Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żle wykonana usługa

Recommended Posts

Dzisiaj przychodzi fachowiec, który robił mi remont domu. Nie jestem zadowolona z ich pracy. Jak to załatwic.

Napiszę Wam dokładnie co jest żle zrobione:

Fundament- niedokładne pokryty masą Marmestick

białe plamy na fundamencie z tej masy

wstawiono tak jakby łaty w miejsce tych białych plam

Ściany - na 3 ścianach pojawiły się ciemne smugi ( pomalowano je farbą w tym samym kolrze, bez naszej wiedzy)

niedokładnie połozono tynk w górnej części gzymsu

Parapery - porysowano (były nowe, zafoliowane, zdjęto za wcześnie folię)

Kostka brukowa wokół domu - plamy niedające się zmyc.

Krzewy wokół domu - 2 złamane (duże egzemplarze)

Kompostownik - zalany farbą( panowie myśleli, że to śmietnik, mimo,że później przyznali, że przecież widac, że tam nie ma śmieci tylko naturalne odpady)

Ganek. - Ocieplając ganek (cienkie ściany) porobili mi dziury na wylot. Oczywiście zakleili i pomalowali tylko te miejsca które podziurawili, mimo, że prosiłam aby pomalowali ganeczek( 2m*2m)Kupiłam farbę.

Garaż - zostawili bałagan w garażu, w którym trzymali swoje ubrania robocze. Połamali złożony tam styropian. Chodzili po nim wszyscy pracownicy.

No i co Wy na to?

Usterki kazałbym usunąć a za zniszczone mienie surowo wręcz z nadwyżką zapłacić chyba, że sami odkupią w ustalonym terminie. Najważniejsze... czy za usługę speców już zapłaconoe czy też jeszcze nie? Jeżeli opcja 2 to masz wygrane potrącisz z wynagrodzenia i PA PA. Jeśli opcja 1 to nerwy na postronki i gra w pokera, może uda się fachowca zmusić do uległości. Pozdr.

... Garaż - zostawili bałagan w garażu, w którym trzymali swoje ubrania robocze. Połamali złożony tam styropian. Chodzili po nim wszyscy pracownicy.

No i co Wy na to?

nadaj temat red. Elżbiecie Jaworowicz - Sprawa dla reportera ...

• 2 weeks później...

czyli wymierzyła sobie Pani sama sprawiedliwośc!

najpierw powinien oszacowac straty rzeczoznawca lub biegły i czy wogóle powstały..ludzie sie napracowali i na odchodne kopa....

praca którą ta firam dla Pani wykonaała jest ich własnoscia, za którą nie dostali pełnego wynagrodzenia...

(oczywiscie nie wiemy na jaką szkodę ,i na jaka kwote,narazili Panstwa fachowcy) ale z tego co pani pisze to nie jest jakis dramat i napewno można było sie uczciwie dogadac....z tego co Pani pisze remontowali dom wiec nie chodzi tu o małą kwotę, uwazam że pieniądze jakie sobie "odliczyliście" z wynagrodzenia fachowców sa poprostu za duże....i takim sposobem macie remont za pół ceny....brawo!i jak sie z tym czujecie??

• 3 weeks później...
najpierw powinien oszacowac straty rzeczoznawca lub biegły i czy wogóle powstały..

Taaaak ? A jakież to prawo to nakazuje ?

Uważajcie, nie dajcie się wpuścić w powoływanie jakiegoś tam rzeczoznawcy itd. ! To tylko jest na korzyść partaczy, bo opóźnia sprawę. A w razie sporu sądowego sąd i tak powołuje swojego biegłego, nie biorąc pod uwagę opinii takich rzeczoznawców, wynajmowanych przecież za pieniądze jednej ze stron.

najpierw powinien oszacowac straty rzeczoznawca lub biegły i czy wogóle powstały..

Taaaak ? A jakież to prawo to nakazuje ?

Uważajcie, nie dajcie się wpuścić w powoływanie jakiegoś tam rzeczoznawcy itd. ! To tylko jest na korzyść partaczy, bo opóźnia sprawę. A w razie sporu sądowego sąd i tak powołuje swojego biegłego, nie biorąc pod uwagę opinii takich rzeczoznawców, wynajmowanych przecież za pieniądze jednej ze stron.

[quote

prawo polskie , poczytaj kodeks cywilny , prawo budowlane, a poza tym to chyba zwykła ludzka przyzwoitosc nakazuje najpierw okreslic szkody ,czy straty, zniszczenia, czy też zaniedbania.

Ale jak już pisalam Panie Tomku ja Pana lubię , szkoda Pana ale nie ze względu straty ktore Pan / jak Pan twierdzi.../ poniosł w swojej sprawie, pozdrawiam..

Nie przesadzajcie. Inwestorka tylko pyta jak z nim rozmawiać (w moim domyśle na co się uprzeć), a te 50% jak na razie zapłaciła i z kontekstu wypowiedzi nawet cień sugestii nie wskazuje, że nie chce reszty zapłacić.

Ja sugeruję spokojnie porozmawiać przedstawiając swoje argumenty (straty). Kompostownik bym pominął.

Jeśli chodzi o fundament - ktoś musi określić, czy poza estetyką strona techniczna również ucierpiała. jeśli nie to bym odpuścił.

Smugi na ścianie - nie rozumiem tego o malowaniu. Zamówiliście, czy nie? Jeśli płaciliście za malowanie i są smugi to niech poprawiają. Trzeba pamiętać, że wina może być po stronie ściany.

Co do tynku to trudno coś powiedzieć bo niedokładnie położony może znaczyć różne rzeczy.

Parapety powinni wymienić.

Kostka brukowa - zależy jak mocno i trwale.

Za krzewy powinni zapłacić.

Ganek - jak domalowania widać to niech pomalują cały i już.

Zakładam, że to co opisujesz to jest cała prawda. Nie mnie oceniać co im powiedziałaś, a co oni usłyszeli.

Dodam, że to tylko moja opinia.

• 3 weeks później...
Moim zdaniem nieuczciwi fachowcy powinni być karani. Moja historia: wynajmowałam mieszkanie przez 3 lata na studiach i ściany się pobrudzily, normalka, więc zatrudniłam ekipę, żeby je pomalowali. I co? Zostały smugi, na tyle widoczne, że właściciel sam wynajął fachowców i kazał mi pokryć koszt. I rozstaliśmy się w niezgodzie, a przecież miałam dobre intencje. A tej mojej ekipie to nawet kawę parzyłam i kanapki robiłam i takie świństwo mnie spotkało. Może trzeba zrobić wielką listę złych fachowców, żeby nikt inny się nie nadział?[/i]