milek1719500956 23.04.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Mam ofertę kupna działki 3000 m2, która jest na obszarze nie objętym planem. Właściciel otrzymał wz na dwa domy w celu podzielenia tej działki na dwie mniejsze. Nie wiem jednak, jak to wygląda w praktyce - kiedy się dzieli, kiedy występuje o pozwolenie na budowę i czy mogę wystąpić o pozw na bud tylko dla jednego domu? Będę wdzięczna za objaśnienie procedury.Czy rozwiązaniem w takiej sytuacji, w celu zabezpieczenia się, byłoby spisanie umowy przedwstępnej po podziale (kiedy znane będą już nowe numery działek), w której zawarte byłyby warunki, że do transakcji dojdzie po otrzymaniu właściwych wz dla konkretnej, nowopowstałej po podziale działki (obojętne, czy nowych, czyprzepisanych)? Jak wygląda procedura w takich przypadkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 24.04.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Skoro jest to działka 3000 m to jest to pewnie ziemia rolna. Nie można podzielić jej w chwili obecnej, bo na mniejszym kawałku ziemi rolnej nie można wybudować domu. Ja bym radziła kupić całą działkę 3 tys.m, wybudować dom, zrobić podział i sprzedać tą drugą część. Sama zbudowałam bliźniak na działce rolnej i podział będę robić dopiero za chwilę jak się uporam z zagospodarowaniem terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 24.04.2009 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Tak, była to działka rolno-budowlana, ale teraz teoretycznie nie jest już rolna (po ustawie), bo znajduje się w granicach miasta - choć nie wiem jakie ma to praktyczne znaczenie. Na całe 3000 mnie nie stać, a właścicielowi też pewnie będzie łatwiej sprzedać dwie mniejsze, niż całą. Dlatego te wz na dwa domy. Wiem, że ludzie tak robią i to często. Nie wiem tylko jak to po kolei wygląda w praktyce i co trzeba zrobić, żeby się zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 24.04.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 U nas tak było. Kupiliśmy wiekszą działkę na spółkę ze znajomymi. WZ załatwialiśmy na dwa domy. Potem pozwolenie na budowę również na dwa domy, z tym, że działka była prowizorycznie podzielona na część A i B (i w akcie notarialnym zakupu i na planie zagospodarowania działki).Działkę podzieliliśmy oficjalnie dopiero wtedy, gdy jeden z domów był w stanie surowym (drugiego jeszcze wcale wtedy nie było).Sprawdźcie w gminie w jakim momencie możecie dokonać podziału. U nas był wymóg wybudowania chociaż jednego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 24.04.2009 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 No właśnie, tak się zastanawiam co kiedy powinno się robić w takich sytuacjach. Tutaj właściciel mieszka na pozostałej części działki, wydziela tylko część do sprzedaży. A ja raczej będę kupować sama, bez spółki z kimś. Ale tak sobie kombinuję, że skoro właściciel ma wz na dwa domy, to może też wystąpic o pozw. na budowę (oczywiście pod dom jaki interesuje kupca), tylko czy to wystarczy do podziału... No i można spisać jakąś umowę dla zabezpieczenia, tak jak pisałam wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 24.04.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 ustawa o gospodarce nieruchomościami (jak dobrze pamiętam) dopuszcza podział działki decyzją wz, to taki ewenement. Niektóre gminy nie robią problemu z wydaniem takiej decyzji wz na budowę x budynków z jednoczesnym podziałem na x działek pod tą zabudowę. Może właściciel taką właśnie decyzję ma. Jak starostwo to traktuje ja nie wiem, ale chyba nie powinno być problemu z PnB po podziale, może warto sprawdzić w starostwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.04.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Art. 94. 1. W przypadku braku planu miejscowego - jeżeli nieruchomość jest położona na obszarze nieobjętym obowiązkiem sporządzenia tego planu - podziału nieruchomości można dokonać, jeżeli: 2) jest zgodny z warunkami określonymi w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. W takim przypadku WZ spełnia rolę MPZP dla danej działki. Czyli wpierw WZ dla danej działki, następnie wniosek o podział z załączonymi WZ. Po podziale nowe WZ dla nowych działek. W myśl wspomnianej ustawy i innych, wydanie WZ jest równoznaczne ze zmianą przeznaczenia gruntów rolnych, na „przeznaczone pod zabudowę”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 24.04.2009 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 No, to trochę mnie uspokoiliście Bo już się zastanawiałam, czy w ogóle zawracać sobie tą działką głowę i czy warto rozmawiać z właścicielem o konkretach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 28.04.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Zgadzam się całkowicie z sSiwym12 tylko może w warunkach jest tez dokładnie podane jak ma wyglądać podział. Aktualnie robię taka sprawę ,klient dostał warunki na budowę dwóch domów i jednocześnie dane do podziału, więc po podziale nowy klient nie będzie musiał wystąpić o nowe warunki, no chyba że projekt domu nie będzie spełniał wymagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 28.04.2009 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 To się cieszę, że przynajmniej o tą kwestię nie muszę się zamartwiać. Teraz będę przekonywać mojego połówka, że chcemy rozmawiać z właścicielami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilB 29.04.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Witam. Podłączę się do pytania. Jestem w temacie zielony. Mam działkę 3000 m2. działka nie jest podzielona.Chciałbym otrzymać WZ na dwa domu na tej nie podzielonej jeszcze działce.Czy otrzymam WZ nie mając jeszcze projektu domu i jego wymarów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 29.04.2009 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Witam. Podłączę się do pytania. Jestem w temacie zielony. Mam działkę 3000 m2. działka nie jest podzielona. Chciałbym otrzymać WZ na dwa domu na tej nie podzielonej jeszcze działce. Czy otrzymam WZ nie mając jeszcze projektu domu i jego wymarów?? Wydaje mi się, ze tak, bo w warunkach właśnie będzie zawarte, jaki dom, w jakich odległościach, z jakim dachem itp. Zadzwoń do urzędu - powinni wszystko wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal16v 08.11.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 witam, nie zgodzę się z nastką79. ja miałem taki przypadek. chciałem kupić pół działki czyli 1500m2z działki rolnej 3000m2. jeśli nie ma planu zagospodarowania należy wystąpić o WZ na budowę dwóch domów na tej dużej działce. po otrzymaniu WZ należy udać sie do geodety aby podzielić działkę i nadac już dwóm działkom nowe numery. po podziale i nowych numerach są dwie odrębne działki ale WZ moga być wykorzystane tylko do jednej działki. druga osoba która kupi działkę musi na nowo występować o WZ. mam nadzieję że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts