Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK ZABEZPIECZYC KOMINEK??

Izabela Wawrzeń

Recommended Posts

WITAM

mój dylemat mam kominek t.z wkład kominkowy wbudowany w sciane czyli bardzo prosta forma bez ramy , problem w tym jak zabezpieczyc ściane nad kominkiem aby zbytnio się nie brudziła poniewaz ściana bedzie biała t.z cegła pomalowana na biało, może zastosować farbe lateksową, generalnie nie stac mnie na jakąś super rame więc narazie musze zastosowac proste rozwiązanie może jakiś impregnat aby zmywac tą sciane kiedy zbytnio się przykopci :roll:

nie chodzi mi o sufit, a o ściane wład jest zamknięty ale wiadomo, ze nie da się uniknąć wydobywania się dymku od czasu do czasu, zawirowania w kominie itp. a przy białej scianie bedzie to bardziej widoczne mam pomysł na rame z drewna i skłaniam się ku temu
Mój błąd. Zasugerowałem się tym białym. Ale to i tak w zasadzie nie zmienia sytuacji drastycznie.

Żadne zawirowanie w kominie nie powinno mieć wpływu na wydobywanie się dymu z wkładu i jego podłączenia.

Jeżeli boisz się tego nalotu który może powstać przy otwieraniu drzwiczek to możesz zrobić złaśnie małą półeczkę coby kierowała ten dym bardziej na pokój.

Ale przy dobrym ciągu i odpowiednim (wolnym) otwieraniu drzwiczek - dym praktycznie nie powinien iść na pokoje

• 2 weeks później...