akarolak 24.04.2009 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Zainteresował mnie projekt domu "Na miarę 2" z pracowni Domy z Wizją http://www.domyzwizja.pl/ ELEWACJE:http://x.screeny.pl/ga2305/2562d763158333df13931010/screenhunter_03_apr_24_06_55.jpg RZUTY: http://x.screeny.pl/ga2305/2562d763158333df13931020/screenhunter_04_apr_24_06_55.jpg Z wstępnej analizy chciałbym wprowadzić na pewno takie zmiany:a. Zamianie garażu na dodatkowe pomieszczenie/gabinetb. Powiększenie okien połaciowychc. Zmiana sypialni z łazienką na dole na pomieszczenie fitnes z sauną z wyjściem do ogrodud. Zmianie wykończenia dachu na łupek/wiór osikowye. Zmianie wykończenia elewacji na deskę elewacyjną np. http://www.dlh-poland.com/sitecore/content/Poland/Oferta/Elewacje.aspxf. Uzupełnienie projektu o projekty instalacji takich jak: wentylacja mechaniczna wraz z rekuperacją, kominek z płaszczem wodnym, kolektory słoneczne, projekt kanalizacji odzyskiwania deszczowej Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, podpowiedzi, uwagi, reflekcje na temat ww projektu WIZUALIZACJE DOMU FRONT/OGRÓD WYGLADAJA TAK: http://x.screeny.pl/ga4754/9952fff53780669f13931220/screenhunter_06_apr_24_07_17.jpg http://x.screeny.pl/ga4754/9952fff53780669f13931210/screenhunter_05_apr_24_07_17.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 24.04.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 http://forum.muratordom.pl/post3127625.htm?highlight=#3127625 Niewiele tego, ale można poczytać. Twoje zmiany nie zrobią z tego projektu cacuszka, którego szukasz. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akarolak 25.04.2009 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 w sumie to i tak jest niezły projekt, szkoda tylko że nie parterowy.Co do ww zmian myślałem jeszcze nad otwarciem powierzchni nad salonem kosztem czesci sypialni na górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 25.04.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Zbuduj Orzecha 2 LG, salon masz wysoki na ponad 4 m. (jak podniesiesz dach do 30 st. to i 5,4 m. ) Zamień garaż na pokój, dorób wyjście z łazienki lub pralni (w projekcie kotłowni) na zewnątrz (a w pomieszczeniu sauna, tak jak chcesz). Będziesz miał dom parterowy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akarolak 26.04.2009 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 No całkiem, całkiem, trochę tyko słabe i małe wizualizacje trzeba sobie większość wyobrazić i mógłby być nieco większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 26.04.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 No całkiem, całkiem, trochę tyko słabe i małe wizualizacje trzeba sobie większość wyobrazić i mógłby być nieco większy Co do wizualizacji..... Nie rozumiem, to jest forum, ludzie wymieniają poglądy, informacje, opinie, tworzą dzienniki budowy, umieszczają zdjęcia, ODWIEDZAJĄ SIĘ itp., itd.,... Daleko nie masz, lepszej wizualizacji niż dom w naturalu nie znajdziesz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akarolak 26.04.2009 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 a owszem owszem, mówię tylko że na razie z tych wizualizacji kte widziałem cięzo się zorientwać lecz jeśli ktoś buduje, widział, wie w realu i może udostępnić, podzielić się wrażeniami (co własnie na formum sprawdzam) to z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 27.04.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam, Także zastanawiam się nad tym projektem już od jakiegoś czasu. Szukam projektu z garażem dwustanowiskowym, z wejściem od południa lub zachodu, w kształcie litery T i w miarę prostego. I okazuje się że wcale nie jest łatwo taki znaleźć . Moje obawy co do tego projektu i realizacji, to m.in.: sypialnie pod skosami (niby duże, ale czy będą ustawne), okna tylko połaciowe - czy wygodne (nie brałam wcześniej pod uwagę dachów czterospadowych), brak pomieszczenia typu pralnia, koszty (dość duży, rozległy dom, kosztorys nie jest jeszcze dostępny). Chętnie poznam jeszcze inne opinie na ten temat. Wizualizacja jest naprawdę fajna (w końcu coś bardziej nowoczesnego bo zmęczyły mnie już czerwone dachówki, szprosy w oknach itp), ale nie chcę, aby zdominowała nas podczas podejmowania decyzji. Także rozważam wentylację mechaniczną, instalację solarną oraz kominek z płaszczem wodnym. No i jakieś miejsca na saunę Jest to projekt nowy, więc nie można zobaczyć na żywo realizacji. Podobne w założeniach projekty to: http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=56&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=solidny&symbol=&x=0&y=0&nr=0 oraz http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-275,294,61,opis.html Pozdrawiam Ka*sia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akarolak 28.04.2009 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Równiez nie rozważałem wcześniej dachów 4-spadowych, zastanawiam się jak wyglądąłby ten dom gdyby dach kopertowy zamienić na 2-spadowy- pewnie całkowicie inaczej ale można by wówczas w salonie zrobić okno na ścianie gdzie na wizualizacji wisi telewizor przedłużone na piętro az po sam sufit z jednoczesną rezygnacją z częsci sypialni i otwarciem przestrzeni nad tym salonem na stropodach, zamiast sypialni ponad 20 m pozostałaby jakaś połowa na rozległą antresolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 06.07.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Witam, Czy ktoś zdecydował się może na ten projekt?Chętnie poznam opinie na jego temat. PozdrawiamKa*sia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelKa 15.07.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Hej, my się już prawie zdecydowaliśmy. Jeszcze czekamy na warunki zabudowy ale jak tylko je dostajemy prawdopodobnie kupimy ten projekt z kilkoma zmianami. Chętnie wymienię się spostrzeżeniami na temat planowanych rozwiązań i zmian. Pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttwardy 30.07.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Hej, ja również jestem zdecydowany na ten projekt. ( w wersji z dwoma garażami). To co chciałbym zmienić (oczywiście jeśli będzie to możliwe technicznie oraz formalnie). 1. Większe okna na poddaszu - zaczynające się na wysokości 1 metra od podłogi - wymaga powiekszenia powierzchni poddasza do muru (a nie jak w projekcja sciana odsunieta okolo 50cm okno zaczyna się na wysokości około 1.5 m). 2. Częściowe podpiwniczenie - piwnica pod pomieszczeniem gospodarczym - komunikacją oraz pod częścia jadalnii. Wejście do piwnicy pod schodami ze schowka. Wejście z pomieszczenia gospodarczego do schowka (w pomieszczeniu gospodarczym bedzie najprawdopodobniej konieczne kilka stopni w dół w celu wyrównania poziomów. Aby schody do piwnicy zmieścily się pod schodami na poddasze musiałby zaczynać się poniżej poziomy schowka - 1-3 stopnii ponizej. W tym układzie showek przestałby pelnić funkcję schowka stająć się drugim wejściem do domu - cześciej wejściem do piwnicy z zewnątrz. 3. Przsesuniącie pieca z pom gospodarczego do piwnicy - pionowo w dół. Co sądzicie o tych zmianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 25.09.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Hej, Projekt już zakupiony, także z dwustanowiskowym garażem.Plany adaptacyjne to:* poszerzenie schodów* wydzielenie pralni na piętrze* powiększenie łazienki na piętrze oraz połączenie toalety oraz łazienki na parterze* małe zmiany wielkości okien na parterze i lokalizacji okien połaciowych Co do okien na poddaszu to w projekcie dolna rama zaczyna się na wysokości ok 140 cm PozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelKa 25.09.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Ka*sia - fajnie, my czekamy już ponad rok i dwa miesiące na warunki zabudowy ale powoli zaczynam widzieć światełko w tunelu. Co do zmian to planujemy zrobić garderobę na tylnej ścianie w sypialni, lekko oddzielić kuchnię ścianką działową i parę innych zmian. Ttwardy - też myśleliśmy o częściowym podpiwniczeniu (od schodów aż po garaż) ale zrezygnowaliśmy z tego pomysłu, obawiam się że koszt budowy dość mocno podskoczy, a dom i bez piwnicy jest na tyle wielki że całkowicie pokrywa nasze potrzeby. Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję że forum ludzi budujących ten piękny domek ruszy teraz z kopyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja-goda1 28.09.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Witam My z mężem również zdecydowaliśmy sie na zakup projektu domu Na Miarę, ale w wersji 3:) Po przemiłych kontaktach z biurem projektowym dowiedzieliśmy sie o tej wersji i o tym, ze termin jej ukazania na stronie już bliski. Na miarę trzy to dom z garażem dwustanowiskowym, dodatkowym pokojem na dole, oraz pustką nad salonem i pralnią na poddaszu kosztem jednego z pokoi. Ponieważ bardzo zależało nam na przestrzeni jaką daje antresola i salon po sam dach z niecierpliwościa czekamy na premiere na stronie Domów z wizją My podobnie jak Ttwardy myślimy o częściowym podpiwniczeniu, żeby kotłownia wylądowała w podziemiach, a na jej miejscu urządzimy garderobę, ( jak w stylowym 2). Okna zostaną takie jakie są, bo wydaje mi sie, że wysokość jaką podaje Kasia - 1,40 jest wystarczająca, nawet jak na pokoje dziecięce:) Kasiu, a skąd pomysł o poszerzeniu schodów?? Pozdrawiam wszystkich serdecznie i czekam na pierwsze wrażenia z budowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 29.09.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam, Schody w projekcie mają 95 cm szerokości. Są żelbetowe, więc tworzą trochę zamknietą klatkę schodową. Dla wygody poszerzyliśmy je o kilka cm. Zamienimy też cześć wypoczynkowa z jadalnią, aby kanapa nie stała przy kuchni. Osłoniecie kuchni ścianką odebrałoby nam trochę południowego słońca Garderoba na tylnej ścianie sypialni? Nie pomyślałam o tym. Dzięki temu można by zabudować lub wkomponować jakoś słupy w sypialniach (dla osób, które nie miały jeszcze projektu w rękach - słupy są na środku pokojów, w miejscach ... hmm jak to nazwać... gdzie schodzą się połacie dachu? mam nadzieję, że nie pomyliłam pojęć) . Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanah78 02.10.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Witam!!My również zatrzymaliśmy się na tym projekcie trochę dłużej!!!Oglądamy ten domek z każdej strony (oczywiście na tyle tylko ile pozwala stronka "domy z wizją".Jeśli ma powstać "na miarę 3" to czekamy z niecierpliwością (jest jakaś data zamieszczenie tego projektu na stronie) na nowy projekt!!! Pozdrawaimy już budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttwardy 04.10.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 pytanie do Ja-goda1:gdzie zamierzacie wstawić schody do piwnicy? pytanie do Ka*sia:czy poszerzenie schodów nastąpi kosztem pomieszczenia gospodarczego, czy kibelka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja-goda1 09.10.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Witam ponownie:) Ttwardy - schody do piwnicy chcemy umieścić w pierwotnej kotłowni (mała garderoba+schody), albo z części garażu. Dopiero jak kupimy plan porozmawiamy z architektem, który mam nadzieję wymyśli jakieś sensowne i wygodne rozwiązanie. Na miarę 3 ma kotłownię mniejszą od tej w Na miarę 2 - dlatego boję sie ze może mi nie starczyć miejsca na garderobę, bo schody zabiorą wszystko. Przemili Panowie pracujący w Domach z Wizją udostępnili mi rzuty domu << Na miarę 3" więc byłam zaszczycona pokazem przedpremierowym. Hannah - Na miare 3 miał sie pojawić już tydzień temu, wiec myślę że na dniach sie pojawi:) Obiecano wtedy trzy nowe domy - dwa znich - Doskonały 2EN i Z charakterem 4 już się pojawiły, więc teraz tylko czekać na nową wersję domu Na miarę Mam do Was pytanie o elewację, dach - czy chcecie podtrzymać i dokładnie odwzorować projekt - kolorystykę, materiały?? Czy myślicie o roletach zewnętrznych?? Czy w sypialni raczej takie zewnętrzne żaluzje?? Czy nie przerażają Was same okna dachowe na poddaszu - chodzi mi o głośność w czasie deszczu i brudzenie sie, a także doświetlenie pomieszczeń. Dla zainteresowanych - mam wycenę okien na parterze od Jezierskiego i dachowych od Fakro - puki co bez negocjacji - po prostu chciałam sprawdzic, bo wycena w kosztorysie na stronie jest pomylona. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu, Jagoda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelKa 09.10.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Co do wyceny okien to jestem bardzo ciekaw więc jak możesz to podeślij proszę. Ciekaw jestem na ile kosztorys jest realny. Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts