Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murowanie z granitu - jaka zaprawa i czym impregnować??

rputek

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Chcę wymurować murek oporowy i jeszcze kilka innych z dużej kostki granitowej. Podpowiedzcie mi czy murować to na typową zaprawę murarską z dodatkiem wapna czy na inną. I czy zaimpregnować spoiny po wyschnięciu jakimś środkiem.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi

• 3 weeks później...

Tu nie trzeba pomysłu tylko wiedzy na ten temat.

http://pl-pl.sopro.com/products/tfp/prace-glazurnicze/fnk/fliesenkleber/9765/file.html

http://pl-pl.sopro.com/products/tfp/prace-glazurnicze/rpm/reinigungsmittel/10893/file.html

Wazne jest zeby klej był wysoko elestyczny no i zaprawa musi byc biała. Polecam te produkty!

Wazne jest zeby klej był wysoko elestyczny no i zaprawa musi byc biała.

Dlaczego biała zaprawa? Granit nie "pije" wiec może być na normlnym cemencie.

Mam murki tarasu murowane na zaprawe cementową nic sie nie dzieje nic sie nie przebarwiło.Nie pamiętam czy był dodawany plastyfikator, bardzo możliwe ze tak. Fug nie imprgnowałem narazie niczym (2 lata stoi)

Murowłem też granit czerwony na zaprawę do klinkieru - chciałem uzyskać czarną fugę również nic sie nie przebarwiło.

Dzięki jajmar - najbardziej chodziło mi o opinie osób, które coś takiego już robiły. Zaprawy Sopro są pewno dobre ale bardzo drogie a ja mam do ułożenia ok 2000 kostek. Jeżeli idzie o impregnację fug to nie planuję. Jak wyjdzie tak będzie stało. Podobno trzeba tylko pamiętać żeby na bieżąco usuwać z kamienia ślady zaprawy.

Co do plastyfikatora to powiem szczerze, że nie wiem jaka jest jego rola w procesach wiązania. Może ktoś wie?

• 4 years później...