Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jednostronny czy dwustronny kolor okien?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli zdecydujesz sie na kolor wewnątrz musisz przemyśleć czy będzie Ci pasował do pozostałego wystroju. Często bowiem pojawiają się pytania w stylu: "mam meble w kolorze ..., podłoge w kolorze ..., okna zaś są ... - czy to będzie pasowało?" Jak widać niektórzy przywiązują wagę do tego aby kolor okien zgrywał z pozostałą kolorystyką wnętrza, inni zaś nie.

Jeśli jednak wybierzez kolor jednostronny (rozumiem że białe od wewnątrz), weż pod uwagę że na takich oknach bardziej widać brud i żółkną np. od dymu papierosowego. I nie bój się ciemnych okien od środka (bo może stąd watpliwości? :wink:) Chodzi opinia że takie okna mocno zaciemniają ;) Gościłam u siebie pewną panią, która z obawy przed owym zaciemnieniem zdecydowała się na okna złoty dąb i po obejrzeniu moich okien (dąb bagienny) bardzo żałowała że nie zaryzykowała z ciemnymi :p Najlepiej najpierw zobaczyć u kogoś jak to wygląda.

Witam!

Nie możemy się zdecydować, czy wybrać kolor okien jednostronny od zewnątrz czy dwustronny ...

zwróc sie o porade do tesciowej i zrób odwrotnie jak ona radzi ...

Dobre... dobre. :D

A w temacie okien to ja będe miał na parterze dwutronny orzech a na poddaszu jedostronny - oczywiscie też orzech. na dole meble też będą w kolorze ciemny brąz, czyli cos podobnego do okien ale mysle, że nawet gdybym za x lat zmieniał wytrój wnętrza na inny to i tak by mi to nie przeszkadzało. poza tym co maja powiedziec Ci co maja okna drewniane? Tam, z tego co się orientuje, nie ma opcji jednostronnych - chyba że się myle

Pozdrawiam

niestety nie pamiętam już ile się dopłaca :roll:

najlepiej weź sobie zrób zestawienie stolarki okiennej , skseruj z 10 razy , pozanoś do firm i niech ci wycenią w dwóch opcjach: z jednostronnym i dwustronnym kolorem.... będziesz miał rozeznanie :wink:

niestety nie pamiętam już ile się dopłaca :roll:

najlepiej weź sobie zrób zestawienie stolarki okiennej , skseruj z 10 razy , pozanoś do firm i niech ci wycenią w dwóch opcjach: z jednostronnym i dwustronnym kolorem.... będziesz miał rozeznanie :wink:

Nie no jasne :-) to było pytanie zaczepne hehe, a nuż ktoś coś odpisze.

Proponuje ten sam kolor z obu stron.

Moda na kolory, co chwile się zmienia. Wystarczy kupić meble w neutralnym kolorze - bo nie wymieniamy ich, co 2 lata. Akcent kolorystyczny możemy nadać dodatkami.

I tak od 2.5 roku jak zapadła decyzja o budowie ja już zmieniałam zdanie 5 razy odnośnie kolorystyki.

Ma początku chciałam ciemną podłogę, i białe meble - ale mi szybko przeszło. Później przez chwilę chciałam mieć wszystko w szarościach, ale też mi przeszło, bo wnętrze wydaje się wtedy zimne - i co z tego, że wygląda nowocześnie.

I tak jeszcze kilka zmian.

Teraz nastawiam się na kolory natury. Będzie podłoga drewniana tylko lakierowana satynowym lakierem, na razie białe ściany i meble w kolorze ziemi, a wybrane ściany pomaluje w jakieś paski, kółka i inne geometryczne figury i wzory, dopiero jak już wszystko będzie umeblowane, i wtedy zdecyduje, jaki kolor pasuje i dokupię dodatki.

Mój kolor okien to antracyt (inaczej: grafit lub ciemny szary).

U nas orzech jednostronnie, tylko w kuchni dwustronny kolor (ze niby do mebli bedzie pasowal) i podobnie jak w poscie wyzej zgodze sie, ze to byla jedna z gorszych decyzji. Dzis wybralabym wszystkie okna biale. Na okleinie widac kazde zadrapanie :( wprawdzie dobrze sie trzeba przygladac, żeby dostrzec ale inwestora serce boli ;)