TK30 19.05.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Super, będę wam kibicować No i mam nadzieje, że od czasu do czasu wstawicie jakieś zdjęcia z budowy ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalllena 25.05.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 (edytowane) Super, będę wam kibicować No i mam nadzieje, że od czasu do czasu wstawicie jakieś zdjęcia z budowy ? Pozdrawiam Jasne, że będziemy wychodząc naprzeciw kolejnym chętnym do budowy tego fajnego domku : fundamenty przed zalaniem.... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=11509 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=11516 i fundamenty po zalaniu... sąsiedzi się pytają czy basen otwieramy http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=11518 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=11510 Ale postanowiliśmy się nie denerwować... Siła wyższa, na pogodę mocnych nie ma. Mamy na razie gdzie mieszkać, dom w budowie ubezpieczony, więc czekamy i od tygodnia codziennie stoimy przy pompie osuszając nasz gliniasty teren budowy.. Edytowane 25 Maja 2010 przez Magdalllena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwija 14.06.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 My startujemy z budową Orchidei w przyszłym roku. Parterówki są fajne, ta szczególnie. Planujemy powiększyć najmniejszy pokoik, wstawić w jadalni dodatkowo większe okno, przenieść mniejszą łazienkę w miejsce pomieszczenia gospodarczego (wtedy jedna łazienka będzie z oknem), spiżarnię i wc połączyć i tam zrobić pralnię-suszarnię. Bardzo proszę o fotki . Strasznie ciekawa jestem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWUNIA002 23.06.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 WITAMNazywam się Ewa,jestem z Warszawy.Mi też się podoba ten projekt.Jest super.Właśnie chcemy z mężem go zakupić.A te naniesione zmiany SUPER, o wiele fajniejszy.Mam tylko pytanko,nie wiecie jak tu jes z adapacją poddasza,czy schody mogą być w garażu,takie składane {nożyce},bo my chcemy zrobić sobie na górze stych????szukamy też jakiegoś dobrego architekta adaptacyjego z Wwy lub okolic.....Bo chcemy już startoweć:)Może ktoś kogoś zna,albo słszał..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalllena 07.07.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Witam ! jestem już po wybudowaniu ścian w Orchideii i w sobotę mam zalewanie stropu. Najbardziej stresujący okres w budowie czyli podejmowanie decyzji jakie zmiany wprowadzic mam za sobą i chyba z sukcesem ! W kazdym badz razie na razie jestem zachwycona jak wchodzę do naszego domku i widać juz jak będzie wszystko wyglądać. Ostatecznie zmiany jakie wprowadziłam: 1. sypialnia likwidacja okna na wprost, za to dodałam (1) okno na prawo od drzwi 90x150 i (2) drzwi balkonowe na taras 90x224 2. sypialnia pomniejszyłam o ok 50 cm na rzecz garderoby 3. garderoba zlikwidowalam przejscie z garderoby do lazienki i wejscie do lazienki jest z korytarza teraz 4. druga lazienka z wanną - zlikwidowana, będzie tam druga garderoba 5. kotłownia/garaz, pociągnelam na calej długosci garazu ścianke i mam większą kotłownię, w której bedzie tez pralnia i suszarnia (mam pompe ciepla wiec nie jest to problem) 6. mala lazienka goscinna powiększona kosztem holu - wstawię tu dodatkowo prysznic 7. kuchnia, zmniejszylam okno do 150cm i dodałam jeszcze jedno okno na scianie na wprost śpizarni 150 cm 8. jadalnia dodalam okno szer 180 cm 9. lazienka duza k. sypialni powiększona o ok. 30 cm w lewo od komina 10. w salonie jedna wielka witryna okienna o szer. 3.60 cm wiele z tych zmian powyzej spowodowane jest nietypowym ustawieniem domu na dzialce, strona z garażem jest od północy na dłuższym boku prostokątnej dzialki więc chcialam dodać maksymalnie duzo okien od strony zachodniej czyli w kuchni i jadalni Aby wprowadzic te zmiany powyżej najpierw zaczelam od "ustawiania" mebli na wyrysach poszczególnych pomieszczeń, a potem z kierownikiem budowy wprowadzalismy te zmiany w CADzie. Niestety projektant z Arch-DOMu najbliższe terminy adaptacji miał za rok (!!!) więc tylko skonsultowałam z nim zmiany i wszystkiim przytaknął. Ewo i Sylwio - trzymam za Was kciuki - powodzenia w budowie i wprowadzaniu zmian - każda z Was musi je dopasować do swoich potrzeb ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TK30 08.07.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Magdalllena koniecznie poproszę o jakieś zdjęcia z realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWUNIA002 24.07.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 WITAMMy czekamy już tylko na pozwolenie i ruszamy.Wzięliśmy firmę budowlaną i mamy nadzieję,że będzie ok.Też wprowadzamy pare zmian np.1.tak ja Magda robimy wyjście w sypialni na taras.2.Likwidujemy wejście z garderoby do łazienki.3.do łazienki wejście z korytarza.4.w miejsce malej ubikacji garderoba.5.wyrównujemy ściane w holu,żeby był większy przedsoinek,bo w tym nic sie nie zmiesci,a ja chce mieć tam jakas szafę,wieszak itp.6.w salonie zamias małego okna , drugie takie same duże.7.w kuchni likwiduje to male okno,a bedzie taki prostokatne powyzej 2m w jadalni i to chyba tylenie moge sie doczekac kiedy zaczniemy......Macie jakieś fotki????bo jestem ciekawa jak to wygląda.pozdrawiam:wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelkae 27.09.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Pokażcie wasze domy. poprosimy jakieś zdjęcia, na pewno jakieś macie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalllena 24.10.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 (edytowane) Witajcie fani projektu Orchidea, nas budowa wcięła na kilka m-cy, ale wszystko idzie ładnie do przodu. Mamy: 1) skończony dach, dachówka ceramiczna Creaton Harmonia 2) zrobione wszystkie instalacje wewnętrzne (woda, kanalizacja, odkurzacz centralny, elektryka łącznie ze sterowaniem rolet zewnętrznych) 3) mamy też okna !!! Salamander 3D PCV kolor: orzech / nussbaum 21/ Cova 49201 rolety zewnętrzne w kolorze okien, brzydkie cynkowane obudowy ukryjemy w ociepleniu zew. - tańsze były !!! 4) tynki wewnętrzne -zdecydowaliśmy się na gipsowe, tylko łazienki, garderoby i spiżarnia cementowo-wapienne 5) mamy też już zainstalowaną bramę garażową Hormann podwójną kolor dark oak - idealnie pasuje do okien (niestety do reklamacji - jest porysowana) 6) mamy też już też wykonane 4 kolektory pionowe po 45 m do pompy ciepła Aktualnie pracują u nas jednocześnie 3 ekipy: - jedna właśnie kładzie nam podłogówkę - drudzy ocieplają dom na zewnątrz - trzecia ekipa robi porządek na działce i nawozi niezliczone ilości ziemi.... We wtorek 26.10 ma byc gotowa instalacja podłogówki (kładziemy ją w całym domu) i w środę wchodzi pan od wylewek. A za miesiąc najważniejsze !!! Będzie instalowana pompa ciepła !!!! Trzymajcie za nas kciuki a tu kilka archiwalnych i aktualnych fotek (kurcze zapomniałam jak się wstawia fotki żeby się od razu wyświetlały :!:!:!:!?!?!? fotka z sierpnia przed ukończeniem dachu http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=28118 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=28121 i najbardziej aktualne fotki z 15.10.2010 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=28119 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=28120 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=28121 EWUNIA002 my wejście na strych zrobiliśmy w pomieszczeniu gospodarczym - tym po lewo od głównych drzwi wejściowych. Tak nam doradził majster od budowy - pod kątem wygody przy poruszaniu się. Wydaje mi się, ze gdy zrobisz wejście z garażu to może być tam na górze za nisko. Mamy już wybrane schody Fakro LTK Thermo http://www.fakro.pl/schody_strychowe/segmentowe_drewniane/ltk_thermo.php. Mam nadzieje ze zdążę jeszcze przed wylewką zrobić zdjęcia ułożonej podłogówki ! Pozdrawiam Magdalena Edytowane 24 Października 2010 przez Magdalllena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalllena 24.10.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 (edytowane) ARANŻACJA WNĘTRZA ORCHIDEAa tu jeszcze wrzucam Wam link do naszej aranżacji wnętrza:http://muratordom.pl/galerie/wnetrza/orchidea-aranzacja,1082/ Miłego niedzielnego wieczoru ! Edytowane 26 Października 2010 przez Magdalllena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelkae 24.10.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 No a już myślałam że to forum wymarło. Ja szukam i szukam projektu i to jest jedyny parterowy dom jaki do mnie do tej pory przemówił a teraz jeszcze bardziej do mnie przemawia. Będę wdzięczna za kolejne fotki z realizacji projektu. PS. Galeria z wizualizacją wnętrz REWELACJA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelkae 24.10.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Aha aby zamieścić fotki bezpośrednio na forum trzeba wejść w "zaawansowaną edycję" i dodać załączniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalllena 24.10.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Ewelkae to był jeden z niewielu projektów który spełniał nasze potrzeby: 0) był parterowy - ze względu na mój kręgosłup odpadają schody 1) miał oprócz 2 pokoi dla dzieciaków jeszcze 1 pokój na gabinet - oboje mamy taką pracę ze chcąc nie chcąc pracujemy też wieczorami i w weekendy 2) miał podwójny garaż w bryle domu - ułatwione wnoszenie zakupów, dzieciaków itp. logistyczne sprawy 3) miał duży taras i to dzielony na 2 części dzieki temu pomieszczę i stół z krzesłami i leżankę i jeszcze suszarkę na pranie 4) schowki i pomieszczenia gospodarcze i garderoby - dla mnie bomba, odpada zastawianie mieszkania gratami my po małych przeróbkach mamy: 1 garderobę k. sypialni, 2gą garderobę przerobioną z łazienki, 3.pomieszczenie gosp. w którym też zamierzam zrobić zabudowane szafy na np. buty i sezonową odzież 4. kotłownio-pralnio-suszarnię, 5. spiżarkę także nawet biorąc pod uwagę moje rozbuchane możliwości wypełniania rzeczami wszelakimi takich pomieszczeń, mam nadzieję się zmieścić AHA zapomniałam !!! jeszcze będziemy mieć ok. 40m2 na różne mniej używane rzeczy (np. choinki, bombki itp) na poddaszu. Mąż szukał zgodnie z moimi wytycznymi takiego projektu ok 5 m-cy, przekopując net wszerz i wzdłuż, ale warto było. Już nie mogę się doczekać wykończeń !!! Tym bardziej, ze na szczęście mamy już umówionego rewelacyjnego sprawdzonego fachowca, który już wykańczał dom mojej mamy i mojej babci i robi wszystko kompleksowo, od przebudowy ścianek, instalacji, wykonanie kominka, poprzez położenie podłóg, ocieplenie strychu, położenie trawertynu aż po instalację drzwi wewnętrznych i powieszenie oświetlenia. Więc mam nadzieję, ze nie będzie tak źle z wykończeniami jak wszyscy doświadczeni tym etapem mi zapowiadają. Zresztą i do tej pory nasze kolejne ekipy nas nie zawodziły, i mimo tego ze wciąż nas nie było na budowie (pracujemy, pracujemy, pracujemy na ten dom , to jakoś bez większych wpadek się obyło. I co najdziwniejsze - na żadną ekipę nie czekaliśmy dłużej niż 2-3 dni od umówionego terminu. Podobno głupi ma szczęście )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalllena 24.10.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 (edytowane) (..) PS. Galeria z wizualizacją wnętrz REWELACJA!!! Dziękuję- mnie też się bardzo podoba. I jeszcze powiem tak trochę złośliwie tym co to rozprawiają po pół roku na forum czy szafkę postawić 3 cm bardziej w prawo czy w lewo, że wizualizację zrobił nam znajomy architekt po dosłownie 45 minutach rozmowy o tym czego oczekujemy . Oczywiscie zgrałam mu na pen-drive trochę fotek z wykończeniami wnętrz, które sciągnęłam z netu. Ale to byla jego 1sza propozycja i od razu przez nas zaakceptowana )) Oczywiście nie bronię nikomu spędzać pół życia na PERFEKCYJNYM zaprojektowaniu domu, tylko ja do tego nie mam ani czasu ani cierpliwości... Edytowane 26 Października 2010 przez Magdalllena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalllena 24.10.2010 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Ja buduję ORCHIDEĘ, zapraszam na nasze forum jest nas więcej:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?134576-ORCHIDEA-ARCHDOM&p=4359612#post4359612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelkae 25.10.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Ja bym wolała parterowy a mąż z poddaszem (wg niego tańszy w eksploatacji). Druga sprawa jest taka, ze na mojej działce mają powstać 2 budynki. 200 m2 budynek (sklep z magazynem) a reszta na dom. W działce mamy też wszystkie media i to główne nitki więc to może nas trochę ograniczać. Działka ma 1800 m2, stwierdziliśmy, że jakoś powinniśmy się pomieścić. Co do projektu "orchidea" to również odpowiada mi brak schodów, ilość pom. gosp. rozkład pokoi. No i ja planuje 3 dzieci a mam na razie 2 więc ilość pokoi też idealna. Mamy na oku kilka projektów różnych a do podjęcia decyzji jeszcze trochę czasu. Na pierwszy rzut idzie budowa sklepu, bo mamy gdzie mieszkać. Dodawaj zdjęcia z wykończenia domu, może przekonają mojego męża. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalllena 26.10.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 (edytowane) Na bieżąco fotki z 24.10.2010: podłogówka w salonie - widok z holu, okno tarasowe 360 cm wychodzi na południenawiasem mówiąc nie podoba mi się to okno jest za duze i wygląda trochę groteskowo, wg mnie lepiej by wyglądało dzielone na 4 , ale mąż się uparł.... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=28338&d=1288084908 podłogówka w jadalni - widok od strony kuchni, drzwi tarasowe 180 cm wychodzą na południe, okna 150 cm i 180 cm na zachód http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=28340&d=1288084914 Druga ekipa wojuje z ociepleniem (2 x 10 cm styropianu Knauf) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=28339&d=1288084911 Edytowane 27 Października 2010 przez Magdalllena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelkae 26.10.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Magdalllena chyba zmienialiście dach nad tarasem przy salonie, na rzutach widać, że przysłania tylko pół tarasu a u was cały. Nie mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalllena 26.10.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 (edytowane) Ewelkae - przesunęliśmy linię dachu, tak aby słupek się kończył równo ze ścianą salonu - to ze względu na to duże okno witrynowe w salonie.Chcieliśmy pociągnąć dach do końca tarasu aby stanowił jedną płaszczyznę, ale okazało się to niewykonalne - zmieniałoby całkowicie konstrukcję dachu. Tutaj lepsza fotka:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=28350&d=1288106858 Edytowane 26 Października 2010 przez Magdalllena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWUNIA002 08.12.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Super super superZrobiliście fajny domek.Ja się długo nie odzywałam,bo dużo spraw było do załatwienia z budową.Ale ruszyliśmy 17 wreśnia i idziemy jak buża.Jesteśmy już przy stropie.Nie wiem jak się tu dodaje zdjęcia,bo mam dużo.Proszę o pomoc w tej sprawie,jakąś instrukcje,to pokaże wam nasz domek.Napisz jak dodajesz zdjęcia to ja też dodam swojeDziękuje Magdalllena za informacje w sprawie tego wejścia na strych,zapytam się jutro majstra boba budowniczego o to.A ten projekt wnętrza rewelacyjny, możesz dać mi namiary na tego gościa,bo ja zupełnie nie wiem jak to ugryść od środka,a wam zrobił to super.....Będe wdzięczna. bużka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts