Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt NA MIARĘ 2 pracownia DOMY Z WIZJĄ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 349
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na Miare jest naszym zdecydowanym faworytem, jestesmy po spotkaniu w pracowni. Planujemy zrobic kilka zmian np. powiekszenie parteru przez likwidacje podcienia przy tarasie i kilka mniejszych ale nie zmieniajacych bryly.

Zalezy nam na obejrzeniu domu 'na zywo' najchetniej w okolicach Warszawy dlatego przylaczam sie do pytania powyzej. Chetnie skorzystamy z propozycji amordzaka. Prosze o kontakt na priva.

Pozdr,

Marek

Witam wszystkich serdecznie. Przygotowuję się do budowy domu „Na Miarę 2” i miałbym kilka pytań do osób, które ukończyły stan surowy otwarty. Interesują mnie koszty ( materiały + robocizna ) poszczególnych etapów budowy w przybliżeniu:

1. Roboty ziemne i fundamentowe.

2. Parter ze stropem.

3. Poddasze.

4. Dach i pokrycie.

oraz ilość ( cena ) stali zbrojeniowej zużytej na dom, koszt posadzek – parter, moc pieca jaki przewidzieli projektanci do ogrzania domu. Chętnie też dowiem się jakie piece ( np. tylko c.o. lub wraz z grzaniem ciepłej wody ) na jakie paliwo zastosujecie w swoich domach oraz rodzaj wybranego ogrzewania ( podłogowe czy grzejniki ).

Witam wszystkich zwolenników projektu 'Dom na miarę 2/3'.

Chciałbym poruszyć jeden temat, który trochę mnie niepokoi, a mianowicie kwestii energoszczędności tego projektu.

Z doświadczenia to pewnie nikt się nie wypowie, bo jeszcze nie stoi zamieszkały dom, ale może mają Państwo rozeznanie w tym temacie.

Mianowicie, czy fakt, że jest to dom na planie litery T (nie jest to zwarta bryła), oraz ze względu na duże przeszklenia, czy dom nie będzie wymagał wysokich środków na ogrzewanie (oczywiście w sezonie grzewnym :) ). Martwi nas o tym bardziej, że w naszym przypadku ogrzewanie byłoby gazem propan-butan, który jak wiadomo, tani nie jest.

Czy znają Państwo klasę energetyczną budynku (chyba tak to się nazywa) - czy nie odbiega ona w jakiś sposób od innych projektów o podobnej wielkości.

Czy ktoś, kto z Państwa zdecydował się na 'Dom na miarę 3' (czyli z mniejszym pom. gospodarczym) - ma w planach wstawienie tam pieca na paliwo stałe (np.

ekogroszek).

Dodam, że inne czynniki pozwalające na zmniejszenie kosztów ogrzewania ( bdb ocieplenie budynku, rekupertor z odzyskiem ciepła, przeszklenia budynku

od strony południowej) będą spełnione :)

pozdrawiamy

Witam. Miło mi przyłączyć się do grona zauroczonych projektem Na Miarę I,II i III

Właśnie rozpoczynam przygodę z budową domu...kupiłem działkę i zastanawiam się nad projektem:-)

Wybraliśmy wspólnie na Miarę II, ale po przeczytaniu forum i opinii zastanawiam się nad kosztami - czy damy radę, z drugiej strony szukając czegoś innego zawsze odnoszę się do Na Miarę:-)

Bardzo proszę o informację dotyczącą kosztów:

- Roboty ziemne i fundamentowe.

- Stan surowy (otwarty i zamknięty)

- Pokrycie dachu

Będę wdzięczny za przesłanie zdjęć gotowego domu (wizualizacje są piekne, ale...) oraz jeżeli ktoś się zdecyduje to chętnie bym zobaczył na żywo jak wygląda spełnienie marzeń Waszych i moje.

Jestem z warmińsko-mazurskiego, ale odległość 200km to nie problem.

Pozdr.

Rafał Ogonowski

• 2 weeks później...

Witam serdecznie my zkupilismy projekt Na Miare 2 i juz jestesmy na etapie fundamentów. jak narazie wszystko idzie dobrze oprócz tego ze pogoda nie dopisuje :( zrobilismy adaptacje projektu i wprowadzilismy kilka nielicznych zmiannp:

1. Likwidacja okna bocznego w kuchni a zamiast okna naroznego podłuzne okno na srodku

2. wejscie do kotłowni przeniesione do garazu.

3. wejscie do łazienki nie od sypialni lecz od korytaza

4. mala łazienka zamieniona na pralnie.

ogolnie duzo zmian wizualnych nie ma ale np mamy mniej zbrojenia (poniewaz nasz architekt stwierdził ze to bunkier a nie dom ) wiec dla nas lepiej. jak macie jakies pytania to piszcie chetnie odpowiemy. Ps z checia zobaczylibysmy dom na miare 2 na zywo jesli ktos wybudowal taki w okolicach Katowic woj Slaskie ??? pozdrawiamy wszystkich budowniczych.

• 2 weeks później...

Czy planujecie rolety zewnętrzne w swoich "Na miarę"? Ja planuje przynajmniej na duże okna tarasowe. NIe wiem tylko czy jest możliowść zamontowania rolety na okno narożne w kuchni, może ktoś się orientował. Decyzję co do tego trzeba podjąć dosyć wcześnie żeby powiekszyć otwory okienne.

I pytanie do Pana Macieja z Bydgoszczy, może Pan zdradzić ile wydał Pan na stan surowy zamkniety?

Edytowane przez piogron

Witam,

Wydaje mi się, że można umieścić rolety na oknach narożnych. Przynajmniej takie rozwiązanie juz widziałam na moim osiedlu (pozostaje kwesta doboru koloru prowadnic do koloru stolarki okiennej).

Czy może ktoś opublikować zdjęcia bardziej zaawansowanych prac, np z wstawionymi oknami :-)

Z góry dziękuję.

Kasia

W salonie na dole okna mają wymiary: 240x235 oraz 360x235 (z drzwiami przesuwnymi).

W drugim pokoju też są drzwi przesuwne 228x235.

W starszych wpisach ktoś podał już wycenę okien.

My jak na razie spotykamy się z dużą niechęcią ze strony producentów okien plastikowych na takie przeszklenia, bez montowania dodatkowych podziałów, łącznie z brakiem gwarancji.

Może ktoś już montował okna i może podzieliś się swoimi doświadczeniami?

Pozdrawiam

Kasia

Dzięki za informację, właśnie tak myślałem,że może być z tym problem, Okna z PVC o takich dużych przeszkleniach mogą się odkształcać. Rozumiem,że o okno 240x235 pytałaś jako okno montowane typu fix, czyli nieotwieralne? . A sprawdzałaś w Oknoplast Kraków lub M&S.

I jeszcze jedno pytanko chcę włączyć małą ubikację do łazienki na dole i w powstałej wnęce zrobić prysznic, czy pod schodami uda się zrobić wnękę o wysokości co najmniej 250 cm i szerokości 1,5 m. Może ktoś to zmierzył?

Witam,

rzeczywiście okna nie są chętnie robione w takich wymiarach bez dodatkowego słupka. My mamy już okna z roletami a właściwie kończymy etap instalacji wewnętrznej, wkrótce przedstawię fotki. Co do okien to proponuje pytać firmy mniejsze a nie te duże, one również grymaszą na te duże powierzchnie ale wszystko da się załatwić i Nawet z gwarancją. Okna w salonie mają ramę i stałe skrzydło. Wkład szybowy mamy dwu-komorowy czyli 3 szyby. Okna w kolorze złoty dąb i rozsuwane w sypialni i w salonie. Dodatkowym problemem jaki nas spotkał to okna balkonowe 120x230 tutaj też producenci kręcili nosami bo za szerokie bo za duża masa a to muszą być uchylno-rozwierane bla bla. W końcu są 120 i dodatkowo uchylno-rozwierane.

Rolety w oknie narożnym są możliwe ale w konfiguracji duże okno - roleta nakładana na okno, małe okno - roleta mała zewnętrzna, którą da się schować pod ocieplenie.

Pozdrawiam

Maciej

Witam,

Projekt Na Miarę 2 był jedynym, który z proponowanych przez wszelkie czasopisma gotowych rozwiązań jako jedyny od razu wpadł nam w oko. Został już zakupiony, pozwolenie na budowę właśnie się uprawomocnia i w lipcu będą wbijane pierwsze szpadle na placu budowy :D

To forum właśnie znalazłem i super jest poczytać, że oprócz naprawdę małych modyfikacji w większości wypadków wszystkim się jak najbardziej podoba !! Umacnia nas to tylko w przekonaniu, że jednak dobrze wybraliśmy :)

Co do samego projektu to modyfikacją, którą chcemy wprowadzić to pozbycie się słupów z dwóch pokoi na górze - na początku myśleliśmy, że się nie da. Ale przykład tutaj podany daje zakłam temu przekonaniu i BARDZO nam się to podoba. Też chcemy zastosować inne pokrycie dachu niż proponowane. Zdecydowaliśmy się na blachę RUUKKI Clasic. Wydaje nam się, że na takim domu powinna się ona bardzo dobrze prezentować :)

Postaram się podsyłać jakieś fotki na bieżąco w trakcie budowy.

Pozdrawiam,

Rafał