pyzia 18.11.2003 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 Powiedzcie jak robiliście - czy równocześnie z oknami czy też na sam koniec roboty wstawialiście docelowe drzwi zewnętrzne? Mamy w tej chwili drzwi stalowe, które nie dały się wstawić wraz z ościeżnicą na swoje tymczasowe miejsce (ościeżnica większa niż otwór drzwiowy; ościeżnica i drzwi z odzysku z innej budowy ). Drzwi zostały w miarę solidnie zamocowane na zewnątrz - kołki i inne "zakotwiczenia". Były finalizacją stanu surowego otwartego z zabitymi oknami i otworami w ścianach zewnętrznych. I teraz się zastanawiam - czy takie drzwi wystarczą do końca wykończeniówki czy jednak jak tylko przyjdą okna wstawic te drzwi właściwe? Boję się, że się zniszczą lub je ktoś ukradnie - a z drugiej strony - te stalowe, tymczasowe wydają się gorszym zabezpieczeniem przed złodziejem? Na razie w środku nie ma nic, co można ukraść, ale jak się zacznie? ??? Poradźcie - co jest lepszym rozwiązaniem, jak było, jest u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.moonlight 19.11.2003 02:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 też miałem obawy o zniszczenie drzwi docelowych. dlatego drzwi tymczasowe przetwały aż do prac wykończeniowych. zmieniłem je po wyschnięciu szlichty, a przed położeniem płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 19.11.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 My kupiliśmy drzwi docelowe, które na czas budowy mają inną okleinę. Jak zostaną zakończone wszelkie "brudne prace" wymienimy tylko "wierzch" drzwi. Drzwi firmy Dierre. Chcieliśmy zamknąć dom tj. wstawione są okna, drzwi oraz podłączony system alarmowy. Także nie było za bardzo możliwości wstawiania tzw. drzwi tymczasowych - bo trzeba by było je gdzieś kupić. Uznaliśmy że to będzie dobre rozwiązanie.Nie martwię się że je ubrudzą albo "pukną". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 19.11.2003 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 My wstawiliśmy drzwi razem z oknami, żeby podłączyć alarm. Chłopaki od wykończeniówki strają się i pilnują, żeby ich nie uszkodzić bo zapowiedziałam, że potrącę im z wypłaty za zniszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 19.11.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 a u mnie były wstawione dobiero wtedy kiedy w środku kafelkowaliśmy i malowaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_R 19.11.2003 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Razem z oknami - po tynkach wewnetrznych, przed elewacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 19.11.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Właśnie tak zrobiliśmy tak jak Gregor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszek 19.11.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Ja też tak jak wyżej, po tynkach i wylewkach okna i drzwi, teraz mam juz spokój, a przy malownaiu, gładzi czy kafelkach nic nie powinno im zaszkodzić bo to już tzw "czyste prace". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_bob 25.11.2003 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 ja wstawiam drzwi docelowe przed pracami wykonczyniowymi (gerda sx)mozna zdjac panele,aby sie nie "pobrudzilly, mozna tez za kaucja wypozyczyc wkladke montazowa i rozdac budowlancom klucze, a gdy bedzie juz po wszystkim wymienic ja na docelowa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 25.11.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 ja tez wstawiłam gsx po zrobieniu wszystkich brudnych prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts