Magdalllena 03.11.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Witajcie, jestem nowa na forum. Chciałabym troszeczkę odświerzyć ten wpis. Bardzo mi i mężowi podoba się ten domek Orchidea, jednak jeszcze się zastanawiamy czy go wybrać. Widzę że forumowicze robili w nim małe poprawki, powiedzcie czy te poprawki nanosił wam projektant który adoptował wam projekt czy strona internetowa z której go kupowaliście? ile egzemplarzy dostaliście, i co konkretnie. Boimy się z mężem ponieważ my tez chcemy wprowadzic swoje zmiany w tym projekcie ale nie wiemy czy firma zgadza się na to, i czy wogóle potrzebna jest zgoda firmy aby jakiekolwiek poprawki robic, i ile to mniej wiecej kosztuje. Please pomóżcie:) Moje zmiany w projekcie opisywałam na forum i w dzienniku budowy. Najpierw uzgodniłam je z naszym kierownikiem bud. następnie zadzwoniłam do firmy archdom i ustaliłam, czy będą one wymagać ich zgody, okazało się ze te przeze mnie zaproponowane nie wymagały. Poprawki na projekt naniósł mi kierownik budowy, wliczył nam to w cenę "kierownictwa" oraz załatwiania wszystkich urzędowych papierów także nie wiem ile kosztowały same poprawki. Odnośnie ilości sztuk projektu - dostalismy 4 szt. i na szczęście dokserowalismy jeszcze 2 egz. bo wiecznie krążyły po fachowcach i wciąż ich było mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZANNA6622 19.11.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Witam jestem z woj. lubelskiego i na wiosnę zaczynamy budowę domu . Bardzo podoba mi się wersja domu pani Magdallleny .Prosiła bym o kilka fotek na jakim etapie Pani jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 11.02.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Witam serdecznie Mnie również bardzo przypadł do gustu ten projekt. W zasadzie spełnia moje oczekiwania w 90-ciu kilku procentach. Bardzo mi przypadły do gustu zmiany Magdy. W zasadzie większość wprowadziłbym u siebie Co bym może jeszcze troszkę zmienił, to łazienkę nr 2 przesunął do góry, tak, żeby wejście do kuchni było właśnie pomiędzy nią, a spiżarką. A powiedzcie mi, bo takie wrażenie odnoszę patrząc na projekt, czy nie jest za wąsko w jadalni, bo robi się takie "jelito" począwszy od kuchnia i dalej właśnie do jadalni. Pytam dlatego, bo chciałbym wstawić do jadalni taki prostokątny stół na 10-12 osób i mam obawy, czy krzesła nie będą za blisko ścian? A drugie pytanko to jak widzicie w kuchni postawienie takiego małego stoliczka (na 2-3 os.) najlepiej gdzieś chyba w okolicach wejścia do niej. Da radę? No i czy ktoś z Was ma strop drewniany z widocznymi (nie koniecznie w każdym pomieszczeniu) belkami od stopu. Jestem ciekaw jak to się prezentuje? Pozdrawiam budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subotowicz 01.03.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Mario jeśli chodzi o kuchnię i jadalnię to razem jest to bardzo długie pomieszczenie. ja robiłam sylwestra na 14 osób i bez problemu zmieściły się w jadalni dwa stoły i było luźno przechodzić stolik w części kuchennej też spokojnie się wejdzie i to wcale nie mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalllena 05.03.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Cześć moi drodzy, wracam z powrotem na forum po długiej niebytności ! Niech się odezwie do mnie na priv tajemniczy gość, który odwiedził mnie w sobotę z zamiarem obejrzenia domu - sąsiadka "doniosła" że to ktoś z forum niepocieszony że rzadko tu bywam:) Niestety nie było nas w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalllena 05.03.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) Witam serdecznie Mnie również bardzo przypadł do gustu ten projekt. W zasadzie spełnia moje oczekiwania w 90-ciu kilku procentach. Bardzo mi przypadły do gustu zmiany Magdy. W zasadzie większość wprowadziłbym u siebie Co bym może jeszcze troszkę zmienił, to łazienkę nr 2 przesunął do góry, tak, żeby wejście do kuchni było właśnie pomiędzy nią, a spiżarką. Wydaje mi się ze przesunięcie łazienki w górę może zagrozić przestronności holu i może psuć symetrię. Choć jest to z pewnością bardziej praktyczne rozwiązanie. Trzeba by było pokombinować z przesunięciem ściany łazienki z drzwiami w głąb. A powiedzcie mi, bo takie wrażenie odnoszę patrząc na projekt, czy nie jest za wąsko w jadalni, bo robi się takie "jelito" począwszy od kuchnia i dalej właśnie do jadalni. Pytam dlatego, bo chciałbym wstawić do jadalni taki prostokątny stół na 10-12 osób i mam obawy, czy krzesła nie będą za blisko ścian? A drugie pytanko to jak widzicie w kuchni postawienie takiego małego stoliczka (na 2-3 os.) najlepiej gdzieś chyba w okolicach wejścia do niej. Da radę? W kwestii jadalni - faktycznie przed wykończeniem wydawała się strasznie długa. Po wstawieniu mebli to wrażenie niknie. Stół z krzesłami na 12 os. mieści się bezproblemowo, u nas na 1szej Wigilii było 20 osób i spokojnie weszłoby jeszcze 10 Odnośnie stoliczka dodatkowego na pewno da radę - my na razie co prawda w kuchni mamy prowizorkę tj. gotowy najtańszy zestaw mebli z OBI ale stolik spokojnie wejdzie nawet po zabudowie. Edytowane 12 Marca 2013 przez Magdalllena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszula268 09.07.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Witam, zdecydowaliśmy się budować właśnie ten dom (pod Jasłem, podkarpackie), jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowę. Mam pytanie do Magdallleny. Ile za budowę do stanu surowego otwartego powiedziała firma z którą Pani buduje?? witam. ja jestem w wyborze projektu , ten projekt mnie zainteresował jeśli można prosze o fotki , dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna19851719513391 14.05.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 witam:)W przyszłym roku ruszamy z budowa naszej Orchidei.Czy ktos z Panstwa zmienial strop drewniany na zelbetowy?Ile taka zmiana w projekcie kosztuje?Czy ingeruje to w konstrukcje domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalllena 19.07.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 witam:) W przyszłym roku ruszamy z budowa naszej Orchidei. Czy ktos z Panstwa zmienial strop drewniany na zelbetowy? Ile taka zmiana w projekcie kosztuje?Czy ingeruje to w konstrukcje domu? Cześć Aniu, widziałam info na priv ale ostatnio rzadko zaglądam na forum, dlatego takie opóźnienie w odpowiedzi. My zmienialiśmy strop z drewnianego na żelbetowy, w sumie to mój mąż się uparł ze kiedyś na piętrze będzie spa robił z sauną i jaccuzi i dlatego Jeśli chodzi o zmianę w projekcie, to zrobił ją nasz kierownik budowy w ramach swojego wynagrodzenia (zapłacilismy kierownikowi 5 tys za całą budowę, notabene dzięki niemu ani razu nie byłam w żadnym urzędzie bo załatwiał tez za nas wszystkie papiery- i to w tempie ekspresowym). Strop zrobiliśmy wylewany z "gruchy" przy czym został tak jakoś podzielony wylewaniu (nie znam się na tym ale chodzi chyba o ułożenie zbrojenia) zeby ewentualne schody wypadały na tylnej ścianie w salonie, tak aby ew. zmieścić pod nimi kanapę. Na razie nie oczywiście wszystko jest w dalekich bliżej nieokreślonych "planach" na kiedyś. Zmiana stropu pociągnęła za sobą konieczność wzmocnienia fundamentów (poszerzenie i zbrojenie). Nie pamiętam dokładnie, ale te kilka lat temu koszty wzrosły mniej więcej o jakies 15 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts