Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt NA MIARĘ 2 pracownia DOMY Z WIZJĄ

Recommended Posts

Witam Maćku,

Czy możesz podzielic się informcaja ile kosztowały cię okna na parter w tych duzych przeszkleniach oraz jaka firma je wyprodukowala?

Rozumiem ,że sa to okna 3-szybowe ?

Będę wdzieczna za info, dokładnie teraz zamawiam okna i zalezy mi na gwarancji, a jak sam wspomniales raczej przy tak dużych rozmiarach

nie chcą sie podjąć.

pozdrawiam.

hej,

okna plastik profil rehau, wkład trochę do d....... ale zapłaciliśmy 34tys brutto 7% Vat

Wkład 6/6/6 mega waga ale teraz proponuję 3folia3 przerwa 3 i 3folia3 to mega fajne rozwiązanie do realizacji.

na okna mamy gwarancję a wykonała je firma krzysztofpol z Witunii. To mała firma ale daje radę u nich macie gwarancję co inne firmy nie mają bo obrosły w piórka. To jest naturalnie śmieszne. HAHHAHHAHAHHA NA Rynku liczy się cena a nie inne pierdoły to do potencjalnych producentów.

pozdro

Maciej

• Odpowiedzi 349
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://tinypic.pl/i/00005/236an1bmcvsu_t.jpg

Ja z zapytaniem do Pana Maciefogt- co to za drewno modrzew? na elewacji?jaki kolor bejcy, Czy można prosić o fotki elewacji jak będzie całe drewno? Czy przewiduje Pan płytki klinkierowe

Hej,

Generalnie to nie zrozumiałem pytania, ale na elewacji widoczna jest wełna isover, struktura aspol drewno sosnowe na zakończeniu więźby dachowej na dachu ACTUA Wienerberger grafit angobowany.

pozdrawiam

Maciej

Witam,

Jestem na etapie wyboru dachówki i zastanawiam się czy ktoś zdecydował się na antracytowy Turmalin RuppCeramiki i może udostępnić zdjęcia dachu.

Actua wygląda świetnie, ale jednak jest o kilka tysięcy droższa.

Popieram wniosek o opis jak likwidowaliście słupy. Kierownik powiedział, że można je bez problemu zlikwidować, ale jak narazie nie usłyszeliśmy co można zrobić w

zamian.

Pozdrawiam

Kasia

Hej,

słupy wyeliminowaliśmy na etapie wznoszenia konstrukcji dachowej. Wasz kierownik powinien uwzględnić zwiększenie przekroju krokwi o 2 cm zmniejszyliśmy też masę dachu o 4tony poprzez dachówkę Actuę oraz dodaliśmy belkę grzbietową nad stalową w celu zwiększenia przekroju do momentu gnącego całej konstrukcji. Zdjęcia zamieściłem wcześniej. Wasz kierownik niech wykaże się trochę myśleniem a nie zjawiskiem ciągu kasy za byle g.... to do konstruktorów z aspiracjami.

Pozdr

Maciej

Edytowane przez maciejfogt

Do martaimaciej odnośnie waszego kosztorysu. Od razu zaznaczam,że jestem na etapie przygotowania do budowy,więc moja wiedza nie jest jeszcze sprawdzona. Ale uważam,że wasz kosztorys jest mocno przesadzony. Nie jestem w stanie przeanalizować wszystkich pozycji ale np. stolarka u was 65000 + rolety 15000. Mi wyceniono w Jezierskim okna ( w tym dwa przesuwne) 28000 + rolety z silnikami 18000, czyli razem 46000. Oczywiście bez okien dachowych. Strop u was wyszedł około 50 000. Moja firma wyceniała go na około 35 000. Elewacja 75 000 to chyba jakiś kosmos, myślę,że uda się to zrobić za połowę tej kwoty. Elektryka 29 000, mi elektryk wstępnie wycenił na 17000 razem z alarmem. Hydraulika 75000 to też lekka przesada , w moim przypadku całość ogrzewania podłogowe ok.20 tys+ piec z zasobinikiem 8 tys + reszta hydrauliki (łazienki, kuchnie itp) 12 tys. Razem ok. 40 tys. To na razie wstępne szacunki, więc moge się gdzieś mylić. Ale i tak uważam,że wasz kosztorys jest zawyżony. Uważam,że najlepiej umówić się wstępnie na budowę SSO na cenę robocizny, a materiały kupowac samemu. Wyjdzie npaeno taniej niż zlecać wszytsko firmie z góry. Oni z góry zawyżają cenę,żeby gdzieś nie popłynąć z kosztami. Dodam tylko,że ocieplenie stropu 20 cm wełną to trochę za mało.

Pozdrawiam,może ktoś się jeszcze wypowie kto jest bardziej zaawansowany z budową.

Hej,

co do cen to rzeczywiście trochę zawyżone, ale mam pytanie co do ocieplenia stropu. To trochę nie zrozumiałe dlaczego sugerujesz 20cm ocieplenia na strop może chodziło o ocieplenie ścian? co także jest za duże w realiach budowy.

pozdr

Maciej

Jak rozwiązaliście te słupy. Napisz coś więcej.

Ramy stalowe przy takim małym dachu to przegięcie konstruktora. Ja rozumiem, że on chciałby aby nawet meteoryt nie rozwalił tego dachu ale wydaje mi się to przesadzone. Z pewnością osoby, które usuwają słupy doradzą nam jak je zlikwidowali. Wcześniej Maciej pisał o tym jak to zrobił u siebie, ale na zdjęciach i tak widziałem jeden metalowy.

Dajcie proszę znać jak te słupy kasujecie. Dzięki.

Zapraszam do Bydgoszczy.

[email protected]

słupy wyeliminowane w sposób wcześniej wymieniony.

pozdr

Maciej

Witajcie,

zapraszam do Bydgoszczy, na priva wyślę mój kom i dajcie znać kiedy. Jesteśmy obecnie na etapie dopieszczania dachu, okna dolne i bramę garażową wstawiamy 06.05.2010. Foty wkrótce

pozdrawiam

Maciej

Panie Macieju,

czy nadal istnieje możliwość obejrzenia Pana domu na żywo?

Panie Macieju chętnie bym obejrzał dom na żywo w sierpniu, jeśli byłaby taka możliwość proszę o kontakt: 504 057 927 [email protected]

pozdrawiam

• 2 weeks później...
Hej,

słupy wyeliminowaliśmy na etapie wznoszenia konstrukcji dachowej. Wasz kierownik powinien uwzględnić zwiększenie przekroju krokwi o 2 cm zmniejszyliśmy też masę dachu o 4tony poprzez dachówkę Actuę oraz dodaliśmy belkę grzbietową nad stalową w celu zwiększenia przekroju do momentu gnącego całej konstrukcji. Zdjęcia zamieściłem wcześniej. Wasz kierownik niech wykaże się trochę myśleniem a nie zjawiskiem ciągu kasy za byle g.... to do konstruktorów z aspiracjami.

Pozdr

Maciej

Witam,

U nas eliminacja słupów poszła troszeczkę inaczej, ale generalnie wymaga to tylko troszkę przeanalizowania projektu przez kierownika budowy. Ogólnie sam projest jest mocno przewymiarowany więc są możliwości ;) U nas odbędzie się to tak:

1) Zmniejszenie obciążenia dachu przez położenie blachy na rąbek stojący

2) Podwojenie liczby jętek w każdym pokoju.

3) W pokoju nad garażem po prostu rezygnacja ze słupa

4) W pokoju nad sypialnią - przesunięcie słupa w stronę szafy wnękowej (tam jest teraz poprowadzona ścianka więc nie powinno to stanowić problemu)

5) Usunięcie słupa stalowego z konstrukcji stalowej + wzmocnienie jej na koncu przez dospawanie dodatkowego ceownika na długości 2m

Powinno dać radę :) Byłem na jednej budowie tego projektu i naprawdę pokoje bez słupów wyglądają super !!!

• 2 weeks później...
Gość kamilka06

Witam!

Jeśli chodzi o rolety drewniane mam jeszcze jedną firmę http://www.okter.com.pl

Kamilka06

Typ 1: 2,35 x 2,28 m (okno OB-1IND-1 – dwa skrzydła

1,14 m, żaluzja przesuwna, podwójne szyny: dł. 2,28mb

oraz 3,42mb);

· Typ 3: 2,35 x 1,20 m (okno OIND-4 – żaluzja przesuwna,

szyna dł. 2,40mb);

· Typ 4: 2,30 x 0,50 m (okno OIND-1 – żaluzja stała).

10.Wartość żaluzji:

· Typ 1: 6.735,00 zł netto;

· Typ 3: 3.240,00 zł netto;

· Typ 4: 1.350,00 zł netto.

To na moje okna bez okna OIND-6 bo tego nie mam.

Witam!

Jeśli chodzi o rolety drewniane mam jeszcze jedną firmę http://www.okter.com.pl

Kamilka06

Typ 1: 2,35 x 2,28 m (okno OB-1IND-1 – dwa skrzydła

1,14 m, żaluzja przesuwna, podwójne szyny: dł. 2,28mb

oraz 3,42mb);

· Typ 3: 2,35 x 1,20 m (okno OIND-4 – żaluzja przesuwna,

szyna dł. 2,40mb);

· Typ 4: 2,30 x 0,50 m (okno OIND-1 – żaluzja stała).

10.Wartość żaluzji:

· Typ 1: 6.735,00 zł netto;

· Typ 3: 3.240,00 zł netto;

· Typ 4: 1.350,00 zł netto.

To na moje okna bez okna OIND-6 bo tego nie mam.

Czyli nawet doliczając to okno (OIND-6) wychodzi około 7 000zł taniej...

Dziękuję za info.

pzdr

MiM

Witam po długiej nieobecności,

Budujemy Na Miarę 2 od maja, ekipa właśnie kończy deskowanie i krycie papą a w następnym tygodniu wchodzi dekarz więc już część drogi za nami.

Jeśli chodzi o ceny robocizny to 30tyś wydaje mi się bardzo niską ceną, nas cała robocizna do tej pory wyniosła około 58tyś zł.

Osobą zaczynającym budowę najmocniej polecam usunięcie słupów umiejscowionych w pokojach na poddaszu które są chyba jakimś nieporozumieniem. Konstrukcyjnie bez większego problemu można je zastąpić innym rozwiązaniem które nie wpłynie znacząco na koszt budowy. Patrząc obecnie na pokoje bardzo się cieszę że żona przeforsowała ten pomysł, jakoś nie potrafię sobie wyobrazić tych powierzchni ze słupami w centralnym miejscu.

Jakieś zdjęcia umieszczę w weekend, a jak ktoś z okolic Warszawy chce się przekonać jak projekt wygląda w stanie surowym to służę pomocą.

Pozdrawiam,

Paweł

Panie Pawle

czy nadal istnieje możliwość obejrzenia Pana domu na żywo?

Chętnie bym obejrzał dom na żywo , jeśli byłaby taka możliwość proszę o kontakt: 504 057 927 [email protected] Dostosujemy się do każdego terminu.Jesteśmy z okolic lublina

pozdrawiam

Witam,

Chciałbym poruszyć temat ogrzewania ciepłym powietrzem. Proszę o informację, czy ktoś również zastanawiał się nad budową kanałów. Zleciłem do wyceny projekt ogrzewania kanałowego wraz z pompą ciepła, piecem gazowym, nawilżaczem i klimatyzacją. Jeśli będę znał ceny szybko poinformuję forumowiczów. Co myślicie o takim rozwiązaniu ogrzewania domu?

Pozdrawiam

Marcin

Witam,

Chciałbym poruszyć temat ogrzewania ciepłym powietrzem. Proszę o informację, czy ktoś również zastanawiał się nad budową kanałów. Zleciłem do wyceny projekt ogrzewania kanałowego wraz z pompą ciepła, piecem gazowym, nawilżaczem i klimatyzacją. Jeśli będę znał ceny szybko poinformuję forumowiczów. Co myślicie o takim rozwiązaniu ogrzewania domu?

Pozdrawiam

Marcin

WItam,

my mamy kosztorys od rekuperatory.pl dot wentylacji mechanicznej.

przedstawia się następująco:

rekuperator, 20 punktów wentylacyjnych+sterownik z montażem 30 045,- zł

GWC wraz z montażem 18 470,- zł

całkowity koszt to 48 515,- zł

Edytowane przez martaimaciej
dodaję

WItam,

my mamy kosztorys od rekuperatory.pl dot wentylacji mechanicznej.

przedstawia się następująco:

rekuperator, 20 punktów wentylacyjnych+sterownik z montażem 30 045,- zł

GWC wraz z montażem 18 470,- zł

całkowity koszt to 48 515,- zł

Ja mam dokładnie to samo jeżeli chodzi o sam rekuperator (30k PLN). Dodatkowo wycena od nich pompy ciepła wraz z wykonaniem źródła dolnego pionowego to koszt około 70.000 (40k+30k). Tutaj jedno ale - wycena źródła dolnego to 30k co można łatwo zbić do około 15k. Oni nie mają problemu z podłączeniem się pod gotowe źródło bo i tak w tym temacie podpierają się podwykonawcami. Cena nie zawiera też samej instalacji grzewczej w domu, tylko sam montaż pompy. Ja szukam dalej :)

RK