP grawitacyjna do dwóch sąsiednich pomieszczeń na parterze i 3 sypialnie na poddaszu. Ogrzewa wydajnie - miniona zima była pierwszą w nowym domu. W okresie od listopada do maja kocioł spalił 600 m3 gazu ziemnego (dogrzewanie + cwu + kuchnia). Ile spaliłem drewna to trudno mi określić - trochę brzozy i buka niezbyt suchego + odpady desek, stempli po budowie. W kominku pali się non stop przez ok. tydzień - 10 dni. Po tym czasie trzeba wybrać popiół i wyczyścić szybę. Szyba się zakopci już po 1 dniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWS 07.12.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Właśnie zakupiłem 2900 - działa na maxa jeszcze nie obudowany, ale podłączony do DGP (nie ma jeszcze innego ogrzewania, a muszę szybko dosuszyć dom) , rozprowadzenie do 3 sypialni na piętrze - w najdalej położonym (ok. 5,5m - mało czuć, ale jeszcze nie mam sterowania przepływem za pomoca kratek z żaluzjami) . Wybrałem go z powodu drzwiczek otwieranych na boki - wyobrażałem sobie, że jak sobie będę chciał popatrzyć w ogień paląc dla przyjemności , a nie dla musu grzewczego, to sobie je otworzę (i nie będzie mi sterczeć jedna klapa na boku), no i teraz przy przy próbach palenia przy otwartych drzwiczkach dym idzie nie zawsze cały przez szyber, ale coś jakby lekko do pokoju ... może coś na to poradzicie? Czy ktoś oprócz A@a ma taki wynalazaek? Acha - A@ajak sie przejawia fakt, że uszczelki są zużyte - dymi na pokój ? MarekS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość HANSA 08.12.2003 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Wydaję mi się ż ewystarczy lekko uchylić lub rozszczelnić okno.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arcin 12.12.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 Ja mam Dovre CT2100, ma ryciągany pojemnik na popiół pod rusztem, czyli nie trzeba wygaszać, ma również ruchomy ruszt ułatwiający pozbywania się popiołu z paleniska, kanały wlotowe po bokach powodujące owiewanie obudowy, regulowny dopływ powietrza owiewających szybę.To chyba wszystko. naraziewłaśnie mi to cudo zamontowali i zabudowaliz czopucha pociągnołem dwie rury spiro do łazienki i do sypialni 125mmpozdrawiam marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts