Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZ na dwa domy na jednej działce

milek1719500956

Recommended Posts

Mam ofertę kupna działki 3000 m2, która jest na obszarze nie objętym planem. Właściciel otrzymał wz na dwa domy w celu podzielenia tej działki na dwie mniejsze. Nie wiem jednak, jak to wygląda w praktyce - kiedy się dzieli, kiedy występuje o pozwolenie na budowę i czy mogę wystąpić o pozw na bud tylko dla jednego domu?

Będę wdzięczna za objaśnienie procedury.

Czy rozwiązaniem w takiej sytuacji, w celu zabezpieczenia się, byłoby spisanie umowy przedwstępnej po podziale (kiedy znane będą już nowe numery działek), w której zawarte byłyby warunki, że do transakcji dojdzie po otrzymaniu właściwych wz dla konkretnej, nowopowstałej po podziale działki (obojętne, czy nowych, czyprzepisanych)? Jak wygląda procedura w takich przypadkach?

Skoro jest to działka 3000 m to jest to pewnie ziemia rolna. Nie można podzielić jej w chwili obecnej, bo na mniejszym kawałku ziemi rolnej nie można wybudować domu. Ja bym radziła kupić całą działkę 3 tys.m, wybudować dom, zrobić podział i sprzedać tą drugą część. Sama zbudowałam bliźniak na działce rolnej i podział będę robić dopiero za chwilę jak się uporam z zagospodarowaniem terenu.

Tak, była to działka rolno-budowlana, ale teraz teoretycznie nie jest już rolna (po ustawie), bo znajduje się w granicach miasta - choć nie wiem jakie ma to praktyczne znaczenie. Na całe 3000 mnie nie stać, a właścicielowi też pewnie będzie łatwiej sprzedać dwie mniejsze, niż całą. Dlatego te wz na dwa domy. Wiem, że ludzie tak robią i to często. Nie wiem tylko jak to po kolei wygląda w praktyce i co trzeba zrobić, żeby się zabezpieczyć.

U nas tak było. Kupiliśmy wiekszą działkę na spółkę ze znajomymi. WZ załatwialiśmy na dwa domy. Potem pozwolenie na budowę również na dwa domy, z tym, że działka była prowizorycznie podzielona na część A i B (i w akcie notarialnym zakupu i na planie zagospodarowania działki).

Działkę podzieliliśmy oficjalnie dopiero wtedy, gdy jeden z domów był w stanie surowym (drugiego jeszcze wcale wtedy nie było).

Sprawdźcie w gminie w jakim momencie możecie dokonać podziału. U nas był wymóg wybudowania chociaż jednego domu.

No właśnie, tak się zastanawiam co kiedy powinno się robić w takich sytuacjach. Tutaj właściciel mieszka na pozostałej części działki, wydziela tylko część do sprzedaży. A ja raczej będę kupować sama, bez spółki z kimś. Ale tak sobie kombinuję, że skoro właściciel ma wz na dwa domy, to może też wystąpic o pozw. na budowę (oczywiście pod dom jaki interesuje kupca), tylko czy to wystarczy do podziału... No i można spisać jakąś umowę dla zabezpieczenia, tak jak pisałam wcześniej 8)

ustawa o gospodarce nieruchomościami (jak dobrze pamiętam) dopuszcza podział działki decyzją wz, to taki ewenement. Niektóre gminy nie robią problemu z wydaniem takiej decyzji wz na budowę x budynków z jednoczesnym podziałem na x działek pod tą zabudowę. Może właściciel taką właśnie decyzję ma. Jak starostwo to traktuje ja nie wiem, ale chyba nie powinno być problemu z PnB po podziale, może warto sprawdzić w starostwie

Art. 94. 1. W przypadku braku planu miejscowego - jeżeli nieruchomość jest położona na obszarze nieobjętym obowiązkiem sporządzenia tego planu - podziału nieruchomości można dokonać, jeżeli:

2) jest zgodny z warunkami określonymi w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.

W takim przypadku WZ spełnia rolę MPZP dla danej działki. Czyli wpierw WZ dla danej działki, następnie wniosek o podział z załączonymi WZ. Po podziale nowe WZ dla nowych działek.

W myśl wspomnianej ustawy i innych, wydanie WZ jest równoznaczne ze zmianą przeznaczenia gruntów rolnych, na „przeznaczone pod zabudowę”.

Zgadzam się całkowicie z sSiwym12 tylko może w warunkach jest tez dokładnie podane jak ma wyglądać podział. Aktualnie robię taka sprawę ,klient dostał warunki na budowę dwóch domów i jednocześnie dane do podziału, więc po podziale nowy klient nie będzie musiał wystąpić o nowe warunki, no chyba że projekt domu nie będzie spełniał wymagań.

Witam.

Podłączę się do pytania. Jestem w temacie zielony.

Mam działkę 3000 m2. działka nie jest podzielona.

Chciałbym otrzymać WZ na dwa domu na tej nie podzielonej jeszcze działce.

Czy otrzymam WZ nie mając jeszcze projektu domu i jego wymarów??

Witam.

Podłączę się do pytania. Jestem w temacie zielony.

Mam działkę 3000 m2. działka nie jest podzielona.

Chciałbym otrzymać WZ na dwa domu na tej nie podzielonej jeszcze działce.

Czy otrzymam WZ nie mając jeszcze projektu domu i jego wymarów??

Wydaje mi się, ze tak, bo w warunkach właśnie będzie zawarte, jaki dom, w jakich odległościach, z jakim dachem itp. Zadzwoń do urzędu - powinni wszystko wyjaśnić.

• 1 year później...
witam, nie zgodzę się z nastką79. ja miałem taki przypadek. chciałem kupić pół działki czyli 1500m2z działki rolnej 3000m2. jeśli nie ma planu zagospodarowania należy wystąpić o WZ na budowę dwóch domów na tej dużej działce. po otrzymaniu WZ należy udać sie do geodety aby podzielić działkę i nadac już dwóm działkom nowe numery. po podziale i nowych numerach są dwie odrębne działki ale WZ moga być wykorzystane tylko do jednej działki. druga osoba która kupi działkę musi na nowo występować o WZ. mam nadzieję że pomogłem