Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt NA MIARĘ 2 pracownia DOMY Z WIZJĄ

Recommended Posts

Witam

Panie Macieju ,

proszę nie przesyłać na osobiste maile(chyba ,że do wszystkich)

Ja też jestem poważnie zainteresowana i czekam z niecierpliwością na zdjęcia!!!!!

Czekam na warunki zabudowy i dopiero wtedy kupuję projekt(boje sie ryzykować,gdyż powierzchnia zaudowy przekracz 10 metrów i nie wiem czy zw gminie będą przychylni :).W kazdym razie ,korzystajac z Pana porad nasz projekt bedzie dosyć podobny jeśli chodzi o adaptację(garderoba na dole w sypialni,wydłużona łazienka itp)

pozdrawiam wszystkich sympatyków "na miarę.." i czekam z niecierpliwością na fotki :)

• Odpowiedzi 349
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich,

popieram kwestię wklejania zdjęć na forum:)

Co do powierzchni zabudowy, my mieliśmy/mamy podobny problem. Dom był za "szeroki" w stosunku do naszej działki i zmniejszyliśmy go o 45cm kosztem (niestety) kuchni i salonu...cóż coś za coś! Domy z Wizja nie miały żadnych obiekcji.

Pozdrawiamy

MiM

Hej,

Ja też należę do osób zauroczonych projektem (tu wielka zasługa wizualizacji). Ze względu na warunki wytyczone przez urzędników mogliśmy rozważać jedynie projekt Domu na Miarę 1 (powierzchnia zabudowy <200 m2).

Po dokładnej analizie projektu (głównie pod kątem funkcjonalności) niestety zrezygnowałam z jego zakupu (dom ma stanąć na peryferiach miasta na działce 1000 m2).

1) bardzo mała sień - - w projekcie jest w zasadzie miejsce na oficjalny wieszak (szafę) - potrzebuję miejsca żeby swobodnie zrzucić buty i kurtkę (i je gdzieś powiesić); boję się też, ze druga osoba będzie musiała czekać pod daszkiem aż się rozpłaszczę (będzie ciężko to zrobić 2 osobom na powierzchni 4,2m2 - szafa)

2) dostęp do kuchni wyłącznie przez salon - tak jak poprzednicy planowałam się przebić bezpośrednio, ale w takim wypadku praktycznie tracę spiżarnię (choć mogę zyskać upragniony hol i szafę z pkt 1.)

3) mało pomieszczeń gospodarczych dla prowadzącej dom - (realnie jeszcze mniej bo realizuję pkt.2) - niby można się posiłkować szafkami cargo (w tym wypadku pewnie trzeba by było zamknąć częściowo kuchnię co jeszcze dla mnie jest ok); schowek pod schodami chciałabym zachować na narzędzia ogrodnicze)

4) malutka łazienka na poddaszu - o posiadaniu pokoju kąpielowego, a przynajmniej oddzielnego natrysku i wanny raczej trzeba zapomnieć ze względu na ściany nośne

5) usytuowanie kominka - zawsze chciałam się w niego wpatrywać siedząc na kanapie, a nie przy stole :(

Może powiecie, że to kobiece fanaberie, ale ... chciałabym mieszkać w domu, który lubię bez zastrzeżeń.

PS. i jakoś mi się jeszcze smutno zrobiło, gdy zauważyłam, że na wizualizacji kąt nachylenia dachu jest mniejszy niż w deklaracjach (38 st). Rzeczywisty odbierze nieco dynamizm całej bryle.

Pozdrawiam i szukam dalej (choć kto wie, może jednak wrócę do tego projektu)

Witaj,

trafnie oceniasz cały ten projekt myślę jednak, że nie ma co się przejmować wielkością poszczególnych pomieszczeń. Musze ci powiedzieć, że jak stawialiśmy fundamenty to byliśmy również strasznie rozczarowani wielkością domu. Teraz im dłużej analizujemy, przebywamy w nim, planujemy poszczególne rzeczy to jest on jednak w sam raz. Sień rzeczywiście nie powala swoją wielkością, ale możesz ją zwiększyć o co najmniej 70 cm kosztem oczywiście spiżarki a to już uwierz mi LUX.

Co do kominka to możesz wpatrywać się lekko ukosem ;) i też LUX.

Działka 1000 m2 to wcale nie taka mała, my mamy 3400 ale pod sam dom wydzieliliśmy 966 m2 reszta na inne realizacje. Działką się nie przejmuj. Decyzja należy do ciebie, ale wiedz, że nie jest to tania realizacja.

Pozdrawiam

Maciej

Hej,

Ja też należę do osób zauroczonych projektem (tu wielka zasługa wizualizacji). Ze względu na warunki wytyczone przez urzędników mogliśmy rozważać jedynie projekt Domu na Miarę 1 (powierzchnia zabudowy <200 m2).

Po dokładnej analizie projektu (głównie pod kątem funkcjonalności) niestety zrezygnowałam z jego zakupu (dom ma stanąć na peryferiach miasta na działce 1000 m2).

1) bardzo mała sień - - w projekcie jest w zasadzie miejsce na oficjalny wieszak (szafę) - potrzebuję miejsca żeby swobodnie zrzucić buty i kurtkę (i je gdzieś powiesić); boję się też, ze druga osoba będzie musiała czekać pod daszkiem aż się rozpłaszczę (będzie ciężko to zrobić 2 osobom na powierzchni 4,2m2 - szafa)

2) dostęp do kuchni wyłącznie przez salon - tak jak poprzednicy planowałam się przebić bezpośrednio, ale w takim wypadku praktycznie tracę spiżarnię (choć mogę zyskać upragniony hol i szafę z pkt 1.)

3) mało pomieszczeń gospodarczych dla prowadzącej dom - (realnie jeszcze mniej bo realizuję pkt.2) - niby można się posiłkować szafkami cargo (w tym wypadku pewnie trzeba by było zamknąć częściowo kuchnię co jeszcze dla mnie jest ok); schowek pod schodami chciałabym zachować na narzędzia ogrodnicze)

4) malutka łazienka na poddaszu - o posiadaniu pokoju kąpielowego, a przynajmniej oddzielnego natrysku i wanny raczej trzeba zapomnieć ze względu na ściany nośne

5) usytuowanie kominka - zawsze chciałam się w niego wpatrywać siedząc na kanapie, a nie przy stole :(

Może powiecie, że to kobiece fanaberie, ale ... chciałabym mieszkać w domu, który lubię bez zastrzeżeń.

PS. i jakoś mi się jeszcze smutno zrobiło, gdy zauważyłam, że na wizualizacji kąt nachylenia dachu jest mniejszy niż w deklaracjach (38 st). Rzeczywisty odbierze nieco dynamizm całej bryle.

Pani Kasiu,

co do okien to jeszcze nie ustaliliśmy wysokości. Myślę, że ok. 15.04. 2010 napiszę jak zrobiliśmy. Rzeczywiście też zastanawialiśmy się nad wielkością 78x160 ale jednak wybraliśmy 78x140 z lepszym nawietrznikiem V40 czyli zamiast FTS kupiliśmy FTP wszystko od Fakro. Koszt okien połaciowych to 20500zł czyli nie tak mało, a dorzucenie kolejnych 2500zł było dla nas bezsensu.

Pozdrawiam

Maciej

Witam,

Panie Macieju, czy mogłabym również poprosić o dodatkowe zdjęcia? Czy mógłby Pan zrobić zdjęcia jednej z sypialni na górze (np nad pokojem dziennym) z osobą średniego wzrostu w tle? Nie planowaliśmy wcześniej podnosić ścianki kolankowej (baliśmy się czy bryłą domu nie straci na tym), tymbardziej, że pokoje są dość duże. Takie zdjęcie pomogłoby zobrazować jak to w rzeczywistości wygląda. Czy zamontował już Pan okna dachowe? Jeśli tak to na jakiej wysokości? Myślimy nad zakupem trochę większych (160 zamiast 140) i umieścić je od ok 100-110 cm od posadzki (w projekcie jest bodajże od 120 cm).

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Kasia

Hej,

może być problem z tym 10 m bo jak ktoś się dopatrzy to będą jaja i trzeba będzie rozbierać lub zmieniać. Proponuje do oddania budynku tak zmniejszyć taras żeby się zmieścić a potem wywalić jak trzeba. ;) A może ktoś wie jak inaczej obejść ten problem?

Pozdrawiam

Maciej

Witam

Panie Macieju ,

proszę nie przesyłać na osobiste maile(chyba ,że do wszystkich)

Ja też jestem poważnie zainteresowana i czekam z niecierpliwością na zdjęcia!!!!!

Czekam na warunki zabudowy i dopiero wtedy kupuję projekt(boje sie ryzykować,gdyż powierzchnia zaudowy przekracz 10 metrów i nie wiem czy zw gminie będą przychylni :).W kazdym razie ,korzystajac z Pana porad nasz projekt bedzie dosyć podobny jeśli chodzi o adaptację(garderoba na dole w sypialni,wydłużona łazienka itp)

pozdrawiam wszystkich sympatyków "na miarę.." i czekam z niecierpliwością na fotki :)

Hej,

może być problem z tym 10 m bo jak ktoś się dopatrzy to będą jaja i trzeba będzie rozbierać lub zmieniać. Proponuje do oddania budynku tak zmniejszyć taras żeby się zmieścić a potem wywalić jak trzeba. ;) A może ktoś wie jak inaczej obejść ten problem?

Pozdrawiam

Maciej

Pani w urzędzie powiedziała ,że mam napisać i uzasadnić dlaczego 10 m wiecej....a potem powiedziała ,że nie takie rzeczy przechodzą i warto spróbować(przykład: jeden sasiad od głównej ulicy dostał 5 metrów ,drugi 6,5 ....ten pierwszy zaryzykował,ten drugi wpisywał wszystko zgodnie z regulaminem :)....... jak tylko dostanę napiszę czy się udało i o ile :)

pozdro

Magda

Witam Forumowiczów,

my postanowiliśmy trochę zmienić wygląd "Na miarę 2" - dodaliśmy lukarny i okna, powiększyliśmy podcień nad tarasem, oraz przede wszystkim zwiększyliśmy powierzchnię domu do prawie 220 m kw, powiększyliśmy zwłaszcza garaż, salon i wiatrołap.

3.jpg

5.jpg

7.jpg

11.jpg

Witam wszystkich fanów Na Miarę, no i chyba ja dołącze do waszego grona. Przejrzeliśmy z żoną chyba kilkaset projektów i każdy ma jakieś wady, oczywiście w naszej subiektywnej ocenie. Każdy ma jakieś inne oczekiwania. Oczywiście ten projekt też ma sowje wady,ale chyba jest najbardziej zblizony do naszego ideału. Wcześniej już byliśmy zdecydowani na projekt Retro. Czekamy na warunki zabudowy i chyba jednak skusimy się na "Na miarę". Jak dla nas projekt ten ma jedną wadę. Wąski salon 4,25m i otwarty dużym bokiem na kuchnię.

Teraz mamy otwartą kuchnię na salon i nie jest to najlepsze rozwiązanie. Odcięcie kuchni ścianą dzałową uważam też za nienajlepszy pomysł bo salon straci na przestrzenności bo jest dosyć wąski tylko wspomniane 4,25.

Ania i Jędrek w jaki sposób powiększyliście kuchnię i salon?

Witam wszystkich fanów Na Miarę, no i chyba ja dołącze do waszego grona. Przejrzeliśmy z żoną chyba kilkaset projektów i każdy ma jakieś wady, oczywiście w naszej subiektywnej ocenie. Każdy ma jakieś inne oczekiwania. Oczywiście ten projekt też ma sowje wady,ale chyba jest najbardziej zblizony do naszego ideału. Wcześniej już byliśmy zdecydowani na projekt Retro. Czekamy na warunki zabudowy i chyba jednak skusimy się na "Na miarę". Jak dla nas projekt ten ma jedną wadę. Wąski salon 4,25m i otwarty dużym bokiem na kuchnię.

Teraz mamy otwartą kuchnię na salon i nie jest to najlepsze rozwiązanie. Odcięcie kuchni ścianą dzałową uważam też za nienajlepszy pomysł bo salon straci na przestrzenności bo jest dosyć wąski tylko wspomniane 4,25.

Ania i Jędrek w jaki sposób powiększyliście kuchnię i salon?

Witam

kuchnia - wydłużona i poszerzona o 30cm

salon - wydłużony o ok 1,9m oraz poszerzony o 20cm - przez co zwiększyła się też góra i powstał mały tarasik przy kuchni z dodatkowym wyjściem.

pozdrawiam

Ania

Ale czy poszezrzenie budynku powoduje zmianę kąta pochylenia dachu? przecież zwiększy się też rozpiętość dachu.

oczywiście ,że sie zmieni

też miałam taką koncepcję, jednak architekt z "domy z wizja" wybił mi to z głowy......powiedział ,ze tak naprawde wszystko da sie zrobić i wszędzie ale....zmienia sie kat dachu ,wymiary ,słupy konstrukcyjne itp podoba mi sie ten projekt i chcę ten, a nie coś co nie będzię do niego podobne :) jedyne co można zrobić, to wydłuzyć dany bok( ja własnie do tego sie przymierzam, ale wszystkiego się dowiem gdy dostanę warunki :)

.....co do szer 4,5, mój aktualny salon tyle ma ,mamy 5 osobową rodzinę ,przychodzą goscie i jest zawsze w sam raz :)....a jak ktos bedzie chciał tańczyć, to też da radę(wszystko zależy od mebli)

do Pana Macieja

dach wychodzi rewelacyjnie z tymi kominami wyglada BOSKO....już nie mogę się doczekać okien :D

do Pana Macieja

dach wychodzi rewelacyjnie z tymi kominami wyglada BOSKO....już nie mogę się doczekać okien :D

Potwierdzam,że dach z dachówką Actua wygląda super,ale fakt,że chyba to najdroższa dachówka z możliwych. A swoją drogą jeśli to nie tajemnica to można wiedzieć ile Pan Maciej wydał już żeby doprowadzić dom do takiej postaci razem z dachem i oknami dachowymi. I jaki jest udział w tym dachu z więźbą, dachówką i robocizną.

Ale czy poszezrzenie budynku powoduje zmianę kąta pochylenia dachu? przecież zwiększy się też rozpiętość dachu.

U nas nie zmienił się kąt nachylenia dachu. Dach jedynie wydłużył się a szerokość zdobyliśmy kosztem zmniejszenia podcienia, z tego co pamiętam ma 1 m i zmniejszyliśmy odpowiednio w salonie na 80cm i w kuchni na 70cm. Minusem tej zmiany jest niższa ścianka kolankowa na gorze ale jest za to większy pokój. Domy z Wizją poparły tą zmianę więc jesli chodzi o wygląd budynku to na pewno nie straci na tej zmianie a wg mnie nawet zyska. Ale to już kwestia gustu :-)))

pozdrawiam

ania

Potwierdzam,że dach z dachówką Actua wygląda super,ale fakt,że chyba to najdroższa dachówka z możliwych. A swoją drogą jeśli to nie tajemnica to można wiedzieć ile Pan Maciej wydał już żeby doprowadzić dom do takiej postaci razem z dachem i oknami dachowymi. I jaki jest udział w tym dachu z więźbą, dachówką i robocizną.

Tak. Dachówka super. Nastawiliśmy się na tegalit ale chyba zmienimy zdanie. Panie Macieju czy to jest grafit? I proszę zdradzić dlaczego tą Pan wybrał? Jest lepsza jakościowo, ładniejsza....? Bo cena to chyba wyższa od tegalitu.

Ania

Witajcie,

tak, pokój nad garażem jest na tym samym poziomie. Jakoś nie wyobrażam sobie latać po dodatkowych schodach na piętrze. Fundamenty części garażu są na tym samym poziomie co reszta.

pozdrawiam

Maciej

Panie Macieju,

Z tego co widzę na zdjęciach wydaje mi się że nie podnosił Pan kalenicy w tym pokoju. Czy w takim razie pomieszczenie to nie zrobiło się bardzo niskie? Jak duża powierzchnia powyżej 1m90 wysokości zostaje?

Jeśli moje rozumowanie jest błędne, proszę o ewentualne dodatkowe wyjaśnienie:)

Pozdrawiamy

MiM

Hej,

Witam,

proszę powiedzieć jak czy też gdzie dostrzegła pani różnice w kącie nachylenia dachu?

pzdr

MiM

Tak. Dachówka super. Nastawili��my si�� na tegalit ale chyba zmienimy zdanie. Panie Macieju czy to jest grafit? I prosz�� zdradzi�� dlaczego t�� Pan wybra��? Jest lepsza jako��ciowo, ��adniejsza....? Bo cena to chyba wyższa od tegalitu.

Ania

Witajcie,

główną przyczyną zmiany z tegalit na actua była kwestia estetyki i jakości wykonania, oczywiście pewnie tegalit z perspektywy czasu nie wypada tu źle. Actua pomimo że produkcja w Niemczech jest tak samo krzywa jak inne dachówki. Następnym kryterium była masa własna dachówki Braas wychodzi tutaj lekko słabo gdyż jest to dachówka cementowa a actua to ceramika. (W żadnym wypadku nie chcę krytykować dachówek cementowych, bo ile fachowców to też i opinii na temat przewagi jednej bądź drugiej) Różnica to ok 2000kg co nie jest oczywiście mało, a w perspektywie mieliśmy zamiar wywalić słupy w pokojach. Nie żałujemy jednak wyboru, dachówka jest świetna ale raczej nie warta swojej ceny chociaż udało się nam wyrwać ją całkiem przyzwoicie. Zaczęliśmy rozmowy o cenie od prawie 70 pln/m2 brutto a zakończyliśmy 56pln/m2. Niestety baaaaardzo drogie są dodatki typu wentylacje, trójniki. Z wielkim bólem zakończylibyśmy zakupy na 43000 pln ale wyrwaliśmy jeszcze dokładnie dychę. 33000 to jeśli chodzi o materiał bazowy, reszta czyli pasy nad-, podrynnowe, stopnie kominiarskie, ławki, grzebienie, rynny folie to dodatkowy koszt 9000.

Kolor jaki wybraliśmy to Angoba szlachetna grafit.

Pozdrawiam

Maciej