Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś buduje dom na podstawie projektu Orchidea z Pracowni gmistudio?

http://www.gmistudio.pl/projekt_orchidea.html

http://www.gmistudio.pl/orchidea_1.jpg

Zastanawiam się nad zakupem tego projektu, ale chętnie porozmawiałbym z kimś kto już go buduje. Jaki jest koszt budowy? Czy projekt jest ok? Czy dużo trzeba było do niego dorabiać przy adpatacji?

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 6 months później...
Zdecydowałem się w końcu na ten projekt, ale z niewielkimi zmianami. Chciałem wyrównać garaże. Okazało się że Pracownia posiada juz taka wersję tylko jeszcze jej nieopublikowała. Udało się więc bez dodatkowych kosztów za zmiany :lol: Może ktoś jeszcze kupił ten projekt?

• 1 month później...
  • 3 months później...

Witam

Ja tez jestem zainteresowana tym projektem. Ciekawa jestem, czy oprócz wyrównania garaży w tej innej wersji są tam jeszcze jakies inne zmiany. Ja chciałabym wyrównać też ściany sypialń, żeby nie było tych ząbków. Kazik8323 czy mógłyś podzielić się spostrzeżeniami dotyczącymi projektu i ciekawa jestem jaki założyłeś sobie koszt wybudowania domku?

Pozdrawiam Basia

• 1 month później...

Witam ponownie

Może znajdą się jacyś właściciele domku lub projektu? My na projekt się zdecydowaliśmy i dzisiaj złożyłam pozwolenie na budowę. Jedyne zmiany jakie wprowadziliśmy to powiększenie sypialni 10 do szerokości 9 i 8, zamiana pomieszczeń 12 i 13 w jedną dużą łazienkę dostępną dla wszystkich i zmiana konta nachylenie dachu do 30 stopni ale to ze zględu na WZ.

• 11 months później...
  • 3 months później...

Witam!

Ja też jestem zwolenniczką parterówek! To bieganie po schodach może być niewygodne! W tym projekcie podoba mi się przede wszystkim

przestrzeń i widoki! Czy stoję w holu, czy w kuchni zawsze mam widok na ogród! Aż przyjemnie się wchodzi do domu albo gotuje z takim widokiem!

Do Lukas1:

Czy masz jakieś problemy z budową? Czy w trakcie budowy zauważyłeś w projekcie jakieś niedogodnośći które byś zmienił? Może zauważyłeś coś " na żywca" czego nie widzi się w projekcie? Może podrzucisz na forum parę zdjęć z budowy? Dzwoniłam do pracowni w sprawie realizacji ale nic nie mają. Mówią że nikt im nie przysyła bo wszyscy zajęci swoimi sprawami zapominają o wysłaniu zdjęć. Chętnie zobaczę jakieś zdjęcia.

Pozdrawiam

Witam

W projekcie napewno zmienię okna na większe szersze a w okno pomiedzy jadalinia i kuchnią chce dać okno aż do ziemi- wiecej światła bedzie w korytarzu, projekt jest raczej dobrze wykonany ale mam wątpliwości co do nachylenia dachu w projekcie jest 25st a graficznie wychodzi mi na 30st musze to jeszcze sprawdzić, ale poza tym to projekt podoba mi sie bardzo. Widziałem taki domek na żywo w Lublińcu i wygląda fajnie.

Jak naucze sie wstawiać zdjecia to je dodam.

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
  • 10 months później...
  • 3 weeks później...

Witam ja buduję Orchideę pod Łodzią. Jestesmy po zalaniu fundamentów. Wprowadzilismy kilka zmian, np. w salonie zamiast 2 okien będzie jedna ogromna dwudzielna witryna 3,6 m. W jadalni likwiduję to malutkie okno i daję duże 1,5m. Macie inne sugestie ?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=10067

Edytowane przez Magdalllena

Witam,

zdecydowaliśmy się budować właśnie ten dom (pod Jasłem, podkarpackie), jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowę. Mam pytanie do Magdallleny. Ile za budowę do stanu surowego otwartego powiedziała firma z którą Pani buduje??

Witam,

za stan surowy otwarty + tarasy + schody wejściowe + strop betonowy (zmienilismy bo w projekcie jest drewniany) zawołali nam 43 tys netto.

Na dach też mamy juz podpisaną umowę - 32 tys netto ale dach jest masakrycznie połamany...

Z cen mogę Ci podać jeszcze ważniejsze:

1) beton na fundamenty 37m3 (mamy pogrubione fundamenty ze względu na cięższy strop betonowy) - 9700zł (lany z gruchy)

2) bloczki betonowe na fundament - 7.450zł

3) stal na zbrojenie 2300zł chyba...

4) folia fundamentowe + dysperbit ok 780zł

5) cegła CERPOL Mega-MAX 24 cm - 17.714,00zł

przed nami jeszcze zakup styropianu na ocieplenie fundamentów i ścian - na ściany planujemy 20cm