Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 349
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Bardzo wszystkim dziękuje za odpowiedż z wylewkami.

Proszę mi jeszcze podpowiedzieć pełny koszt oceplenia dachu ponieważ w grudniu czeka mnie ta przyjemność.

Serdecznie pozdrawiam.

Wełne mam mieć 20cm plus 10 na przekłądke. hm co by nie było to jednak do 20 tys trzeba będzie jednak zchomikować.

Zazdroszczę Forumowiczą na miare 2 którzy już wszystko mają za sobą.

Poddasze, ściany na poddaszu, sufity na parterze - materiały i robocizna ok 45 tyś. (w tym robocizna poddasza ze ścianami to ok 17tyś, a parteru ok 5 tyś)

Materiały: wełna Rockwool Toprock 18 cm plus Rockwool Rockmin 10 cm, Ursa na ściany i przedścianki (ściana kolankowa), płyty k-g, wszelkie profile i kształtowniki pod stelaż, wkręty, wieszaki, narożniki, taśmy, szpachla, etc.

• 2 weeks później...

Cześć Wszystkim,

Ostatnio mocno przyglądam się temu wątkowi, ponieważ tak jak Wy jestem zainteresowany tym projektem. Napiszcie proszę jak kosztorys ma się do rzeczywistości. Wydaje mi się, że cena szacunkowa jest mocno wygórowana.

Pozdrawiam

My budujemy w ok. Siedlec.

Stan surowy otwarty z dachówką ok 265 tysięcy, w tym roboty- murowanie, prace ziemne, więźba, deskowanie, papowanie: 80 tysięcy, roboty-krycie dachu: 20 tysięcy, reszta czyli 165 tysięcy to materiały, w tym dachówka ceramiczna Amber antracyt f. Brass (Rupp Ceramika), kominy systemowe Schiedel.

Główne zmiany w projekcie: powiększyliśmy i zadaszyliśmy taras.

Jeśli ktoś chce obejrzec -zapraszam:o)

Całkiem przyjemny projekt. Z mojej perspektywy okna są w nim bardzo duże, ale w większości przypadków "wykonalne". WIdać, że projektanci nieźle się orientują w możliwościach okiennych:)
  • 4 weeks później...
Nie zauważyłem na forum poruszanej kwestii okien dachowych. Czy biorąc pod uwagę 35stopniowe nachylenie dachu, istenieje zagrożenie że w okresie zimowym/śniegowym naturalne światło z zewnątrz przez okna dachowe nie dotrze? Myślę, że to dość ważne... Co o tym sądzicie?
  • 2 weeks później...
Ostry, jak leży śnieg, to leży także na oknach połaciowych... ale czy przez to jest "ciemno"? powiedziałabym, tak jak z gęstymi firankami ;-) przy słonecznej pogodzie nie odczujesz problemu, przy pochmurnej będzie lekko ponuro. Tak, jest to chyba "problem" wszystkich okien dachowych, ale z drugiej strony ich kąt nacylenia właśnie powoduje, że nie jest to uciążliwe. W moim odczuciu. Lubię moje poddasze, gdy jest zaśnieżone ;-) jest przytulnie.
Ostry, gdzie budujecie? Jeśli w okolicach MM, to wpadajcie zobaczyć, jak to wygląda na poddaszu, póki leży śnieg ;-) jeśli żona lubi płaskie dachy, to rozsądna z niej kobieta ;-) ale poddasza też mają swój klimat, co kto lubi...
  • 2 months później...

Witam.

Z nadzieją ,że ktoś tu jeszcze zagląda chciałem zapytać o kwestie elewacji.

Ile metrów elewacji i jaki koszt. Czym robiona podbitka i również jaki koszt.

Z nadzieją że ktoś mi odpowie, bardzo dziękuje.

Pozdrawiam Rafał

• 4 weeks później...

Witam.

Jako, że chyba koniec sezonu grzewczego, może byśmy wymienili się cyframi, ile kosztował was obecny sezon grzewczy (rodzaj ogrzewania, jaka temperatura, koszt, lokalizacja, uwagi). Z mojej strony: grzałem kominkiem z płaszczem oraz kocioł elektryczny (w drugiej taryfie) - kaloryfery, temperatura okolo 20-21 stopni, lokalizacja - okolice Mińska Mazowieckiego, grzany tylko dół (góra nieocieplona), koszt: prąd 3tys.zł + 8m drewna.