Balto 13.11.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 e: takich technologów teraz bozia po świecie nosi... jakiś klasyk coś o waltorni wspominał. Masz rację - ja bym gruntował, dodatkowa warstwa zabezpieczająca przed działaniem czynników zewnętrznych, poza tym tak naprawdę zupełnie inne parametry powinien mieć "klej" a zupełnie inne "tynk zewnętrzny mineralny" czy dowolny inny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 14.11.2013 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 jareko w 100 procentach sie zgadzam. Mala uwaga - jezeli chcemy zostawic otwarta elewacje na zime gruntujemy, jezeli szukamy oszczednosci - nawet zwyklym gruntem (tylko nie UNI-Grunt Atlasu) a pozniej, jeszcze raz przed ukladaniem tynku juz wlasciwym gruntem pod tynk. jareko : Caparol w swojej technologi DOPUSZCZA (nie mylic z zaleca) nakladanie tynku mineralnego bez gruntu i to chyba jedyny przypadek jaki znam. fighter a czemu uni-gruntem atlasu nie zalecasz gruntowania elewacji?? Można o wytłumaczenie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truman20 21.11.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Witam. Ja mam pytanie odnośnie gruntowania warstwy zbrojonej. Od 12 listopada zbroimy siatką styropian. Najpierw zatopienie siatki a w tym tygodniu od poniedziałku zaciągaliśmy drugi raz klejem w celu wyrównania warstwy zbrojeniowej. W najbliższą sobotę chcielibyśmy zagruntować całość gruntem. Mam jednak wątpliwości, gdyż warstwa kleju nie jest dokładnie wyschnięta. Nawet warstwa kładziona w poniedziałek ze względu na ogromną wilgotność powietrza nie jest sucha (jasnoszara). Jest twarda, ale ma ciemny "mokry" kolor, tylko miejscami gdzie było cieniej kleju już jest sucha jasnoszara. Wątpię, że do soboty wszystko wyschnie do jasnoszarego koloru, dlatego mam pytanie czy taką powierzchnię mogę zagruntować? Czy woda, która jest jeszcze zawarta w tym kleju nie wpłynie negatywnie na warstwę gruntu? Czy muszę czekać aż warstwa kleju całkowicie wyschnie i zwiąże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 21.11.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 z tym gruntowaniem przed zima jest jak z kolkowaniem troche... trzeba, ale niby nie zawsze i do konca nie wiadomo jak jest.Grunt w systemach elewcyjnych ma 4 funkcje:1 zwiekszenie przyczeponosci i nadanie szrostkosci w. zbrojacej co umozliwia sprawniejsze, latwiejsze i dokladniejsze nalozenie pozniejszej wyprawy elewacyjnej2 stanowi bariere dla ew. wykwitow mogacych powstac na zewnetrznej warstwie (z kleju cementowego spod spodu) 3 hydrofobizuje powierzchnie 4 nadaje kolor pod wlasciwa warstwe No i teraz witego w powyzszym zawiera sieodpowiedz dla Ciebie w zasadzie.... UniGrunt atlasu w zasadzie nie robi nic z powyzszych poza hydrofobizacja w jakims tam stopniu. ale ... niesttey tworzy powloke ktora nie wiadomo jak sie zachowa po polozeniu na wiosne na tym wlasciwego gruntu pod system elewacyjny. Jezeli nastapi rozwarstwienie (moze... nie musi) to wlasnie w tym miejsu - efekt: grunt+tynk zlezie ze sciany.. a to slabe by bylo. Dlatego tez nie gruntuje sie takimi gruntami, z 2 zlego - juz lepiej wcale nie zagruntowac i ewentualne spekania i rysy powstale po zimie naprawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 23.11.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Mam ocieplone i zagrunowane ale nie planuję struktury ze względu na kasę. Czy tak może stać parę ładnych lata czy za 2-3 lata odpadnie siatka z klejem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 23.11.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Fighter a czy gruntem z atlasa tylko nie uni-gruntem a cerplastem można zagruntować czy nie?? On też ma takie same właściwości jak uni-grunt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts